ΚΥΠΡΟΣ

Κατασκοπικό «θρίλερ»: Μέλος της ΚΥΠ ταυτοποιήθηκε ως συνεργός Τουρκοκύπριου πράκτορα

Κατασκοπικό «θρίλερ»: Μέλος της ΚΥΠ ταυτοποιήθηκε ως συνεργός Τουρκοκύπριου πράκτορα

Λίστα με 15 ονόματα Ελληνοκυπρίων –ανάμεσα τους και μέλος της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ)- ανακαλύφθηκε σε σημειωματάριο Τουρκοκυπρίου, ο οποίος συνελήφθη για κατασκοπεία στα κατεχόμενα, σύμφωνα με «ύποπτο» δημοσίευμα της τουρκικής Hurriyet σήμερα 14 Σεπτεμβρίου.

Ο Μεχμέτ Μπεσίμογλου, 70 ετών, «συνελήφθη στις 29 Αυγούστου όταν η τουρκοκυπριακή αστυνομία τον συνέλαβε να τραβά φωτογραφίες Τούρκων στρατιωτών στο λιμάνι της Αμμοχώστου», σύμφωνα με το σχετικό άρθρο.

Κατά την ομολογία του ο Μπεσίμογλου δήλωσε στην αστυνομία ότι «εργαζόταν ως κατάσκοπος για τους Ελληνοκύπριους επί πέντε χρόνια και λάμβανε χρήματα για να τραβά φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών στην περιοχή της Αμμοχώστου».

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα ο Μπεσίμογλου ομολόγησε ότι είχε παραδώσει στους Ελληνοκύπριους τουλάχιστον 250 φωτογραφίες.
Από την πλευρά του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demirören ανέφερε ότι σήμερα 14 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο αποφάσισε να θέσει τον Μπεσίμογλου υπό κράτηση με την κατηγορία της κατασκοπείας, καθώς οι Τουρκοκυπριακές αρχές «ταυτοποίησαν τον Ελληνοκύπριο πράκτορα για τον οποίο εργαζόταν ο Μπεσίμογλου, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για 15 ελληνοκυπριακά ονόματα που βρέθηκαν στο σημειωματάριό του κατηγορουμένου και θεωρούνται ύποπτα ως μέλη του ελληνοκυπριακής υπηρεσίας πληροφοριών».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, «κάθε φορά που ο Μπεσίμογλου παρέδιδε φωτογραφίες και πληροφορίες στους Ελληνοκυπρίους λάμβανε την αμοιβή του μέσω ελληνοκυπριακής τράπεζας και στη συνέχεια επέστρεφε στην κατεχόμενα μέσα από διαφορετικές διαδρομές για να καλύψει τα ίχνη του».