ΚΥΠΡΟΣ

Ακιντζί: Θα ανοίξει σύντομα το οδόφραγμα Δερύνειας

Ακιντζί: Θα ανοίξει σύντομα το οδόφραγμα Δερύνειας

Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση διά στόματος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιτνζί για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας και μάλιστα στη βάση της πρότασης της ε/κ πλευράς για χρήση του υφιστάμενου δρόμου.

Παρόλο που επισήμως η ε/κ πλευρά εμφανίζεται συγκρατημένη, αν και επιβεβαιώνει ότι η τ/κ πλευρά δέχθηκε να συζητήσει σοβαρά την πρόταση της πλευράς μας για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, εντούτοις ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Κίμπρις» ότι θα γίνει ανακοίνωση για τη διάνοιξη του οδοφράγματος από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως έγραψε χθες η εφημερίδα, η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τ/Κ ηγέτης επισκέφθηκε προχθές την περιοχή για σκοπούς επιθεώρησης, ενώ άρχισε ο καθαρισμός του δρόμου που θα χρησιμοποιηθεί για τις διελεύσεις, που στα τούρκικα ονομάζεται Βεχίτ Γκιουνέρ. Η «Κίμπρις» ανέδειξε στο ρεπορτάζ της ότι ευθύς εξαρχής ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε ταχθεί υπέρ της χρήσης του υφιστάμενου δρόμου, όπως ήταν η ελληνοκυπριακή πρόταση, αντί της παράκαμψης που πρότεινε ο κατοχικός στρατός, και τελικά κατάφερε να άρει τα εμπόδια μέσω των συναντήσεων που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Τουρκίας και στρατιωτικούς του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα. Στον τ/κ Τύπο αναφέρεται ότι το θέμα λύθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού ΓΕΣ στα κατεχόμενα Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας στην «Κίμπρις», ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος Οκάν Νταγλί εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Ακιντζί κράτησε την υπόσχεσή του. Χαρακτήρισε την εξέλιξη ελπιδοφόρα και υπενθύμισε ότι στόχος και των δύο κοινοτήτων ήταν το άνοιγμα αυτού του δρόμου, που θα συνδέει τη Δερύνεια με την Αμμόχωστο σε πέντε λεπτά. Από την πλευρά της η «Κίμπρις Ποστασί» εκτίμησε ότι η ανακοίνωση του ανοίγματος των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου θα γίνει όπως είχε συμφωνηθεί από τους δύο ηγέτες και θα ανακοινωθεί από τον ΟΗΕ εντός ολίγων ημερών. Ανάλογο δημοσίευμα φιλοξένησε και η «Γενί Ντουζέν» για άρση των στρατιωτικών εμποδίων.

Σχετικές ειδήσεις