Γιάννης Στάνκογλου
MEDIA

Στάνκογλου: Γιατί όλοι ασχολούνται με την προσωπική του ζωή και όχι με την σπουδαία του πoρεία;

Ο Γιάννης Στάνκογλου είναι ο πρωταγωνιστής των ημερών… αλλά όχι για τον λόγο που του αξίζει!

Αν σκεφτούμε τη φράση του Ηροδότου «Έκαστος εφ’ ω ετάχθη», ο Γιάννης Στάνκογλου σίγουρα έχει έρθει στη ζωή για να αποδείξει ότι ηθοποιός σημαίνει φως και ποιεί ήθος. Ακόμη και τη δύσκολη εβδομάδα που προηγήθηκε, όπου το όνομά του πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές εκπομπές, tabloids και περιοδικά, απέδειξε ότι επιθυμεί να απασχολεί μονάχα με τη δουλειά και τους ρόλους του.

Και μπορεί οι περισσότεροι να θέλησαν να τον «χρησιμοποιήσουν» για να κερδίσουν νούμερα, όμως εκείνος αρκέστηκε να τοποθετήσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση με μία ανακοίνωση μέσω του δικηγόρου του καταλήγοντας: «Αποκαταστήστε το όνομά μου ως προς την δημόσια έκφανση αυτού, όπως εγώ το προσδιορίζω όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας»…

Για τον Γιάννη Στάνκογλου, άλλωστε, μόνο ο γεμάτος επιτυχίες και ένδοξες στιγμές δρόμος του στη μικρή οθόνη, στο σανίδι και τον κινηματογράφο, έχει σημασία στη δημόσια εικόνα του.

Ο ροκ αυτός τύπος που το κοινό αγάπησε για τη δουλειά του, έχει ζωή που μοιάζει με παραμύθι, γεμάτη φαντασία, πειραματισμούς και αστερόσκονη. «Τη φαντασία τη βρήκα μόνος μου. Εντελώς μόνος όμως. Μεγάλωσα κάπως σκληρά. Ίσως ήταν οι πιο μαλακοί γονείς που υπάρχουν. Μου έδωσαν πολλή ελευθερία. Απλά δεν ήξεραν να λένε παραμύθια. Ήταν παραμύθι η ζωή τους. Το σκάσανε από τον Έβρο, έφτασαν μαζί στην Αθήνα να δουλέψουν για μια καλύτερη ζωή και το παραμύθι τους ήμουν εγώ, ας πούμε. Ο πρωτότοκος. Μετά ήρθε και η αδελφή μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αν και δεν ήξερε τι θέλει να γίνει και άλλαξε πολλά επαγγέλματα, η πρώτη επαφή με το θέατρο ήταν σε ηλικία δώδεκα ετών. «Με κατέβαζε ο πατέρας μου από τον Περισσό στην πλατεία Κουμουνδούρου και κάναμε κάτι παραστάσεις. Μετά χάθηκα λίγο. Δουλειές, στρατός. Κάποια στιγμή γνώρισα δύο φίλους που μου έλεγαν τι έκαναν στη δραματική σχολή. Έφυγα από τη δουλειά, πήρα την αποζημίωσή μου και έριξα τα λεφτά μου στη σχολή του Κιμούλη. Όχι για να γίνω ηθοποιός, αλλά για να ζήσω αυτή την διαδικασία»... Τελικά, τον κέρδισε ο κόσμος της τέχνης!

