ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πώς μεταφράζεται από τον Τύπο το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών

Κύπρος: Πώς μεταφράζεται από τον Τύπο το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού Τύπου, ο οποίος προβάλλει το τέλος της αυτοδυναμίας του ΑΚΡ και την εισδοχή για πρώτη φορά του φιλοκουρδικού κόμματος στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η «Αλήθεια» έχει τίτλο: «Τέλος στην παντοκρατορία Ερντογάν», ενώ η «Σημερινή» χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ως «Βατερλώ» για το κυβερνών κόμμα. Ο «Φιλελεύθερος» γράφει «Βαριά ήττα για τον Ερντογάν», αναφέροντας ότι πρόκειται για βαριά ήττα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και προσωπικά για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η «Χαραυγή» γράφει για αλλαγή πολιτικού σκηνικού καθώς το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ξεπερνά το όριο του 10% και εισέρχεται στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που στερεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν την παντοδυναμία.

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Δύο συν ένα σενάρια για την επόμενη μέρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών στην Τουρκία. Το φιλοκουρδικό κόμμα έκανε τη μεγάλη ανατροπή στις εκλογές στην Τουρκία με την είσοδό του στη Βουλή».

H εφημερίδα "Αφρίκα" (Αφρική) με τίτλο «Στάσου δικτάτορα» αναφέρεται στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία και γράφει ότι με την είσοδο του HDP στην τουρκική Εθνοσυνέλευση δόθηκε τέλος στο μονοπώλιο της 13χρονης εξουσίας του ΑΚΡ και στον ορίζοντα βρίσκεται το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού ή πρόωρες εκλογές. Προσθέτει ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στο MHP και πως είναι η αρχή του τέλους για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Με τίτλο «Μεγάλο σοκ για το ΑΚΡ» η εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" γράφει ότι τέλειωσε για το ΑΚΡ η εποχή της αυτοδύναμης εξουσίας, σημειώνοντας πως από τις 327 έδρες έπεσε στις 255. Παρατηρεί επίσης ότι το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο συνασπισμός που θα σχηματιστεί και τονίζει ότι ενώ το HDP ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΑΚΡ, το CHP και το MHP σε αυτό το θέμα δεν έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Η εφημερίδα "Χαβαντίς" με τίτλο "Σεισμός στην Τουρκία" γράφει ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι ποια κυβέρνηση συνασπισμού θα σχηματιστεί και πως μετά από 12 χρόνια το ΑΚΡ δεν είναι πλέον μόνο στην εξουσία.
Με τίτλο "Εποχή συνασπισμών" η εφημερίδα "Κίπρις" γράφει ότι το ΑΚΡ για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια δεν θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση και πως υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός στο HDP που πέρασε το όριο του 10% και εισήλθε στην Εθνοσυνέλευση.

Η εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" με τίτλο "Από την κάλπη βρήκε `ειρήνη`" γράφει ότι ο ηγεμονισμός ηττήθηκε και πως δεν εγκρίθηκε το αίτημα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για προεδρικό σύστημα και πως άρχισε να συζητείται το σενάριο των συνεργασιών, αλλά και των πρόωρων εκλογών.

Ρoή Ειδήσεων