ΚΥΠΡΟΣ

Κασουλίδης: Μέσα στο 2016 θα έχει κλείσει...το Κυπριακό

Κασουλίδης: Μέσα στο 2016 θα έχει κλείσει...το Κυπριακό

Την εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα καταλήξουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, εντός του 2016, διατύπωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και πως αυτό που προέχει για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η ποιότητα της λύσης.

O κ. Κασουλίδης ανέφερε πως δεν συμμερίζεται τις υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις κάποιων για λύση πριν ή εντός του 2016, αφού όπως είπε, υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ως προς την δήλωση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαρθ Άιντα, για τη διεξαγωγή πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε πως κάτι τέτοιο δεν συζητείται αυτή τη στιγμή.

«Για να γίνει πρέπει πρώτα οι εγγυήτριες δυνάμεις να συζητήσουν μεταξύ τους, και στο παρόν στάδιο η Ελλάδα δεν έχει ιδέα» ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, παραπέμποντας ωστόσο στην επικείμενη συνάντηση του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά με τον κ. 'Αϊντα, στις 4 Ιανουαρίου.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να συμφωνήσουν στην κατάργηση των εγγυήσεων και το θέμα της ασφάλειας να διευθετηθεί με άλλους τρόπους, που να αφήνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εξίσου ασφαλείς.

«Θέση μας είναι ότι, αν και εφόσον γίνει μία τέτοια διάσκεψη, τότε θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι παρούσα» ξεκαθάρισε ο κ. Κασουλίδης, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν ώστε να κλείσει το κρίσιμο κεφάλαιο του περιουσιακού και στη συνέχεια να ανοίξει αυτό του εδαφικού, το οποίο αποτελεί «παρθένο έδαφος».