MEDIA

Φ. Κουβέλης: Οικουμενική κυβέρνηση με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ

Φ. Κουβέλης: Οικουμενική κυβέρνηση με συμμετοχή  του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτης Κουβέλης άνοιξε τα χαρτιά του μιλώντας αποκλειστικά στην εκπομπή του newsbomb «Αποκαλύπτω» με τους Κώστα Χαρδαβέλλα και Χάρη Λαζαρόπουλο.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στην προσπάθεια συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης υπό σαφείς προϋποθέσεις. Όπως είπε, η συμμετοχή των δύο μεγάλων κομμάτων δεν αρκεί και έθεσε ως βασική προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν συμμετέχει σε καμία περίπτωση σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των δυνάμεων που έχουν την άποψη της απαγκίστρωσης από το μνημόνιο, αλλά και την άσκηση πολιτικής για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Κουβέλης. Παράλληλα, απέκλεισε κάθε συμμετοχή φιλοναζιστών, θυμίζοντας, ότι προεκλογικά είχε καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως των διαφορών τους, να συγκροτήσουν μέτωπο ενάντια στο νεοφασισμό.

Φ. Κουβέλης: «Κυβέρνηση με φερέγγυα πρόσωπα»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. θα επαναφέρει, όπως είπε, την πρότασή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ενώ «έδειξε» τα μέλη που θα πρέπει να απαρτίζουν την οικουμενική κυβέρνηση, εφ’ όσον συγκροτηθεί.

«Μία οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να αποτελείται από φερέγγυα πρόσωπα και εννοώ όχι μόνο εκλεγμένα, αλλά ενδεχομένως και πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα στελέχους, μέλους ή βουλευτή. Επίσης, θα πρέπει να αποτυπώνει και να εκφράζει την εντολή του ελληνικού λαού, που είπε όχι στο μνημόνιο», επεσήμανε.

Ο κ. Κουβέλης έμμεσα ξεκαθάρισε ότι δεν θέτει ως όρο να αναλάβει πρωθυπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «το μόνο που επιδιώκω είναι η ικανοποίηση ότι συμβάλλω στη λύση. Δεν θέλω τίποτα προσωπικά ούτε εγώ, ούτε η ΔΗΜ.ΑΡ».

Οι τέσσερις άξονες Κουβέλη

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. ανέλυσε τις βασικές αρχές της πρότασής του. «Απαιτείται επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, κατάργηση της ρύθμισης που αφορά στην περικοπή των κατώτατων μισθών και να επανέλθει η συλλογική διαπραγμάτευση, προκειμένου να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Ακόμη, θα πρέπει να απαλλαγούμε από το βάρος του αγγλικού δικαίου», σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

2DSC7680

Π.Κουρουμπλής: Δεν νομιμοποιούμε Βενιζέλο και Σαμαρά

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Κουβέλης αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί την πρότασή του, απάντησε: «βλέπω χαραμάδα ελπίδας» και επικαλέστηκε την επιστολή του κ. Αλέξη Τσίπρα προς τους Ευρωπαϊους, στην οποία δεν γίνεται αναφορά σε καταγγελία του μνημονίου, αλλά σε επανεξέταση του πλαισίου της υπάρχουσας στρατηγικής.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, που ήταν στο στούντιο της εκπομπής, είχε διαφορετική άποψη: «Τι δουλειά έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε αυτή την οικουμενική κυβέρνηση; Να νομιμοποιήσει τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά και να του τραβάνε το χαλί σε κάθε βήμα; Με το πρώτο νομοσχέδιο θα πέσει η κυβέρνηση», εκτίμησε ο κ. Κουρουμπλής. Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνουν νέες εκλογές και σε αυτές ο κόσμος θα δώσει την αυτοδυναμία στις αντιμνημονιακές δυνάμεις και στο ΣΥΡΙΖΑ.

1DSC7710

Α. Γεωργιάδης: Κυβέρνηση χωρίς ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται

Απόλυτα σύμφωνος με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. για απαραίτητη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην οικουμενική κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

«Θέλουμε κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, που θα συμμετέχουν πολλά κόμματα, όχι μόνο δύο ή τρία. Και φυσικά κυβέρνηση χωρίς κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εγώ, ψήφισα και τα δύο μνημόνια και είμαι υπέρ. Ο κόσμος ψήφισε αντιμνημονιακά γιατί πίστεψε ότι μπορεί και να μην τηρήσει το μνημόνιο και να μείνουμε στην Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος.

