MEDIA

Eurovision 2024: Οι χώρες που μένουν εκτός - Ποια επιστρέφει μετά από 31 χρόνια

Eurovision 2024: Οι χώρες που μένουν εκτός - Ποια επιστρέφει μετά από 31 χρόνια

Στη Σουηδία ο διαγωνισμός της Eurovision για το 2024. 26 χώρες έχουν δηλώσει ήδη τη συμμετοχή τους, ενώ θα υπάρξουν ηχηρές απουσίες για ακόμα μια χρονιά.

Στη Σουηδία επιστρέφει ο μεγάλος ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού με τις ημερομηνίες διεξαγωγής να έχουν γίνει ήδη γνωστές. Ο πρώτος ημιτελικός θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, στις 9 ο δεύτερος και ο μεγάλος τελικός στις 11 του μήνα.

Μέχρι σήμερα 26 χώρες έχουν δηλώσει επίσημα τη συμμετοχή τους για τη Eurovision 2024 μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μάλιστα η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν ορίσει και τις ημερομηνίες για τους εθνικούς τους τελικούς, με την επιστροφή του Λουξεμβούργου στον διαγωνισμό έπειτα από 31 ολόκληρα χρόνια να ξεχωρίζει.

Στον αντίποδα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λιχτενστάιν και Σλοβακία ανακοίνωσαν με επίσημα δελτία Τύπου την απουσία τους από τη Eurovision για ακόμη μία χρονιά, ενώ θεωρείται αυτονόητο πως Ρωσία και Λευκορωσία παραμένουν εκτός, μετά και τη διαγραφή τους από την EBU.

Ωστόσο, η κρατική ραδιοτηλεόραση της Σλοβακίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στη μουσική διοργάνωση το 2025, εάν πρώτα ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες που την κρατούν απούσα τα τελευταία 12 χρόνια. H τελευταία συμμετοχή της Σλοβακίας στον διαγωνισμό ήταν το 2012, όταν ο Max Jason Mai τερμάτισε τελευταίος στον δεύτερο ημιτελικό με το τραγούδι «Don’t Close Your Eyes».