ΚΥΠΡΟΣ

Οζερσάϊ: Αν δεν αποδεχτείτε την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων μην περιμένετε λύση στο Κυπριακό

Οζερσάϊ: Αν δεν αποδεχτείτε την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων μην περιμένετε λύση στο Κυπριακό

Ο αποκαλούμενος αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του παράνομου καθεστώτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, Κουντρέτ Οζερσάϊ, δήλωσε ότι ακόμη και σε περίπτωση, που σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εμπλεκόμενες πλευρές καταλήξουν σε ένα χρονοδιάγραμμα, αυτό ενδέχεται να μην είναι αρκετό για να συνεχίσουν με ομαλό τρόπο οι συνομιλίες και να επιτευχθεί η τελική λύση στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις στο Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «Μπαϊράκ» ο Οζερσάϊ δήλωσε ότι «αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία είναι η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων σε όλα τα επίπεδα του νέου συνεταιρισμού». Σε περίπτωση, που αυτή η αρχή γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, τότε είπε, ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση.

Σύμφωνα με τον Οζερσάϊ, υπάρχουν τρόποι για να αναπτυχθεί η συνεργασία των δυο πλευρών και δίχως την τελική λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δυο πλευρές μπορούν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους πριν τη λύση, στα πεδία της κοινωνίας και των ανθρωπιστικών ζητημάτων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σε περίπτωση που ξεκινήσει συζήτηση για τη φόρμουλα της λύσης, τότε η διαδικασία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Άλλωστε στην Κύπρο επί 50 χρόνια διεξάχθηκαν συνομιλίες για τη φόρμουλα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ωστόσο, οι πλευρές εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις» δήλωσε ο Οζερσάϊ.

Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «ηχηρή» την παρέμβαση του κ. Οζερσάϊ, τονίζοντας ότι ο παραλήπτης αυτών των μηνυμάτων, εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί.