ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Πανωλεθρία για τους σορτάκηδες – Χασούρα 43 δισ. λόγω του ράλι

Πανωλεθρία για τους σορτάκηδες – Χασούρα 43 δισ. λόγω του ράλι
AP

Τα hedge funds που στοιχημάτιζαν σε πτώση στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν υποστεί ζημίες περίπου 43 δισ. δολαρίων λόγω του ράλι των τελευταίων ημερών.

Τα hedge funds που στοιχημάτιζαν σε πτώση στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν υποστεί ζημίες περίπου 43 δισ. δολαρίων λόγω του ράλι των τελευταίων ημερών. Οι «σορτάκηδες», πολλοί από τους οποίους είχαν στοιχηματίσει εναντίον εταιρειών που εκτέθηκαν σε υψηλότερο κόστος δανεισμού τον περασμένο χρόνο, έχουν παγιδευτεί από μια «επώδυνη» ανάκαμψη σε μετοχές «χαμηλής ποιότητας» αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau.

Αυτό συνέβη, καθώς έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φτάνει στο τέλος του. Το ράλι, το οποίο οδήγησε τον δείκτη S&P 500 στο να καταγράψει τα ισχυρότερη κέρδη από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, πυροδοτήθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος φάνηκε πως δεν έχει διάθεση να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα στις αρχές του μήνα.

Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, έδωσαν στη συνέχεια περαιτέρω ώθηση στις μετοχές, με τον S&P 500 και το Nasdaq να απολαμβάνουν και οι δύο τις καλύτερες μέρες τους από τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η άνοδος προκάλεσε μια βάναυση «σύντομη συμπίεση» κατά την οποία ορισμένα hedge funds επαναγόρασαν μετοχές για να καλύψουν τα πτωτικά τους στοιχήματα, γεγονός που ώθησε τις μετοχές ακόμα υψηλότερα.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη αγορά φέτος, αλλά αυτό που συνέβη το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ζημία σε πολλά hedge funds», είπε ο Cau. «Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών του περασμένου μήνα, προκάλεσε το ξύπνημα κάποιων μετοχών χαμηλής ποιότητας», δήλωσε ο Barry Norris, επικεφαλής επενδύσεων στην Argonaut Capital. Τα αμοιβαία κεφάλαια υπέστησαν απώλειες 43,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε short στοιχήματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη από την Τρίτη έως την Παρασκευή συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με υπολογισμούς της ομάδας δεδομένων S3 Partners, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψη τα κέρδη που μπορεί να έχουν πραγματοποιήσει τα συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια σε άλλες μετοχές που κατέχουν.

Τα στοιχήματα ενάντια σε μετοχές τεχνολογίας, υγειονομικής περίθαλψης και εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων ήταν από τα πιο δαπανηρά για τα hedge funds, σύμφωνα με τα στοιχεία της S3. Η σουηδική εταιρεία real estate Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) είναι μεταξύ εκείνων που έχουν πλήξει τα hedge funds τις τελευταίες ημέρες. Ενώ οι μετοχές της κατέρρευσαν κατά περίπου τρία τέταρτα φέτος, αποφέροντας μεγάλα κέρδη στους short sellers, ανέκαμψε κατά ένα τρίτο την εβδομάδα έως τη Δευτέρα. Αυτό έπληξε κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων των Samlyn Capital, Balyasny και Arrowstreet Capital, σύμφωνα με ρυθμιστικές αποκαλύψεις και αναλύσεις από την ομάδα δεδομένων Breakout Point.