ΚΥΠΡΟΣ

Υπουργικό Συμβούλιο Κύπρου: Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου σε εταιρείες για έργα δημοσίου

Υπουργικό Συμβούλιο Κύπρου: Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου σε εταιρείες για έργα δημοσίου

Με πιστοποιητικό ποινικού μητρώου θα ελέγχονται πλέον οι εταιρείες για δημόσιες προσφορές.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε την Δευτέρα (28/9/2015) υπό τον Γιαννάκη Ομήρου, Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο και παραπέμπεται στη Βουλή.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργικό ενέκρινε το νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζεται - μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα - το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία, αναφορικά με έκδοση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου για νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες, και επιπλέον για τον τρόπο και τη δυνατότητα αποκατάστασης τους στις περιπτώσεις που καταδικάζονταν για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα από τα δικαστήρια.

"Η έκδοση αυτών των πιστοποιητικών ήταν αναγκαία διότι, λόγω του κενού που υπήρχε στη νομοθεσία, τα πιστοποιητικά που εκδίδονταν μέχρι σήμερα ήταν αναγκαστικά όλα λευκά", εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε επιπλέον ότι με αυτό τον τρόπο και με τη ρύθμιση της νέας νομοθεσίας, οι εταιρείες που θα επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για να προσφοροδοτήσουν για έργα του δημοσίου, θα δίνουν πλέον τα σωστά πιστοποιητικά μητρώων που έπρεπε να κατατεθούν έτσι και αλλιώς βάσει της νομοθεσίας. "Γίνεται, δηλαδή, μια διόρθωση στη στρέβλωση που υπήρχε έως τώρα", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή ΚΕ, πρόκειται για μια ακόμα ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση για να διορθωθεί η στρέβλωση αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και ταυτόχρονα, ρυθμίζεται και για τα νομικά πρόσωπα το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν κατηγορίες αδικημάτων και (πρόνοιες για το) πότε παραγράφονται.

Σχετικές ειδήσεις