ΚΥΠΡΟΣ

Με περσινές τιμές το γιορτινό τραπέζι στην Κύπρο

Με περσινές τιμές το γιορτινό τραπέζι στην Κύπρο

Στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο γιορτινό τραπέζι, όπου και πάλι τα νοικοκυριά ήταν αντιμέτωπα με την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα της αγοράς του λιανικού εμπορίου από την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών που βασίζεται σε τιμοληψίες από υποστατικά σε ολόκληρη την Κύπρο, παρατηρείται αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις στις κατώτατες τιμές στην αγορά και σε άλλες στις ανώτατες.

Τα κρέατα πάντως είναι φθηνότερα, σε αντίθεση με τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα που είναι ακριβότερα. Σημαντικές αυξήσεις σημειώνουν αυτές τις ημέρες βασικά είδη διατροφής.

Φθηνότερα, ωστόσο, παρουσιάζονται τα αλκοολούχα ποτά (κρασί, ουίσκι, ζιβανία) που συνοδεύουν το γιορτινό τραπέζι, ενώ οι τιμές στις μπίρες και στα αναψυκτικά κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ιδιαίτερα για την κατηγορία των ποτών υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από κατάστημα σε κατάστημα λόγω του ανταγωνισμού για τα ίδια συσκευασμένα είδη και επομένως είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών να εκμεταλλευτούν τις προσφορές, εξοικονομώντας από την αξία των αγορών τους.

Ευκαιρίες υπάρχουν και στις τιμές των κρεάτων, αλλά και των χριστουγεννιάτικων ειδών, ωστόσο στις κατηγορίες αυτές υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ποιότητά τους και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.

Η μέση τιμή για το κρέας αμνοεριφίων είναι €8 το κιλό, ενώ του χοιρινού λαπά στα €4,30. Το ολόκληρο κοτόπουλο πωλείται στα €4 το κιλό. Όσον αφορά τα εδέσματα υπάρχουν τιμές για όλα τα γούστα αφού η μέγιστη από την ελάχιστη τιμή είναι €5 το κιλό.

kreata

Από την έρευνα διαφαίνεται ότι στην αγορά υπάρχει ποικιλία προϊόντων σε διάφορες τιμές.

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καλεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, να αξιοποιούν τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, να συγκρίνουν τις τιμές των προσφερόμενων προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη και την ποιότητά τους, και με την ορθή καταναλωτική συμπεριφορά τους να ενεργούν με τρόπο που να βοηθά στη συγκράτηση των τιμών σε δικαιολογημένα επίπεδα.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών σχολιάζοντας τα παρατηρητήρια τιμών της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών αναφέρει ότι αποτελούν και φέτος ένα καλό εργαλείο για τους καταναλωτές, στην προσπάθειά τους για εντοπισμό των φθηνότερων σημείων πώλησης για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στη βάση των αποτελεσμάτων φαίνεται ότι φέτος οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι, με μικρές εξαιρέσεις προς τα πάνω τόσο στις κατώτατες όσο και στις ανώτατες τιμές που μπορεί κάποιος να βρει στην αγορά.

Ο Σύνδεσμος καλεί τους καταναλωτές όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση να προετοιμαστούν κατάλληλα πριν τις αγορές τους, αρχίζοντας από τον οικογενειακό προϋπολογισμό αυτού του μήνα, στον οποίο θα πρέπει να υπολογιστούν και τα όποια έξοδα μπορούν να γίνουν για τις γιορτές.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο προϋπολογισμός για το γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να γίνει μετά από μελέτη των αναγκών όπως ο αριθμός των ατόμων, οι ποσότητες φαγητού και ποτών, αφού όσα δεν φαγωθούν συνήθως πάνε στα σκουπίδια ενώ προϊόντα που δεν θα χρησιμοποιηθούν μπορεί να λήξουν πριν τα χρειαστούμε ξανά.

ΠΗΓΗ philenews.com

Σχετικές ειδήσεις