Οι «φωτιές» που άναψε ο Πάουελ και το άγριο σορτάρισμα στο ευρώ

Αμαλία Κάτζου

Pixabay

Στο θέρετρο του Jackson Hole, ψηλά στα βουνά του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο συγκλήθηκε και φέτος η «μυστική» συνάντηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, όπου αποφασίζεται η τύχη ολόκληρου του κόσμου.

Οι αγορές ανέμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον το μήνυμα που θα έστελνε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς η συγκυρία είναι κρίσιμη και πληθαίνουν τα σημάδια για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης.

Έτσι την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε ότι «η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ώστε να επιτεθεί στον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών».

«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια, η βραδύτερη ανάπτυξη και οι πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μειώσουν τον πληθωρισμό, την ίδια στιγμή θα προκαλέσουν πόνο τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις», επεσήμανε ο Πάουελ, τονίζοντας πως ακόμη και μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια συνολικού ύψους 2,25% «δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο που θα σταματήσουμε».

Οι παραπάνω δηλώσεις απογοήτευσαν τις αγορές, με αποτέλεσμα οι δείκτες στη Wall Street να κατακρημνιστούν, ενώ και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινωθεί.

Yπό αυτές τις συνθήκες και καθώς θεωρείται βέβαιο πως οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την πορεία των αγορών.

Η Deutsche Bank προχώρησε σε υποβάθμιση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από «Οverweight» σε «Neutral», σημειώνοντας πως οι αρνητικοί καταλύτες υπερτερούν των θετικών μεταβλητών.

Ο CEO του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο Bridgewater, Greg Jensen προβλέπει πτώση 25%-30% σε μετοχές και ομόλογα. Όπως επισημαίνει ειδικά οι μετοχές θα υποχωρήσουν σημαντικά ώστε να ευθυγραμμιστούν με την πραγματική οικονομία.

«Συνολικά, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα μειωθούν από 25% ως 30%» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας πως ότι η ποσοτική σύσφιξη και οι αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve θα μειώσουν τόσο τον πληθωρισμό όσο και την οικονομική ανάπτυξη – «αν και ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επίπονος και επίμονος».

Eν τω μεταξύ στο μάτι του κυκλώνα εξακολουθεί να βρίσκεται το ευρώ, με τους κερδοσκόπους να δημιουργούν καθαρές θέσεις short στο ευρώ που έφτασαν τα 44.100 συμβόλαια την εβδομάδα έως τις 23 Αυγούστου, από 42.800 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Commodity Futures Trading Commission την προηγούμενη Παρασκευή. Να σημειωθεί πως το ευρώ έχει ήδη υποχωρήσει 15%, πέφτοντας κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο 20 ετών. Η επιταχυνόμενη αυτή υποχώρηση του ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εντεινόμενη ανησυχία για τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο που απειλεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες τους τελευταίους μήνες, αν όχι το τελευταίο έτος: μια πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα που παίζει με τα νεύρα των Ευρωπαίων ανοιγοκλείνοντας τη στρόφιγγα στους αγωγούς.

Και βέβαια οφείλεται στην εντεινόμενη ανησυχία για τον κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση η ευρωζώνη. Οι οικονομολόγοι της JP Morgan προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ στο 0,95 δολάριο μέχρι το τέλος του έτους, η επενδυτική Nomura International ομοίως αλλά τοποθετεί τη νέα πτώση του ακόμη νωρίτερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε εκτιμά πως θα έχει διολισθήσει στο 0,975 δολάριο και η Morgan Stanley μιλάει για υποχώρηση στο 0,97 δολάριο πριν από το τέλος του τριμήνου.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved