ΚΥΠΡΟΣ

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τιμά ο κυπριακός ελληνισμός (pics)

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τιμά ο κυπριακός ελληνισμός (pics)

Με δοξολογίες, παρελάσεις και πανηγυρικούς εορτασμούς ανά το παγκύπριο, ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Επίκεντρο των εορτασμών, η Λευκωσία όπου το πρωί εψάλη πανηγυρική δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και άλλων επισήμων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία, Ηλίας Φωτόπουλος.

Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.

Επεσήμανε ότι η λύση θα πρέπει να είναι βασισμένη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Με τη λύση, είπε, η Κύπρος θα πρέπει να απαλλαγεί από τα κατοχικά στρατεύματα και από τις αναχρονιστικές εγγυήσεις, υποδεικνύοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της ΕΕ δικαιούται ισότιμης μεταχείρισης με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη.

Ακολούθησε παρέλαση μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας στη Λεωφόρο Βύρωνος, το χαιρετισμό της οποίας δέχθηκαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Φωτόπουλος.

Παρέλασαν αντιπροσωπευτικά τμήματα παλαιών πολεμιστών, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, Πρόσκοποι, Σωματεία και Οργανώσεις.

Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τιμούμε σήμερα την ημέρα του ‘Όχι’ στο φασισμό, ‘Όχι’ στο ναζισμό, ‘Όχι’ στον πόλεμο. Τιμούμε μια μέρα που αποτελεί για την Ελλάδα μνημείο δόξας, βεβαίως, ελληνικής αντίστασης και αντίδρασης που ως αποτέλεσμα του ηρωισμού κάποια στιγμή θεμελιώθηκαν αρχές και αξίες και δημιουργήθηκε, γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάνω σε αυτές τις αρχές και αξίες της ειρήνης, της ευημερίας πρέπει να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για ένα ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον», ανέφερε ο ΠτΔ.

Την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου, εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την παρέλαση, ο κ. Κοτζιάς και ερωτηθείς πώς αισθάνεται που παρευρίσκεται στους εορτασμούς που πραγματοποιούνται στη Λευκωσία για την επέτειο, είπε ότι «η Κύπρος είναι για μένα ένα συναίσθημα, μια συγκίνηση και ένα καθήκον. Νομίζω αυτές οι τρεις λέξεις τα λένε όλα», ανέφερε.

Δοξολογίες και παρελάσεις για την επέτειο πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Πηγή: philenews