ΚΥΠΡΟΣ

Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας στην Κύπρο

Ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας στην Κύπρο

Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιπ Χάμοντ.

Αρχικά θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 9.30 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνάντηση με τον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες και στις 13.15 κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο Υπουργών.

Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν από την πρόοδο στο Κυπριακό, ο Φίλιπ Χάμοντ έχει στην ατζέντα των συνομιλιών με τον κ. Κασουλίδη τις διμερείς σχέσεις Βρετανίας-Κύπρου, τις επιδιωκόμενες από το Λονδίνο μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος για βρετανική έξοδο ή παραμονή στην ενωμένη Ευρώπη, το μεταναστευτικό και ζητήματα που άπτονται της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, χώρες τις οποίες επίσης θα επισκεφθεί ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Το απόγευμα ο κ. Χάμοντ θα παραστεί σε εκδήλωση για την πρόταση της Βρετανίας για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 1630 το απόγευμα, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο Βρετανός Υπουργός θα αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο μετά την ολοκλήρωση των επαφών του.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο μετά την τοποθέτηση του κ. Χάμοντ στην ηγεσία του Φόρεϊν Όφις. Η προηγούμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου είχε αναβληθεί λόγω των τότε εξελίξεων στις διεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Επιπλέον, οι πληροφορίες περί πρόθεσης συνάντηση του κ. Χάμοντ με τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στα κατεχόμενα, στην επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είχε εμφανιστεί ιδιαιτέρως αισιόδοξος για την προοπτική ευτυχούς κατάληξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

«Πιστεύω ότι δεν έχουμε ξαναδεί, σίγουρα όχι στο δικό μου πολιτικό βίο, τα άστρα τόσο αισιόδοξα ευθυγραμμισμένα όσο είναι τώρα για την Κύπρο», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Χάμοντ.

Στην ίδια τοποθέτηση είχε επαναβεβαιώσει την ισχύ της προσφοράς του Λονδίνου για παράδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία ενός σημαντικού ποσοστού γης των βάσεων «ως μέρος μίας πραγματικής συνολικής λύσης», χαρακτηρίζοντας αυτή την προσφορά ως «πολύ μεγάλη και γενναιόδωρη».

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις