ενημέρωση, δημοσιογράφοι ειδήσεις
MEDIA

Από τη Σία Κοσιώνη στη Ράνια Τζίμα - Οι κυρίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης

Η επαγγελματική καταξίωση, η προσωπική ζωή και οι άγνωστες πτυχές τους

Η ενημέρωση, το τελευταίο διάστημα λόγω των εθνικών εκλογών, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μικρή οθόνη κι εκείνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Τα ονόματά τους, εδώ και εβδομάδες λόγω του ντιμπέιτ… και όχι μόνο, τίθενται στο επίκεντρο, γίνονται viral στο διαδίκτυο και απασχολούν ιδιαίτερα.

Σία Κοσιώνη, Ράνια Τζίμα και Μάρα Ζαχαρέα, είναι τρεις κυρίες που συζητιούνται και ετοιμάζονται για μία ακόμη φορά να βρεθούν στο τιμόνι εκπομπών και δελτίων για τη μεγάλη εκλογική βραδιά.

Με μακρά πορεία στο χώρο, ενδιαφέρουσες και επιτυχημένες στιγμές, η καθεμία έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον κυκεώνα της τηλεόρασης την ίδια στιγμή που πίσω από τις κάμερες ζουν μία κανονική καθημερινότητα.

Σία Κοσιώνη

Η πρωταγωνίστρια του ΣΚΑΪ

Επί σειρά ετών βρίσκεται στο κανάλι του Φαλήρου και έχει αναλάβει το νευραλγικής σημασίας κεντρικό δελτίο ειδήσεων, έχοντας καταφέρει να μην της διαφεύγει τίποτα από την ατζέντα των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων.

Η Αναστασία, όπως είναι το όνομά της, γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1980 και πριν από λίγες ημέρες γιόρτασε τα γενέθλιά της δημοσιεύοντας μία φωτογραφία της και αποκαλύπτοντας τα 43 της χρόνια!

Με σπουδές στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνέχισε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, ενώ άρχισε τη σταδιοδρομία από τη Θεσσαλονίκη στην ραδιοφωνία, στην τηλεόραση και στον τύπο. Στην Αθήνα, από τις πρώτες της συνεργασίες ήταν με την δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα στην εκπομπή «Ουδείς Αναμάρτητος» της ΕΡΤ. Παράλληλα παρουσίαζε πολιτικά δελτία ειδήσεων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας συνεργασίες με περιοδικά.

Τον Μάρτιο του 2006 ήρθαν τα πρώτα μεγάλα επαγγελματικά βήματα, αφού στα 26 της άρχισε να εργάζεται στον όμιλο του ΣΚΑΪ. Από το μετερίζι της ρεπόρτερ αρχικά σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, γρήγορα ξεκίνησε την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

«Μεγάλωνα θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος, για να είμαι εκεί όταν γράφονται οι σελίδες της Ιστορίας. Το δελτίο ήρθε στην πορεία. Ούτε το κυνήγησα ούτε το περίμενα. Έτυχε. Όταν έτυχε, όμως, έδωσα όλη μου τη δύναμη και την αφοσίωση. Άρχισα να λέω το δελτίο ειδήσεων πριν από 14 χρόνια, στα 26 μου. Τι σταριλίκι και ντιβισμό να κουβαλάει ένα παιδί 26 ετών; Με αυτή την έννοια, ίσως έσπασα το καλούπι της απρόσιτης σταρ-anchorwoman – άσε που το έσπασαν και οι εποχές που ακολούθησαν. Το δικό μου μέλημα από την πρώτη στιγμή ήταν να μην ξεχνάω ποτέ, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει στον αέρα, ότι απέναντί μου δεν έχω πρόβατα, αλλά νοήμονες πολίτες που μπορούν να σκέφτονται και να κρίνουν», έχει αναφέρει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της στο περιοδικό Vogue.

Η δύναμη της Σίας Κοσιώνη για να διαχειρίζεται τα δύσκολα της δουλειάς έρχεται από την οικογενειακή ευτυχία. Οι δύο άντρες της ζωής της, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο γιος τους Δήμος, είναι η απόλυτη προτεραιότητα για εκείνη. Το σκληρό προφίλ της «σπάει» όταν μιλά για εκείνους, αλλά και στις φωτογραφίες που έχει απαθανατιστεί να παίζει μπάλα με τον μονάκριβό της, να τρέχει σε πάρκα και να κάνει βόλτες.

«Η πρώτη γνωριμία ήταν ραδιοφωνική, τότε ήμουν 30-32 ετών, έβαζα υποψήφιος για δήμαρχος Καρπενησίου. Έτρεμα σαν το ψάρι, σηκώνω το τηλέφωνο και η Σία με έκοψε φέτες. Κλείσαμε το τηλέφωνο και λέω: "Προφανώς η συγκεκριμένη δεν με συμπαθεί πάρα πολύ". Ξαναβρεθήκαμε μετά από καιρό και τα υπόλοιπα είναι ιστορία», έχει πει ο Κώστας Μπακογιάννης ενώ η Σία Κοσιώνη σχολίασε: «Ισχύει αυτό, ήμουν σκληρή και ειρωνική απέναντί του». Η γνωριμία τους πάντως επισφραγίστηκε το 2017 με έναν γάμο στο Καρπενήσι και έναν υπέροχο γιο.

Μάρα Ζαχαρέα

Η σιδηρά κυρία του STAR

Με σπουδές στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες και Master Δημοσιογραφίας και Μέσων Ενημέρωσης από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου, ξεκίνησε την καριέρα της από το ραδιόφωνο. Ακολούθησαν οι εφημερίδες Πρώτη και Ελεύθερος Τύπος, πολιτικό ρεπορτάζ στον 902 TV, στην εφημερίδα Επικαιρότητα και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ενώ παράλληλα εργαζόταν και ως πολιτική συντάκτρια στο Έθνος της Κυριακής.

Το 2001, η Μάρα Ζαχαρέα μπήκε στον κόσμο των δελτίων ειδήσεων αλλά και σε εκείνον των ενημερωτικών εκπομπών. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 παρουσίαζε μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ενώ από τις αρχές του 2007 και με την αποχώρηση του Νίκου Χατζηνικολάου, διατήρησε ρόλο αυτή τη φορά ως βασική σχολιάστρια. Το 2013 μπήκε στην οικογένεια του STAR, όπου ανέλαβε την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, ενώ από τον Οκτώβριο του 2017 έχει την Διεύθυνση Ειδήσεων του STAR.

«Ήταν καθαρά απόφαση του ιδιοκτήτη η αλλαγή του STAR από lifestyle σε πιο ειδησεογραφικό. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο το πείραμα, ήθελε χρόνο και ακόμα θέλει. Τα πάντα μπορείς να αλλάξεις σε έναν άνθρωπο εκτός από τις πεποιθήσεις του. Θέλει πολύ χρόνο. Ακόμα κι εμείς που κάναμε ένα δελτίο διαφορετικό, ο τηλεθεατής ήθελε χρόνο μέσα στο κεφάλι του να το εισπράξει και να σε δει διαφορετικά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αυτό σαν σφραγίδα του STAR. Όλα αυτά κάνουν το δικό μου εγχείρημα αρκετά δύσκολο. Ένα κανάλι που δεν έχει brand ενημέρωσης, πρέπει εγώ να πω στις 20.00 στον τηλεθεατή και τώρα γύρνα να δεις εμένα. Δεν είναι εύκολο», έχει πει σε συνέντευξή της, ωστόσο η ίδια τα καταφέρνει περίφημα με τα ποσοστά τηλεθέασης να είναι με το μέρος της.

Όταν σβήνουν πάντως τα φώτα της δημοσιότητας και των δελτίων, επιστρέφει στην οικογενειακή ευτυχία και ηρεμία. Παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και πρώην Υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο, πορεύονται με αγάπη και σεβασμό όλα αυτά τα χρόνια.

«Είμαστε μαζί 30 χρόνια. Πρώτη φορά που τον είδα από κοντά ήταν σε ρεπορτάζ. Στα γραφεία τότε του Συνασπισμού της Αριστεράς στην Ομόνοια. Τον είχα δει στην τηλεόραση και μου είχε αρέσει (…) Ήμουν με την Ελένη Καλογεροπούλου, η οποία έκλαιγε τότε επειδή είχε χωρίσει με κάποιον άλλον που είναι κι αυτός δημοσιογράφος, είχε σκύψει και δεν έβλεπε. Ξαφνικά βλέπω στην τηλεόραση τον Θόδωρο και αρχίζω και την σκουντάω και της λέω “ξύπνα Ελένη”, ήθελα να μου πει ποιος είναι αυτός», ανέφερε σε συνέντευξή της στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης η Μάρα Ζαχαρέα μίλησε για τα πρώτα χρόνια με τα παιδιά της. «Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι δεν υπάρχει μία σωστή συνταγή. Μπορεί να είναι μία μαμά στο σπίτι και να μην είναι ευχαριστημένη, οπότε αυτό το πράγμα το παιδί θα το εισπράξει. Αλλά και μπορεί να είναι μία μαμά που λείπει αρκετές ώρες, αλλά όταν βρίσκεται με το παιδί της, ο χρόνος είναι ποιοτικός, οπότε αυτό θα έχει καλό αποτέλεσμα», είπε μιας και όπως παραδέχτηκε, απουσίαζε αρκετές ώρες λόγω των επαγγελματικών της υποχρεώσεων.

Ράνια Τζίμα

Η σταθερή αξία του MEGA

Πριν μία εβδομάδα, το όνομά της έγινε viral λόγω των ερωτήσεων που έθεσε στο ντιμπέιτ. Η Ράνια Τζίμα είναι μία γυναίκα που λέει πάντα αυτό που πιστεύει και της έχει βγει σε πολύ καλό!

Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία από την ΕΡΤ3, συνέχισε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ όπου ανέλαβε το ελεύθερο ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη σχετικά με τα εργασιακά θέματα και, από το 2008 παρουσίαζε μαζί με τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου την ταξιδιωτική εκπομπή «Γυρίσματα». Όταν ολοκληρώθηκε η εκπομπή, μετακινήθηκε στον ενημερωτικό τομέα του σταθμού, αναλαμβάνοντας το ρεπορτάζ του Υπουργείου Εργασίας. Στα τέλη του 2011 ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ενώ από το 2017 έως το 2019 βρέθηκε στον ALPHA στην παρουσίαση ενημερωτικής εκπομπής. Τον Φεβρουάριο του 2020, όταν επαναλειτούργησε το μεγάλο κανάλι, ανέλαβε την παρουσίαση του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του σταθμού και τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε να παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Γυναίκα πολλών ταχυτήτων, λατρεύει τον ρόλο της ως επαγγελματία αλλά δεν τον βάζει πάνω από εκείνον της μητέρας και της συζύγου. Είναι παντρεμένη με τον Έλληνα οικονομολόγο και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη και έχουν μία κόρη, την Ελένη.

«Ήμουν ξινή στην πρώτη μέρα γνωριμίας με τον σύζυγό μου. Δεν έβλεπα μπροστά μου. Είχα στο μυαλό μου, μόνο δουλειά, δουλειά, δουλειά. Δεν ήθελα. Είχα κατεβασμένα τα ρολά μου, ό,τι και να περνούσε από μπροστά μου δεν θα το έβλεπα. Ήμουν προσηλωμένη στη δουλειά μου. Τον έκοβα από καλεσμένο. Αυτό άλλαξε πολλούς μήνες μετά. 7-8 μήνες μετά. Νομίζω και οι άντρες και οι γυναίκες όταν θέλουμε κάτι πρέπει να το διεκδικούμε και αυτό είναι υπέρ μας. Τα κατάφερε», είχε πει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην μονάκριβή τους; «Πρώτη δημοτικού πάει η κόρη μου. Η κόρη μου Ελένη, ήταν στην "κοσμάρα” της την πρώτη μέρα, εγώ έκλαιγα μόνο. Έλεγα ότι το παιδάκι μου μεγάλωσε, πήγαινα και έβγαζα φωτογραφίες από το παράθυρο της τάξης, ήταν πολύ συγκινητικό», ανέφερε σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η Ράνια Τζίμα.

«Είναι πρόβλημα το ωράριο. Μπαίνω στο σπίτι 9.30 – 10 παρά τέταρτο, το παιδί πρέπει να κοιμάται τέτοια ώρα και δεν κοιμάται. Εκεί έχουμε το ζόρι μας, πού θα βρούμε τους χρόνους μας. Δεν έχω τύψεις γιατί, για να μπορεί και η Ελένη και όλοι μας να είμαστε όπως είμαστε, πρέπει να δουλεύουμε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεύτερον και η Ελένη θα χρειαστεί να δουλέψει, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να της εξασφαλίσουμε μία ζωή που θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και απλώς θα υπάρχει. Θέλω να το δει αυτό, θέλω να δει ότι στις οικογένειες προσπαθούν και οι δύο, όχι μόνο ο ένας. Δεν λέω στην κόρη μου ότι δουλεύω για να μπορέσεις να έχεις τα παιχνίδια σου. Δουλεύω γιατί μου αρέσει πάρα πολύ η δουλειά μου. Και ο σύζυγός μου, Γαβριήλ, ασχολείται πάρα πολύ μαζί της, είναι πιο αυστηρός από μένα, αλλά κάνει περισσότερο από εμένα, τα "χαριτωμένα"», εξομολογήθηκε η γνωστή άνκοργούμαν.

Διαβάστε επίσης

Ράνια Τζίμα σε Αλέξη Τσίπρα: «Εντάξει, βρε παιδί μου, αυτά γίνονται στη ζωή»

Τζίμα - Πρετεντέρης: Ένταση στον αέρα - «Δίνεις μια μάχη που δεν έδωσε ούτε ο Μητσοτάκης»

Εκλογές 2023- Ράνια Τζίμα για ντιμπέιτ: Η αποκάλυψη για «όταν δεν μας έπιαναν οι κάμερες»

Ράνια Τζίμα: «Δεν αντιδρώ καλά όταν κάποιος πάει να με βγάλει τρελή»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