MEDIA

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες κανείς δεν γνωρίζει αν την προσεχή Δευτέρα θα έχουμε κυβέρνηση και, εάν ναι, ποια θα είναι η ακριβής σύνθεσή της.

Η εκπομπή «Αποκαλύπτω» με τους Κώστα Χαρδαβέλλα και Χάρη Λαζαρόπουλο επιχείρησε να σκιαγραφήσει το πολιτικό τοπίο την πιο κρίσιμη Κυριακή των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Γιάννης Ράζος, διευθύνων σύμβουλος της «Politics» επικαλέστηκε ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων και προέβλεψε: «Θα έχουμε πολύ υψηλή συμμετοχή και κυρίως από ηλικίες που τηρούσαν μέχρι τώρα στάση αποστασιοποίησης, από μικρές ή παραγωγικές ηλικίες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων. Δεν έχει πειστεί ο κόσμος ποια λύση είναι η καλύτερη. Η αυτοδυναμία θα είναι δύσκολη».

Δύο βασικές τάσεις διαμορφώνουν οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον οικονομικό συντάκτη κ. Βασίλη Βαλαμβάνο. «Υπάρχει η τάση της κοινωνίας, που θέλει να παραμείνουμε στο ευρώ και τη Δευτέρα να έχουμε κυβέρνηση, Η άλλη τάση αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους, που θα ψηφίσει αντισυστημικά, όπως ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή. Ισχυρότερη τάση είναι η πρώτη», σημείωσε.

1DSC7139

Αναγκαία η συνεργασία των κομμάτων

Την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Βρεττός, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ.

«Ένα κόμμα δεν μπορεί να σώσει τη χώρα μόνο του, αυτό ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ. Και πρώτο να βγει το ΠΑΣΟΚ ή η Ν.Δ. πρέπει να υπάρξει συνεργασία όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με άλλα κόμματα», δήλωσε ο κ. Βρεττός. Όσον αφορά στο μνημόνιο και τις υποχρεώσεις της χώρας, ο «πράσινος» υποψήφιος υποστήριξε ότι οι υπογραφές είναι σεβαστές, όμως, στα χείλη των πολιτικών πρέπει να είναι μόνιμα η λέξη επαναδιαπραγμάτευση.

Τον εφιάλτη, που θα ζήσει ο ελληνικός λαός, εάν ανέβει στην εξουσία κόμμα που θα αρνηθεί το χρέος και καταγγείλει το μνημόνιο, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο ο κ. Πέτρος Δούκας, υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής με τη Ν.Δ.

«Αν πάμε “τσαμπουκαλίδικα” και πούμε δεν πληρώνω, στις 4 το πρωί ο κόσμος θα πλακώνεται στις τράπεζες. Αυτό δεν είναι σενάριο παιδικής φαντασίας, αλλά σενάριο τρόμου», τόνισε.

Όσον αφορά στα σενάρια συγκυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο κ. Δούκας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του «στην κρίση και τον πατριωτισμό του Αντώνη Σαμαρά, που θα κάνει αυτό που πρέπει για τη χώρα».

2DSC7122

Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για επόμενη ημέρα και δόση

Τα μάτια όλης της Ευρώπης θα είναι στραμμένα στην Ελλάδα την προσεχή Κυριακή. Ο κ. Αλέξανδρος Κορωνάκης, διευθυντής του neurope.eu, μετέφερε το κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες

«Υπάρχουν συζητήσεις για την επόμενη ημέρα, αλλά και την επόμενη δόση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην υπάρξει κυβέρνηση τη Δευτέρα. Και να βγει κυβέρνηση, όμως, δεν ξέρουν ποιον να εμπιστευτούν».

Το μνημόνιο κατέστρεψε την αστική τάξη

Στις σοβαρές «ασθένειες» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τις οποίες το «φάρμακο» του μνημονίου όχι μόνο δεν «θεράπευσε», αλλά σχεδόν σκότωσε τον «ασθενή», αναφέρθηκε ο επιχειρησιακός αναλυτής κ. Ανδρέας Παπακυριακόπουλος.

