ΚΥΠΡΟΣ

Μείωση της γραφειοκρατίας για προσέλκυση επενδυτών

Μείωση της γραφειοκρατίας για προσέλκυση επενδυτών

Για να υπάρξει αποτελεσματική προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και να παταχθεί η γραφειοκρατία.

Αυτό ήταν το στίγμα που έδωσαν οι καλεσμένοι στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης για την πολιτική που ακολουθείται σε σχέση με την ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι από το Μάρτιο του 2013 και εντεύθεν υπήρξαν άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο που ξεπερνούν τα €3 δισ. συμπεριλαμβανομένων των €1,2 για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επενδύσεων ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων σε ξενοδοχεία στη Λεμεσό, όπως το Meridien (75%), το Amathous (50%) και το Alexander the Great (100%).

Ειδική αναφορά έκανε και σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για εισροή €1,5 δισ. στα ταμεία του κράτους από εκδόσεις μονίμου άδειας παραμονής και πολιτογραφήσεις από ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο.

Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται, ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι στις 9,10 και 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στη Λεμεσό Σύνοδος Επενδυτών κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν 14 έργα, με τη συμμετοχή πολλών ηχηρών, όπως είπε, επενδυτικών ταμείων όπως οι Goldman Sachs, Bank of America, Societe, HSBC και τουλάχιστον 15 ταμείων από τον αραβικό κόσμο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων Φρίξος Σαββίδης κάλεσε τους Βουλευτές «να προσπαθήσετε να καλύψετε αυτό το τεράστιο ψυχολογικό πρόβλημα που υπάρχει στην δημόσια υπηρεσία λόγω των σκανδάλων». Υπάρχει, ανέφερε, «τεράστια ευθυνοφοβία».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο λόγος που οι τράπεζες δεν έχουν αρχίσει να επενδύουν τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει είναι η μη θετική κατάληξη στο θέμα των εκποιήσεων και του πλαισίου αφερεγγυότητας. «Είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι ξένοι επενδυτές», είπε, προειδοποιώντας ότι αν δεν ολοκληρωθεί το θέμα «δεν πρόκειται να δούμε σοβαρές κινήσεις εκ μέρους των τραπεζών».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις