Κύπρος: Ψήφισμα για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες στη Μόρφου

Newsbomb

Με αίτημα την επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες, ο δήμος Μόρφου και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων της κατεχόμενης κωμόπολης, επέδωσαν σήμερα ψήφισμα στις πρεσβείες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, καθώς επίσης και στο Προεδρικό Μέγαρο και στον Πρόεδρο της Βουλής.

Στο ψήφισμά τους, με αφορμή τη χθεσινή 41η επέτειο από την κατάληψη της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα, οι Μορφίτες ζητούν επίσης την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, τη διακρίβωση τη τύχης των αγνοουμένων, αλλά και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου.
Παραλαμβάνοντας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, το ψήφισμα της αντιπροσωπείας των Μορφιτών, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας είπε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό διεξάγονται σε καλό κλίμα, ενώ υπάρχει αισιοδοξία από την εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον Μουσταφά Ακιντζί.
Επίσης ανέφερε ότι ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μ. Ακιντζί εργάζονται σκληρά για επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα βιαστεί για την επίτευξη οποιασδήποτε λύσης.
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας της Βρετανίας στη Λευκωσία Μάικλ Χόους, παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, δήλωσε ότι η Βρετανία στηρίζει πλήρως την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, κάλεσε ωστόσο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να στηρίξουν την προσπάθεια. Επίσης, είπε ότι η Βρετανία στηρίζει τις θαρραλέες προσπάθειες των δύο ηγετών για επίλυση του Κυπριακού.
Ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Χαράλαμπος Πίττας, δήλωσε μετά την επίδοση του ψηφίσματος ότι οι κάτοικοι της πόλης είναι αποφασισμένοι να μην υποταχθούν στην ωμή βία του κατακτητή και να διεκδικήσουν το αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της επιστροφής στη γη που τους γέννησε.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved