MEDIA

Οι εκλογές και ο Τσοχατζόπουλος στα σημερινά πρωτοσέλιδα

Οι εκλογές και ο Τσοχατζόπουλος στα σημερινά πρωτοσέλιδα

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου, η προφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου και η πολιτική ρευστότητα κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

Επίσης, οι εφημερίδες φιλοξενούν αφιερώματα για το θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου, ενώ αναφέρονται και στην έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ««Λύστε μου τα χέρια για να κυβερνήσω»!».

Η εφημερίδα γράφει ότι «την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα σηματοδότησε η χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε αυτοδυναμία για να μπορέσει να κυβερνήσει με «λυμένα» τα χέρια».

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Να συλληφθούν και να πάνε μέσα αυτοί που λάδωσαν τον Άκη».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «μετά την προφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου και των επιχειρηματιών που διακίνησαν τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που λάδωναν για να εξασφαλίζουν προνομιακές συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Οι λίστες της ΝΔ».

Η εφημερίδα γράφει ότι «τα ψηφοδέλτια της νίκης, όπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., που θα είναι υποψήφιος, εκτός από τη Μεσσηνία, και τη Μαγνησία, επισήμανε ότι οι λίστες με τους 412 υποψηφίους σε 56 εκλογικές περιφέρειες έχουν κύριο χαρακτηριστικό την ανανέωση, που αγγίζει το 50%».

ΕΘΝΟΣ: «Βουλή-Βαβέλ. Δέκα κόμματα και αυτοδυναμία τέλος».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «πρωτοφανής πολιτική ρευστότητα και κομματικός κατακερματισμός αποτυπώνονται μόλις 18 μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Δημοσκόπηση της Marc προμηνύει την ανάδειξη μιας Βουλής με χαρακτηριστικά Βαβέλ. Με σαφήνεια καταγράφεται η τάση να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση δέκα σχηματισμοί. Ο στόχος της ΝΔ για αυτοδυναμία μετατρέπεται σε «όνειρο θερινής νυκτός». Τα δύο κόμματα εξουσίας συγκεντρώνουν από κοινού το 40,1%, ποσοστό που τους δίνει 158 έδρες».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών είναι πρόγραμμα Παγκόσμιας Διακυβέρνησης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τόνοι μελάνης χύθηκαν κατά καιρούς για ένα από τα πλέον μυστηριώδη ντοκουμέντα όλων των εποχών: αυτό που έμεινε γνωστό στη βιβλιογραφία, αλλά και τη διεθνή πολιτική πολεμική, ως «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών». Είναι άραγε αυτά αληθινά ή μήπως είναι πλαστά; Πότε γράφτηκαν; Και, κυρίως ποιοι τα συνέταξαν;».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Στη μάχη της κάλπης με «παλιά» και νέα ονόματα».

Η εφημερίδα γράφει ότι «νέοι και έμπειροι συναντιούνται στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία δόθηκαν χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα. Πρόκειται για 412 ονόματα τα οποία μπαίνουν δυναμικά για τη μάχη της 6ης Μαΐου σε 56 εκλογικές περιφέρειες, η πλειονότητα των οποίων είναι νέα πρόσωπα και καταξιωμένοι επιστήμονες. Η ανανέωση ξεπερνά το 50%, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει το σύνθημα του αγώνα από τη Μαγνησία και τη Μεσσηνία».

ΕΣΤΙΑ: «Πώς λειτουργεί ο εκλογικό νόμος».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «ο εκλογικός νόμος που θεσπίσθηκε το 2004 από την Κυβέρνηση Σημίτη και τροποποιήθηκε ελαφρώς το 2008 από την Κυβέρνηση Καραμανλή, είναι κατά βάση απλός. Σε αντίθεση με τους εκλογικούς νόμους του παρελθόντος, η κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων γίνεται πολύ εύκολα. Αυτό που είναι περίπλοκο είναι η διαδικασία προσκυρώσεως των εδρών, δηλαδή σε ποιές περιφέρειες θα λάβη κάθε κόμμα τις έδρες του δικαιούται».