Μ. Τασιόπουλος: Η Γερμανία θα επιχειρήσει να μας βγάλει από το ευρώ

Ο δημοσιογράφος και blogger του newsbomb κ. Μενέλαος Τασιόπουλος ήταν ο πρώτος που μίλησε για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, όταν όλοι εμφανίζονταν βέβαιοι ότι οι προσπάθειες θα αποβούν άκαρπες.

Ο κ.Τασιόπουλος εκτίμησε ότι «είναι ελπιδοφόρο και αισιόδοξο ότι ΔΗΜ.ΑΡ., Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν σε μία κυβέρνηση και θα αποφύγουμε τις εκλογές». Παράλληλα προειδοποίησε ότι έρχεται νέο «κύμα» ύφεσης στην Ευρώπη, αυτή τη φορά από την Ιβηρική χερσόνησο, που θα πλήξει και τη χώρα μας.

«Πάμε για μεγάλες αναταράξεις στην Ευρώπη, διότι η Ισπανία δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά. Και οι συνέπειες στην Ευρώπη θα είναι πολύ πιο έντονες, διότι η οικονομία της Ισπανίας είναι μεγαλύτερη από της Ελλάδας, η οποία αποτελεί τον αδύναμο κρίκο σε αυτή την κρίση. Δεν αποκλείεται η Γερμανία να πιέσει τη χώρα μας να βγει από το ευρώ, για να δώσει το παράδειγμα στην Ισπανία και να τη συνετίσει», εκτίμησε ο κ. Τασιόπουλος.

Γ. Κασιμάτης: Αδύνατη η έξοδος από το ευρώ

Αδύνατη θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κασιμάτης. «Δεν μπορώ να καταλάβω πού στηρίζονται τα απογοητευτικά λόγια περί εξόδου από το ευρώ, όταν η Μέρκελ συνεχώς δηλώνει ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Εξάλλου, δεν μπορούν να το κάνουν ούτε διαδικαστικά ούτε οικονομικά, διότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας μας θα οδηγήσει σε ντόμινο στην οικονομία όλης της Ευρώπης και φυσικά θα χάσουν τα κεφάλαια των δανείων», σημείωσε.

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ανάγκασε τους ξένους να ρίξουν νερό στο κρασί τους, υποστήριξε ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. «Το αποτέλεσμα ήταν καταλυτικό, επέδρασε στη ψυχολογία των Ευρωπαίων και άνοιξε το δρόμο για ρεαλιστικότερη και αποτελεσματικότερη λύση του προβλήματος», είπε.

Στην εκπομπή μίλησε μέσω skype ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος χαρακτήρισε καταστροφικές τις νέες εκλογές, καθώς ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι να φτάσουμε σε αυτές, θα οδηγήσει σε κατάρρευση την ήδη ετοιμόρροπη κοινωνία.

«Θα περάσει ένας μήνας και υπάρχουν θέματα που ήδη βρίσκονται σε τρομερή ύφεση», σημείωσε ο κ. Πατούλης. «Στο χώρο της υγείας τα πάντα είναι υπό κατάρρευση και οι υπηρεσιακοί υπουργοί, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Χρειάζεται να διαπραγματευτούμε με τις παραγωγικές τάξεις. Τα κόμματα πρέπει να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που δεν έδωσε σε κανέναν την αυτοδυναμία και να συνεργαστούν», τόνισε ο ίδιος.

Τα ερωτήματα και τις παρατηρήσεις του κοινού μετέφερε στο στούντιο ο Χάρης Λαζαρόπουλος, ο οποίος ήταν σε συνεχή επαφή με τους τηλεθεατές.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν:

1) Όλη η συνέντευξη του Φ.Κουβέλη στο «Αποκαλύπτω»
2) Ά. Γεωργιάδης: Κυβέρνηση χωρίς ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται
3) Γ. Κασιμάτης: Αδύνατη η έξοδος από το ευρώ
4) Μ. Τασιόπουλος: Η Γερμανία θα προσπαθήσει να μας βγάλει από το ευρώ
5) Π. Κουρουπλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα νομιμοποιήσει Σαμαρά και Βενιζέλο
6) Π. Γεννηματάς: Το αντιμνημονιακό μέτωπο δημιούργησε «Φρανκεστάιν»
7) Γ. Πατούλης: Καταστροφικές οι νέες εκλογές