ΚΥΠΡΟΣ

Συγκινεί ο Τουρκοκύπριος: Αρνούμαι να πολεμήσω εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου

Συγκινεί ο Τουρκοκύπριος: Αρνούμαι να πολεμήσω εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου

Το 2013 ο Χαλίλ Καραπασιάογλου ανακοίνωσε ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης και αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του εφεδρεία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο να φυλακιστεί.

Η δίκη του ενώπιον του «στρατοδικείου» έχει ολοκληρωθεί και αύριο, 3 Ιανουαρίου, αναμένεται η απόφαση, με ορατό το ενδεχόμενο ο Καραπασιάογλου να καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης.

Για μένα είναι ιδεολογικό το θέμα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο 33χρονος Χαλίλ, που εξηγεί ότι έκανε τη στρατιωτική του θητεία, πήγε και μια φορά όταν κλήθηκε στην εφεδρεία, αλλά εδώ και 4 χρόνια αρνείται να παρουσιαστεί ως έφεδρος. Μέχρι τα 40 του, ανέφερε, θα κληθεί άλλες επτά φορές για εφεδρεία, πράγμα που σημαίνει ότι θα του προσάψουν κατηγορίες για άλλες επτά υποθέσεις εάν στους αντιρρησίες συνείδησης δεν αναγνωριστεί αυτό ως δικαίωμα.

Σύμφωνα με τον Καραπασιάογλου, αντιρρησίες συνείδησης υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Ο ίδιος δηλώνει ότι υποχρεώθηκε λόγω της οικογένειάς του να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, καθώς – όπως εξήγησε – ο πατέρας του δούλευε ως επιστάτης σε ένα εργοστάσιο των «δυνάμεων ασφαλείας».

«Όταν είναι 20 χρονών δεν έχεις σχηματίσει πλήρως πολιτική άποψη, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πλήρως για κάποια πράγματα. Γι’ αυτό πήγα στρατό».

Ο Καραπατσιάογλου ανέφερε ότι δεν είχε το θάρρος να ανακοινώσει ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης πριν πάει στρατό, αλλά δηλώνει ότι εάν υπάρχει κάποιος που έχει το θάρρος να το πράξει πριν πάει στρατό, «είμαι δίπλα του».

Χαρακτήρισε δε την εφεδρεία μια «ανοησία». Υπάρχουν, πρόσθεσε, οδοφράγματα, ο κόσμος πάει και έρχεται. «Είμαστε δύο κοινότητες που τρώμε, πίνουμε, γλεντούμε, κάνουμε εμπόριο μαζί. Υπάρχουν οικονομικές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία. Υπάρχουν σχέσεις μεταξύ της βόρειας Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν κοινή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, δίδουν ρεύμα η μια στην άλλη».

Από την άλλη, συνέχισε, γίνεται λόγος για αποστρατικοποίηση. «Τον 21ο αιώνα δεν βλέπουμε τους φίλους μας στο νότο ως εχθρούς, δεν βλέπουμε κανέναν στον κόσμο ως εχθρό».

Ο 33χρονος Χαλίλ ανέφερε ότι στο θέμα των αντιρρησιών συνείδησης ούτε οι μηχανισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εναρμονισμένοι με τις διεθνείς προδιαγραφές, λέγοντας ότι κανονικά η επιτροπή αξιολόγησης τέτοιων αιτημάτων θα έπρεπε να αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από πολίτες (μη στρατιωτικούς). Στην αρμόδια επιτροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, υπάρχουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Ο Χαλίλ Καραπατσιάογλου ανήκει στην πρωτοβουλία για τους αντιρρησίες συνείδησης, λέγοντας ότι ως πρωτοβουλία είναι έτοιμοι να προσφέρουν στήριξη και νομική αρωγή σε όποιον αποτανθεί κοντά τους για το θέμα αυτό από ολόκληρη την Κύπρο. «Και θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό το θέμα στα διεθνή πρότυπα».

Ο Καραπατσιάογλου σημείωσε ότι το δικαίωμα στους αντιρρησίες συνείδησης υπάρχει ως προγραμματική θέση στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα της τετρακομματικής συνεργασίας και υπενθύμισε ότι η «βουλευτής» του ΡΤΚ Ντογούς Ντεριά σε ομιλία της κατά τη συζήτηση των «προϋπολογισμών» στη «βουλή» είχε θέσει το θέμα και είχε εκφράσει τη δική της στήριξη. «Θέλω οι 4 πρόεδροι να κρατήσουν τον λόγο τους σε αυτό το θέμα», δήλωσε, αναφερόμενος στους προέδρους των τεσσάρων κομμάτων της «συγκυβέρνησης».

Υπό τις παρούσες συνθήκες, συνέχισε, είτε θα μπει στη φυλακή είτε θα κερδίσει το δικαίωμα του αντιρρησία συνείδησης. Πριν την ανακοίνωση της απόφασης του «στρατοδικείου», είπε, ανέμενε ότι θα γινόταν μια νομική διεργασία, όπως είχε δηλώσει προ ημερών και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ.

Σημείωσε ωστόσο ότι εάν η ποινή που θα του επιβληθεί είναι ποινή φυλάκισης θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ (σσ: υπάρχει ήδη ένας Τ/κ, ο Χαλούκ Σελάμ Τουφανλί, που έχει προσφύγει στο ΕΔΑΔ).

«Εάν αύριο γίνει πόλεμος, εμείς ως αντι-μιλιταριστές δεν θα πάμε να πολεμήσουμε. Οι παππούδες μας, οι μπαμπάδες μας πολέμησαν πριν, εμείς δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα μας είναι η ειρήνη. Έχουμε δικαίωμα στο να είμαστε αντιρρησίες συνείδησης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», δήλωσε ο Καραπατσιάογλου μιλώντας και για τον εαυτό του αλλά και εκ μέρους της πρωτοβουλίας για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλεί σε συμπαράσταση στον Χαλίλ Καραπατσιάογλου από όλους τους πολίτες, από κόμματα, συνδικάτα και δημοκρατικές οργανώσεις. Τους καλεί να βρίσκονται αύριο, 3 Ιανουαρίου στις 13.00 έξω από το «στρατιωτικό δικαστήριο» την ώρα που θα ανακοινώνεται η απόφαση για τον Χαλίλ, σημειώνοντας ότι έχουν προχωρήσει και σε ενημέρωση ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για την κρίσιμη – όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – αυτή υπόθεση.

Θα συνεχίσει, δηλώνει η πρωτοβουλία αντιρρησιών συνείδησης τις προσπάθειες να εμπλέξουν και διεθνή φόρα ώστε να εμπλακούν σε αυτή την υπόθεση.