Η ΑΥΓΗ: «ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. το σκάνδαλο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «κορυφή του παγόβουνου του διεφθαρμένου δικομματισμού η υπόθεση με τις μίζες των εξοπλισμών. Προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό ο Άκης Τσοχατζόπουλος. ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. συνεχίζουν να υλοποιούν τις αμαρτωλές συμβάσεις. ΣΥΡΙΖΑ: Να παγώσει η συμφωνία για τα υποβρύχια. Ο Ευ. Βενιζέλος καταγγέλλει Σαμαρά επειδή δεν δέχεται να συγκυβερνήσουν!».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Καταργούν κοινωνικά επιδόματα για 120.000 δικαιούχους».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «περικοπές και καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων για περίπου 120.000 δικαιούχους αναμένονται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στελέχη της κυβέρνησης με την τρόικα, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-14».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Στον Κορυδαλλό ο κ. Τσοχατζόπουλος».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «προφυλακιστέοι κρίθηκαν χθες μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο που οδηγήθηκε το πρωί στον Κορυδαλλό, η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφός του, Νίκος Ζήγρας και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, μετά το πέρας των ομολογιών τους».

Η ΝΙΚΗ: «Τι αλλάζει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους ανέργους».

Η εφημερίδα γράφει ότι «οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για τα δάνεια, η ανεργία των νέων, η καθολική υγειονομική προστασία και η δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας, είναι οι πέντε κοινωνικοί άξονες που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος».

Ο ΛΟΓΟΣ: «Λιτότητα έως το 2030».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στην ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία πρέπει να λάβει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα με επίκεντρο δημόσιο και ασφαλιστικό, καθώς οι φόροι δεν αποδίδουν».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλη την επικράτεια».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «από τους συνολικά 424 υποψήφιους, οι 212 συμμετέχουν για πρώτη φορά σε συνδυασμούς του ΚΚΕ, δηλαδή το 50%. Τα ψηφοδέλτια απαρτίζονται από εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, φοιτητές και σπουδαστές, συνταξιούχους».

ΤΑ ΝΕΑ: «Παίζονται οι μισθοί 700.000 υπαλλήλων».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «συνάντηση με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στη διατήρηση των μισθών και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων επιχειρούν σήμερα έμποροι και βιοτέχνες με τους εργαζομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνουν μείωση μισθών 7%-10% με την ταυτόχρονη κατοχύρωση του 13ου - 14ου μισθού αλλά και των επιδομάτων».

City Press: «Μαύρες» προγνώσεις από το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δυσοίωνες για την οικονομία της Ελλάδας είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ που περιλαμβάνονται στην τακτική εαρινή του έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, καθώς συνεχίζουν να μιλούν για ύφεση, υψηλή ανεργία και μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: «Ανανέωση με εκπλήξεις».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: «Δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «δυσκολία για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία και στο κεφάλαιο για την Ελλάδα το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2012 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,7% από 6,9% το 2011, ενώ για το 2013 προβλέπεται μηδενική ανάπτυξη».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Λαγκάρντ κατά Μέρκελ».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «εγκατάλειψη της «γραμμής Μέρκελ» και υιοθέτηση μιας πολιτικής περισσότερο «φιλικής» στην ανάπτυξη, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρω-ομόλογα και περαιτέρω ποσοτική «χαλάρωση» από την ΕΚΤ, εισηγείται το ΔΝΤ».

ΚΕΡΔΟΣ: «Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Η εφημερίδα γράφει ότι «με τις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να παρουσιάζει σήμερα το πολυπόθητο αναπτυξιακό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, το βάρος πέφτει πλέον, στην πλήρη εφαρμογή όλων των σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει η τρόικα, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και απελευθέρωση των αγορών εργασίας».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Λιτότητα διαρκείας με νέα μέτρα 24 δισ. για την Ελλάδα».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «λιτότητα που θα διαρκέσει, τουλάχιστον μέχρι και το 2030, προαναγγέλλει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών-μελών του, εκτιμώντας ότι έως τότε η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να πάρει νέα μέτρα, ύψους 24 δισ. ευρώ».