ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τούρκοι εργολάβοι στην ανοικοδόμηση των Βαρωσιών

Κύπρος: Τούρκοι εργολάβοι στην ανοικοδόμηση των Βαρωσιών

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο υποβολής προτάσεων από Τούρκους και Τουρκοκύπριους εργολάβους για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εργολάβων Τουρκίας, ενώ ο “πρόεδρος της ένωσης” Τ/κ εργολάβων δηλώνει ότι γι' αυτό έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΟΣΕΟΚ, αλλά οι όροι συνεργασίας με τους Τούρκους δεν έχουν καθοριστεί.

Σύμφωνα με την Κίπρις, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εργολάβων Τουρκίας, Μιτχάτ Γενίγκιουν, εκτίμησε ότι υπάρχουν δουλειές στην Κύπρο αξίας 100 δις ευρώ. Η Ένωση, είπε, έχει 140 μέλη που κάνουν το 70% των κατασκευών στην Τουρκία και το 90% των εργασιών κατασκευαστικών τουρκικών εταιρειών στο εξωτερικό.

Για εμάς το να συνεργαστούμε με την πιο κοντινή και γεωγραφικά αλλά και πνευματικά σε μας χώρα είναι κάτι που ήδη καθυστέρησε. Στην Κύπρο υπάρχουν δουλειές αξίας 100 δις ευρώ που θα γίνουν. Χρησιμοποιώντας την εμπειρία μας στο εξωτερικό μπορούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί την ανάπτυξη της Κύπρου. Θα είμαστε πολύ ευτυχισμένοι γι' αυτό”.

Μίλησε για μια ενεργή, δραστήρια συνεργασία στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπέγραψαν με τους Τ/κ. “Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία (στο Κυπριακό) που θα ενστερνιστούν και οι δύο κοινότητες. Μετά τη λύση υπάρχουν πολλές δουλειές που θα γίνουν. Υπάρχουν περιοχές που έμειναν αδρανείς για μεγάλη περίοδο. Μπορούν να γίνουν κινήσεις στον τουρισμό. Θα γίνουν έργα υποδομών”.

Στη δήλωσή του, ο κ. Γενίγκιουν ανέφερε επίσης ότι με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στόχος είναι να υπάρξει συνεργασία και σε πολλά έργα για ανοικοδόμηση και αναστήλωση πολλών αδρανών περιοχών, όπως τα Βαρώσια και άλλων, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με την “ε/κ διοίκηση”, όπως αποκάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση.

Στο μεταξύ με δηλώσεις του ο “πρόεδρος της τ/κ ένωσης” εργολάβων, Τζαφέρ Γκιουρτζαφέρ, ανέφερε ότι δεν υπογράφηκε καμία συμφωνία με την τουρκική Ένωση Εργολάβων για την εκ νέου ανοικοδόμηση των Βαρωσίων, όπως αναφέρεται στον τουρκικό Τύπο. Στο μνημόνιο συνεργασίας, πρόσθεσε, δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα το Βαρώσι και υπενθύμισε ότι ειδικά για τα Βαρώσια και την πράσινη γραμμή έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΟΣΕΟΚ (Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου).

Εργάζονται, πρόσθεσε, ώστε αυτό το πρωτόκολλο να αποτελέσει μέρος του σχεδίου λύσης που θα τεθεί σε δημοψήφισμα. “Η ανοικοδόμηση των Βαρωσίων και της νεκρής ζώνης θα γίνει σε συνεργασία με την ένωση των Ε/κ εργολάβων. Η συνεργασία με τους εκ Τουρκίας εργολάβους δεν έχει ακόμα καθοριστεί”. Σύμφωνα με τον κ. Γκιουρτζαφέρ, η συνεργασία με τους Τούρκους εργολάβους αποφασίστηκε για το άνοιγμα (των Τ/κ) προς το εξωτερικό, την ενημέρωση σε τεχνικές πληροφορίες και στις προοπτικές που θα προκύψουν μετά τη λύση.

ΠΗΓΗ ikypros.com

Σχετικές ειδήσεις