ΚΥΠΡΟΣ

Στην Κύπρο ο Κινέζος ΥΠΕΞ -Δεν θα δει Ακιντζί

Στην Κύπρο ο Κινέζος ΥΠΕΞ -Δεν θα δει Ακιντζί

Στην Κύπρο φθάνει σήμερα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουάνγκ Γι, με ατζέντα το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Γουάνγκ θα φθάσει το απόγευμα και ακολούθως θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου θα περιδιαβάσει στις οδούς Λήδρας και Ονασαγόρου.

Αύριο το πρωί ο θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βουλή όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του σώματος, Γιαννάκη Ομήρου.

Αργότερα ο κ. Γουάνγκ και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα παρακαθίσουν σε επίσημες συνομιλίες, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και αμέσως μετά γεύμα που θα παραθέσει ο Ι. Κασουλίδης προς τιμή του Γουάνγκ Γι.

Αύριο το απόγευμα ο Κινέζος ΥΠΕΞ θα ξεναγηθεί στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου ενώ αργότερα θα επισκεφθεί την περιοχή των Φοινικούδων στη Λάρνακα. Θα αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο βράδυ.

Δεν θα δει Ακιντζί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δεν θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεκίνο δεν απασχόλησε καθόλου το θέμα, ούτε και τέθηκε κατά την προετοιμασία της επίσκεψης το ενδεχόμενο στο πρόγραμμά του να έχει και συνάντηση με τον Μ. Ακιντζί, όπως κάνουν οι πλείστοι ξένοι αξιωματούχοι που επισκέπτονται το νησί (δεν έγινε συνάντηση ούτε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ).

Η Κίνα είναι μέλος των πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο επίπεδο αυτό διαδραματίζει ρόλο στο Κυπριακό με διαχρονικές θέσεις στο εθνικό θέμα. Η κάθοδος του Γουάνγκ Γι στο νησί ακολουθεί επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κίνα. Με την επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ ολοκληρώνεται ο κύκλος των επισκέψεων αξιωματούχων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις