MEDIA

Η TV γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου με ταινίες για το έπος του 1940

Η TV γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου με ταινίες για το έπος του 1940

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου και της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», οι τηλεοπτικοί σταθμοί εντάσσουν στον προγραμματισμό τους ταινίες για το έπος του 1940 που έχουν γράψει ιστορία.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμά τους για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μια σειρά από πολεμικές ταινίες για το έπος του '40 θα προβληθούν από τις συχνότητές τους. Το Newsbomb.gr συγκέντρωσε το επετειακό πρόγραμμα των καναλιών και το παρουσιάζει.

ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΝΑΤΑΣΣΑ

Ο ALPHA, απόψε στις 21.00, θα προβάλλει την πολεμική περιπέτεια της Φίνος Φιλμ παραγωγής 1970 σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου, με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η ιστορία μας μεταφέρει στο Νταχάου το 1965. Η Νατάσσα Αρσένη επισκέπτεται το χώρο συγκέντρωσης που την βρήκαν οι Αμερικανοί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και στη συνέχεια ξεκινά το ταξίδι της επιστροφής της στην Ελλάδα. Μέσα στο τρένο ο νους της γυρίζει στο παρελθόν. Θυμάται τις παραμονές του ελληνο-ιταλικού πολέμου που γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα, τον Ορέστη. Τότε που ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματικούς ήταν και ο συμφοιτητής της στο ωδείο, Μαξ Ρόιτερ, ο οποίος έγινε υπολοχαγός των SS, παρ' όλο που η μητέρα του ήταν Ελληνίδα. Θυμάται τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να βρεθεί με τον Ορέστη, τον γάμο της που κόντεψε να διακοπεί από τον Μαξ, αλλά και τα βασανιστήρια που υπέστη από τον ίδιο τον Μαξ. Θυμήθηκε, όμως, και το χαμό του Ορέστη, που εκτελέστηκε από Έλληνες αντάρτες που τον πέρασαν για Γερμανό, αλλά και το παιδί που είχε αποκτήσει μαζί του. Η εν λόγω ταινία ήρθε πρώτη σε εισπράξεις ανάμεσα σε 87 ελληνικές παραγωγές, αποτελώντας την πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου με 751,117 εισιτήρια σε πρώτη προβολή. Η ταινία προβλήθηκε και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, η προβολή της στο αγγλικό κανάλι BBC2 το 1980, έπεισε τους παραγωγούς του μιούζικαλ «Εβίτα» να παραχωρήσουν τα πνευματικά δικαιώματα στην Αλίκη για να το ανεβάσει στην Ελλάδα.

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ

Μέσα από την ΕΡΤ1, στις 22.00, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα από τα φιλμ της δεκαετίας του 60’ που συζητήθηκαν πολύ. Σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, σενάριο Νίκου Φώσκολου και πρωταγωνιστές τους Τζένη Καρέζη, Μάνο Κατράκη, Κώστα Καζάκο, Ανδρέα Μπάρκουλη, η ταινία κατάφερε να κόψει 427.698 εισιτήρια. Στα γυρίσματα, μάλιστα, η Τζένη Καρέζη γνωρίστηκε με το συμπρωταγωνιστή της Κώστα Καζάκο και εκεί δημιουργήθηκε το ειδύλλιο που οδήγησε στο γάμο τους. Η ιστορία, επίσης, αυτής της ταινίας χρησιμοποιήθηκε από το Νίκο Φώσκολο έξι χρόνια αργότερα στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγνωστος Πόλεμος», που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ και έκανε θραύση, αφού άγγιξε υπερβολικά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας για την εποχή εκείνη. Όσον αφορά στην υπόθεση, η Νίκη, μια πολιτική υπάλληλος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, παραμονές του πολέμου του 1940, παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, οι οποίοι την εκβιάζουν με τη ζωή του αδελφού της. Όταν αποκαλύπτεται η πράξη της, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ο στρατηγός Δαρείος της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα, πλαστά αυτή τη φορά. Στο διπλό αυτό παιχνίδι κατασκοπείας εμπλέκεται και ο λοχαγός Θεοδώρου, ερωτευμένος με τη Νίκη, όταν, εξαιτίας της, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο, με την κατηγορία της έσχατης προδοσίας.

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Μία ακόμα ιστορική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, με τους Τζένη Καρέζη και Κώστα Καζάκο, θα προβληθεί στη συχνότητα του ΑΝΤ1 στις 20.00. Μετά το «Κοντσέρτο για πολυβόλα», το ζευγάρι ένωσε ξανά τις δυνάμεις του σε μία ταινία εμπνευσμένη από την ηρωική δράσης της Μαρίας Δημάδη που εκτελέστηκε. Η ιστορία ακολουθεί μία νέα γυναίκα που πιστεύει ότι έχει χάσει τον αγαπημένο της σε αερομαχία κατά την διάρκεια της Γερμανικής εισβολής και δέχεται να πάρει μέρος στην ελληνική αντίσταση.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Από τη συχνότητα του OPEN, στις 21.00, θα προβληθεί η εν λόγω πολεμική ταινία σε παραγωγή Φίνος Φιλμ και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Ζωή Λάσκαρη, Γιάννη Φέρτη, Χρόνη Εξαρχάκο, Παντελή Ζερβό, Μάνο Κατράκη. Η Μάρθα, ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Νέστορας και ο Πάνος είναι μια παρέα συμφοιτητών. Το πάρτι που δίνει στο σπίτι της η Μάρθα, το διαδέχεται το επόμενο πρωινό η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Τα αγόρια θα φύγουν για το μέτωπο, ενώ η Μάρθα θα γίνει εθελόντρια νοσοκόμα και θα μετατεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρεθεί και ο Κώστας τραυματισμένος. Λίγους μήνες αργότερα, θα βρεθούν όλοι στην Αθήνα συνεχίζοντας τις σπουδές τους, αλλά και οργανώνοντας μια αντιστασιακή ομάδα, στην οποία ο Κώστας δεν δέχεται να μπει γιατί ο πατέρας του ποτέ δεν έκρυψε τα φιλογερμανικά αισθήματά του. Όταν η οικογένειά του αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, ο Κώστας πιάνει δουλειά σαν μεταφραστής στη γκεστάπο.

28H OKΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 05.30

Mέσα από τη συχνότητα του OPEN, στις 23.00, σειρά έχει το εν λόγω έργο που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1971. Σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και με πρωταγωνιστές τους Βέρα Κρούσκα, Χρήστο Πολίτη, Λάκη Κομνηνό, η ταινία αναφέρεται στην κήρυξη του πολέμου που βρίσκει τους κατοίκους ενός μικρού μακεδονικού χωριού, της Μικρής Λεύκας, σε γλέντι. Τα παλικάρια σταματούν αμέσως το χορό και ξεκινούν για τον πόλεμο. Με την κατάρρευση του μετώπου, οι Γερμανοί μπαίνουν στο χωριό και ο διοικητής τους μετατρέπει το κρατικό εργοστάσιο ξυλείας σε εργοστάσιο κατασκευής πολεμοφοδίων. Υποχρεώνει τους κατοίκους να δουλεύουν σ’ αυτό. Μέσα σε κλίμα βίας και τρομοκρατίας, το πνεύμα της αντίστασης φουντώνει, μέχρι που έρχεται η μέρα της απελευθέρωσης και μια νέα ζωή αρχίζει. Στυλοβάτες της αντίστασης υπήρξαν ο τρελόγερος Τρύφωνας Πλατανιάς, που στην πραγματικότητα ήταν ένας συνετός και ένθερμος πατριώτης, και ο γιος του Κυριάκος που είχε χάσει τα δύο πόδια του στο αλβανικό μέτωπο.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ένας εύελπις (Χρήστος Πολίτης) αναλαμβάνει να οδηγήσει με ασφάλεια το ελληνικό απόθεμα χρυσού στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, φυγαδεύοντάς το από τους Γερμανούς που προελαύνουν στην ηπειρωτική χώρα. Εκεί, με τη βοήθεια του πατέρα του (Φερνάντο Σάντσο), της αδελφής του (Γιώτα Σοϊμοίρη) και μιας νοσοκόμας του Ερυθρού Σταυρού (Μαρία-Πία Κόντε), που θα τους προδώσει τελικά, θα παραδώσουν το χρυσάφι σε ένα ελληνικό αντιτορπιλικό πλοίο. Ο εύελπις θα σκοτωθεί και η αδερφή του θα κερδίσει την καρδιά ενός Άγγλου τυχοδιώκτη (Γιώργος Τζώρτζης), ο οποίος θα μείνει να αγωνιστεί μαζί της στην Κρήτη. Αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας «Η μάχη της Κρήτης», που θα προβληθεί, σήμερα το μεσημέρι, στις 16.10, στο MEGA. Να σημειωθεί ότι το φιλμ κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1970-1971 και, κόβοντας 435.165 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 6η θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες της ίδιας σεζόν.