«Όταν σε μία αγορά που αντιμετωπίζει κρίση ελλείμματος διπλασιάζεις την τιμή της βενζίνης, είναι το λιγότερο εγκληματικό. Αυτό που έγινε, δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη οικονομία. Για αυτό και η μεγάλη μάζα του ιδιωτικού τομέα δεν ξέρει πραγματικά τι να ψηφίσει», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συνεργασία, κ. Μελέτης Τζαφέρης, τόνισε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές

«Και λεφτά δεν έχουμε και προϋποθέσεις για ανάπτυξη δεν υπάρχουν. Λέμε “ναι” στις διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν γίνεται να χρειάζονται επτά χρόνια για να πάρει άδεια μία επιχείρηση. Να μετασχηματίσουμε το κράτος, να αλλάξουμε τις δομές του», πρότεινε ο ίδιος.

3DSC7133

SOS εκπέμπει ο Αϊ Στράτης

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν τα ελληνικά νησιά. Η κ. Χρυσούλα Καραϊσκάκη που βρίσκεται στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», μίλησε στην εκπομπή «Αποκαλύπτω» μέσω skype από τον Αϊ Στράτη, όπου ζει και εργάζεται.

«Καθημερινά βιώνουμε την απομόνωση και την αποξένωση από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πριν από 10 ημέρες μείναμε από συγκοινωνίες, είχαμε έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων. Σκεπτόμενη όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αποφάσισα να κατέβω με τον κ. Καμμένο, διότι νιώθω, ότι με αυτόν θα έχουμε μία ευκαιρία για να γίνουν λίγο καλύτερα τα πράγματα στο νησί μας».

Το δικό της όραμα για τις Κυκλάδες, στις οποίες κατεβαίνει υποψήφια με τη Ν.Δ., περιέγραψε η κ. Κατερίνα Μονογυιού: «Θέλω να ξέρω ποιο θα είναι το αύριο. Θα εισηγηθώ στον κ. Σαμαρά να φέρει την ανάπτυξη, να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός που είναι το “Α και το Ω” για τα νησιά, το ψωμί μας».

Η εκπομπή έδωσε και χρηστικές πληροφορίες για τις εκλογές, απαντώντας στα ερωτήματα των θεατών, όπως τι θα γίνει σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και πότε γίνονται επαναληπτικές εκλογές.

Οι τηλεθεατές είχαν τη δυνατότητα να σχολιάζουν και να παρεμβαίνουν στην εκπομπή μέσα από τα social media, με τον Χάρη Λαζαρόπουλο να μεταφέρει τα μηνύματά τους κατά τη διάρκεια της εκπομπής στο στούντιο.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν:

1) Γ. Ράζος: Μικρή η αποχή, πολλοί οι αναποφάσιστοι
2) Α. Παπακυριακόπουλος: Το μνημόνιο κατέστρεψε την αστική τάξη
3) Π. Δούκας: Εμπιστευόμαστε την κρίση και τον πατριωτισμό του Σαμαρά
4) Π. Δούκας: Ο κόσμος θα πλακώνεται στις τράπεζες
5) Κ. Βρεττός: Πρέπει να υπάρξει συνεργασία των κομμάτων
6) Χ.Καραϊσκάκη: Στον Αϊ Στράτη βιώνουμε την απομόνωση
7) Μ. Τζαφέρης: 7 χρόνια για μία άδεια
8) Β. Βαλαμβάνος: Η ισχυρή τάση θέλει ευρώ και κυβέρνηση
9) Κ. Μονογυιού: Ανάπτυξη και τουρισμό στα νησιά
10) Α. Κορωνάκης: Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για επόμενη ημέρα
11) Κάρτες: Ο «οδηγός» των εκλογών - Απαντήσεις σε ερωτήματα