ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Οι αγορές, οι κεντρικές τράπεζες και η «μάχη» με τον πληθωρισμό και την ύφεση

Οι αγορές, οι κεντρικές τράπεζες και η «μάχη» με τον πληθωρισμό και την ύφεση
Σοβαρή πιθανότητα οι οικονομίες να βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση
UNSPLASH

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως το κλίμα παραμένει εύθραυστο και ότι το bear market δεν έχει τελειώσει.

Oι πληθωριστικές πιέσεις, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και η σοβαρή πιθανότητα οι οικονομίες να βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση είναι οι βασικοί παράγοντες ανησυχίας για την πορεία των αγορών. Και μπορεί οι μετοχές να ανακάμπτουν το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν πως το κλίμα παραμένει εύθραυστο και ότι το bear market δεν έχει τελειώσει.

Η Nomura εμφανίζεται επιφυλακτική στο ράλι των αγορών και προειδοποίει τους επενδυτές να μην παρασύρονται, καθώς η προσδοκία που τροφοδοτεί την άνοδο στη Wall Street ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να επιβραδυνθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα η Fed είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, δεδομένου ότι η αγορά, αντανακλαστικά, προεξόφλησε πως η νομισματική σύσφιξη δεν θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό στο μέλλον και ότι τα επιτόκια θα μειωθούν και πάλι, αρχής γενομένης από το 2023, με αποτέλεσμα να σημειώνεται ράλι στις μετοχές. Ωστόσο η Fed δεν θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια λόγω του υψηλού πληθωρισμού, κάτι που θα απογοητεύσει τους επενδυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Nomura χτυπά καμπανάκι πως τα χειρότερα δεν έχουν παρέλθει και ότι η πρόσφατη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων θα αντιστραφεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η UBS, η οποία προβλέπει πως τους επόμενους μήνες τα βασικά χαρακτηριστικά στις αγορές θα είναι η αστάθεια και η μεταβλητότητα θεωρεί. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής επενδύσεων της τράπεζας, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, Mark Haefele, σε ενημερωτικό σημείωμα εξέφρασε την άποψη ότι η ανάκαμψη των αγορών τον Ιούλιο είναι απίθανο να αποδειχθεί μακροχρόνια και συμβουλεύει τους επενδυτές να μην αισιοδοξούν υπερβολικά από την κάπως πιο θετική εικόνα του περασμένου μήνα. Όπως ανέφερε ο Haefele, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι πιθανόν να αποδειχθούν πτωτικοί, με τη Fed να λαμβάνει σημαντικό όγκο νέων δεδομένων πριν από την επόμενη συνεδρίασή της. Γι’ αυτό το λόγοι ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS παραμένει ουδέτερος στις μετοχές.

Σύσταση υποαπόδοσης για τις μετοχές δίνει η BlackRock, σημειώνοντας σε ανάλυσή της ότι οι επενδυτές είναι παγιδευμένοι σε ένα περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, με την αγορά να ομοιάζει με τρενάκι του τρόμου.

Με τις απόψεις για τη επιτοκιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη εκ μέρους των αμερικανών policy makers, όπως έδειξε η αντίδραση της Wall Street την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοινώθηκε αύξηση 75 μ.β., το κλίμα στις αγορές θα παραμείνει ευμετάβλητο.

Υπό αυτές τις συνθήκες η BlackRock θεωρεί πως η επενδυτική κοινότητα πρέπει να είναι προσεκτική και τα χαρτοφυλάκια να μειώνουν το ρίσκο.

Ροή Ειδήσεων