ΚΥΠΡΟΣ

Αύξηση 9% το 9μηνο 2015 στις πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο

Αύξηση 9% το 9μηνο 2015 στις πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο

Οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 9% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, με τους κτηματομεσίτες να μιλούν ωστόσο για σειρά προβλημάτων του κλάδου και της οικονομίας, που εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του ΚΕΒΕ, στη Λευκωσία, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), ενώ στο επίσημο μέρος της Συνέλευσης, το μεσημέρι, το παρών έδωσαν ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και εκπρόσωποι του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου του ΚΕΒΕ.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΚΕΚ Μαρίνος Κυναιγείρου είπε ότι «τα ακίνητα ήταν, είναι και θα είναι η ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας» και πρόσθεσε ότι η κτηματαγορά πρέπει να οδηγηθεί στο δρόμο της σταθερότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα των παράνομων κτηματομεσιτών, που όπως είπε «κατάντησε γάγγραινα», εδραιώνοντας την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, ενώ μίλησε και για ακριβό χρήμα που εμποδίζει την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη.

«Η ετήσια Συνέλευσή μας συμπίπτει με την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και την ανατροπή του αρνητικού περιβάλλοντος που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης», είπε ο κ. Κυναιγείρου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πραγματική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη ρευστότητας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η υψηλή ανεργία, οι φορολογίες και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

«Ο τραπεζικός τομέας, σχεδόν τρία χρόνια μετά το μνημόνιο δεν κατάφερε να συνδράμει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Όσον αφορά το πρόβλημα με τους «φοροφυγάδες, πειρατές και παράνομους κτηματομεσίτες», ο Πρόεδρος του ΣΚΕΚ αναφέρθηκε σε έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χάνει το κράτος από τις παράνομες συναλλαγές, με το πρόβλημα να διαιωνίζεται, παρά την ψήφιση του νέου νόμου των κτηματομεσιτών.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ζήτησε τη στήριξη του Υπουργού Εσωτερικών, ενώ συμπλήρωσε ότι το Συμβούλιο Εγγραφής προσπαθεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία.

Ο κ. Κυναιγείρου είπε εξάλλου ότι παρά την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση να διανυθεί και οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν στη βελτίωση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Χαρακτήρισε αδιανόητο σε περίοδο οικονομικής κρίσης το κόστος του χρήματος να είναι τέτοιο, που εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. «Το πρόβλημα της ρευστότητας και των υψηλών δανειστικών επιτοκίων, παρά τη μείωση τους, παραμένει άλυτο», είπε.

Πρότεινε την περαιτέρω μείωση των δανειστικών επιτοκίων και βελτίωση της ρευστότητας, με σκοπό, όπως είπε, την απαλλαγή από την αρνητική ψυχολογία και επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο κλάδος των ακινήτων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εκ νέου ισχυρό βραχίονα που θα κινήσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της κυπριακής οικονομίας, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΚΕΚ, τον οποίο διάβασε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Βουλής Χρίστος Σενέκης, είπε ότι η παρατεταμένη κρίση έπληξε με δυσανάλογα μεγάλη ένταση τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται ο Σύνδεσμος.

Εκ των πρωταρχικών στοχεύσεων της Πολιτείας για έξοδο από την κρίση θα πρέπει να είναι η λήψη μέτρων που θα δημιουργήσουν την προαπαιτούμενη θετική ψυχολογία στον κόσμο, ούτως ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις ακίνητης περιουσίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η αναζωογόνηση των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου θα αποτελέσει το κομβικό σημείο αναστροφής της υφεσιακής πορείας και εξέφρασε ετοιμότητα για συζήτηση των μέτρων που θα απλοποιούν τις διαδικασίες αγοραπωλησιών ακίνητης περιουσίας και θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για την επένδυση στον τομέα των ακινήτων.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων στοχεύει στη συνέχιση, αλλά και στην ενίσχυση ακόμα περαιτέρω της αγαστής συνεργασίας που έχει με τον Σύνδεσμο», κατέληξε.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου του ΚΕΒΕ Φειδία Πηλείδη απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Γιώργος Δημητρίου, που είπε ότι ο τομέας των κτηματομεσιτικών εργασιών έχει υποστεί πολύ μεγάλες επιπτώσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ, μέσα από επαφές και επιχειρηματικές αποστολές επιδιώκει να αναδείξει τον τομέα των ακινήτων, δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάκαμψης, μέσω των επενδύσεων.

Έκανε λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα μετά τις εξαγγελίες αρκετών ευνοϊκών κινήτρων για τον τομέα των ακινήτων εκ μέρους της Κυβέρνησης, ενώ μίλησε και για ελπιδοφόρο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την κτηματαγορά.

Είπε ότι η θετικότερη πορεία του τομέα κατά το 2015 φαίνεται και από τα στοιχεία για τις πωλήσεις ακινήτων, που αυξήθηκαν κατά 9% το διάστημα Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2015.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, με την έμφαση να δίνεται στο θέμα των μη εξυπηρετουμένων δανείων, το οποίο το ΚΕΒΕ επιδιώκει να επιλύσει με σταθερό και οργανωμένο τρόπο, για να αποφευχθούν αρνητικές εξελίξεις.

πηγη offsite.com.cy/

Σχετικές ειδήσεις