Θετική απόκλιση ελλείμματος 0,9% του ΑΕΠ

Newsbomb

Έλλειμμα €31,2 εκατομμύρια ή 0,2% του ΑΕΠ κατέγραψε το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης στο α΄ εξάμηνο του 2015, σε σύγκριση με έλλειμμα €5,6 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο Αυγούστου του Γραφείου Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το έλλειμμα παρουσιάζει θετική απόκλιση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, σε σχέση με τον στόχο για έλλειμμα 1,1% του ΑΕΠ, ο οποίος συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Σε ονομαστικούς όρους η θετική απόκλιση του δημοσιονομικού ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης, σε σχέση με τον στόχο που τέθηκε, είναι περίπου €168 εκατομμύρια.

Επιπλέον, το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης κατέγραψε στο α΄ εξάμηνο πλεόνασμα €202,5 εκ. ή 1,1% του ΑΕΠ σε σύγκριση με πλεόνασμα €187,8 εκ. ή 1,1% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Εξάλλου, στο τέλος Ιουνίου του 2015, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε στα €19,2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το ΓΔΔΧ, το οποίο αναφέρει πως η αύξηση του δημόσιου χρέους από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους αποδίδεται κυρίως στη συσσώρευση μετρητών από την Δημοκρατία κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο Αυγούστου του ΓΔΔΧ, σημάδια σταθεροποίησης και σταδιακής βελτίωσης κατέδειξε το επιχειρηματικό περιβάλλον λόγω του γεγονότος ότι τα δάνεια προς επιχειρήσεις παρουσίασαν οριακή αύξηση, ενώ τα επιτόκια μειώνονται, τη στιγμή που αναμένεται επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015.

Η ανεργία παρέμεινε τον Ιούνιο στο 16,2%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014.

Στο δελτίο αναφέρεται επίσης ότι οι καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου του 2015, μετά τη συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ τα δάνεια βρίσκονται ακόμη σε περιορισμένη πτωτική τάση, λόγω των προσπαθειών απομόχλευσης των τραπεζών και κυρίως των ενεργειών από τις ελληνικές θυγατρικές τράπεζες για μείωση της έκθεσης τους από τις μητρικές τους στην Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved