ΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

Τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του, της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη και της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρυ (Sameh Shoukry).

Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να έχει νωρίτερα επαφές με τους ομολόγους του του Ιράν Μοχάμαντ Γιαβάντ Ζαρίφ και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς επίσης και με τον Νορβηγό Υπουργό για θέματα ΕΕ και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου Βιντάρ Χέλγκεσεν.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι στη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των τριών χωρών, πιθανό να συμφωνηθεί και ακολούθως να ανακοινωθεί, η ημερομηνία της τριμερούς των αρχηγών κρατών στην Αθήνα.

Ετοιμάζεται και τριμερής Αναστασιάδη-Τσίπρα-Σίσι στην Αθήνα

Αναστασιαδης, Τσίπρας και Αλ Σίσι θα συναντηθούν στην Αθήνα. Η ημερομηνία θα καθοριστεί μετά τις διαβουλεύσεις που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών την 1η Οκτωβρίου στην Νέα Υόρκη. Το θεμα ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου. Κατά την συνάντηση συζητήθηκε επίσης η πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη για το Μεσανατολικό και το θέμα των σχέσεων της Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκη Ενωση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπροσωπο οι δυο προέδροι εξέτασαν τα νέα δεδομενα που δημιουργούνται στην περιοχή μετα την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ.

Κοινή πεποίθηση των Αναστασιάδη – Αλ Σίσι είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ότι μέσα από την ισχυρή συνεργασία της Κύπρου και της Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας μπορούν να υπάρχουν οφέλη για την περίοχη όσοι και για τα δυο κράτη.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικές ειδήσεις