«Ήμουν από τους ηθοποιούς που δεν ήθελαν να κάνουν τηλεόραση, άλλωστε στη σχολή γαλουχηθήκαμε με το θέατρο μόνο. Με το που αποφοίτησα από τη Δραματική, έφυγα με την πρώην σύζυγο μου για Νέα Υόρκη και ζήσαμε δύο χρόνια εκεί. Πήγα αρκετά απροετοίμαστος για να κυνηγήσω κάποια καριέρα», έχει πει συνεχίζοντας: «Με το που γύρισα από τη Νέα Υόρκη, έκανα οντισιόν στον Τερζόπουλο και με πήρε. Με είδε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, με πήρε στον θίασο του. Μετά δούλεψα με την Άντζελα Μπρούσκου, με τον Νίκο Καραθάνο στην πρώτη του σκηνοθεσία. Έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που ξέρουν από θέατρο και τους σέβομαι. Υπήρξα τυχερός αλλά έχω δουλέψει και πολύ. Έκατσε μετά την τηλεόραση. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν και πότε κατάφερα κάτι με μια δουλειά. Έχει να κάνει με το πως σιγά σιγά άρχισα να πατάω στα πόδια μου και να νιώθω σιγουριά, όχι για ρόλους, αλλά με την έννοια πως έπαιρνα όσα έκανα, όσα μάθαινα, όλες τις συνεργασίες μου, και άρχιζα να δημιουργώ την προσωπική μου φαρέτρα».

Ο Γιάννης Στάνκογλου μετρά δεκάδες τηλεοπτικές, θεατρικές, κινηματογραφικές επιτυχίες. «Το Τανγκό των Χριστουγέννων», «Ξενία», «Ουζερί Τσιτσάνης», «Κλείσε τα μάτια», «10η εντολή», «1 μήνας και κάτι», «Το Νησί», «Άγριες Μέλισσες», «Όρκος», «Μια νύχτα του Αυγούστου», «Αυτή η νύχτα μένει», και φέτος «Το Ναυάγιο», είναι μερικές μόνο από τις δουλειές που τον έχουν φέρει στην πρώτη γραμμή.

Εκείνος, όμως, δεν κοιτάζει πίσω… μόνο μπροστά! Ονειρεύεται ρόλους, διαφορετικούς και γεμάτους προκλήσεις, ηρεμία και κυρίως στιγμές με τα παιδιά του… την μεγάλη του αγάπη.

Η γοητεία, το διαζύγιο και ο ρόλος του πατέρα

Θεωρήθηκε και συνεχίζει να θεωρείται ένας από τους πιο γοητευτικούς άνδρες. Εκείνος, βέβαια, δεν μεγάλωσε σαν ωραίος! «Δεν μεγάλωσα σαν ωραίος, ούτε του χωριού ούτε του σχολείου. Υπήρχαν πολύ ωραιότεροι από εμένα στο σχολείο. Οπότε η ομορφιά δεν με βοήθησε. Ισως το περίεργο πρόσωπο, που μου επιτρέπει να κάνω διαφορετικές ράτσες και φυλές, κι ίσως το βλέμμα μου. Τι να τον κάνεις τον ωραίο, αν δεν εκπέμπει τίποτα», έχει πει.

Ποτέ δεν απασχόλησε με σχέσεις, άλλωστε υπήρξε παντρεμένος και συνοδοιπόρος για δύο δεκαετίες με την Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν. «Με τη σύζυγό μου γνωριστήκαμε για δουλειά. Μου έκανε οντισιόν. Με βρήκε μέσω Ίντερνετ. Δεν υπήρξε έρωτας με την πρώτη ματιά. Με την τρίτη υπήρξε. Δουλέψαμε στην ταινία της. Μετά φύγαμε μαζί στη Νέα Υόρκη, κάναμε εκεί μια παράσταση. Γυρίσαμε πίσω», έχει αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη.

Το διαζύγιό του το ανακοίνωσε, τον περασμένο Αύγουστο, προκαλώντας αίσθηση. «Δεν νομίζω ότι υπήρχε και λόγος να πω ότι χώρισα. Δεν θα ήθελα να με κρεμάσουν στα μανταλάκια, ότι “ο Στάνκογλου χώρισε” και να περνάνε τα παιδιά μου από ένα περίπτερο και να το βλέπουν», ξεκαθάρισε.

Για τον Γιάννη Στάνκογλου ο γιος και η κόρη του είναι οι μεγάλοι του έρωτες: «Δεν μου έμαθε κανείς πώς να είμαι δίπλα στα παιδιά μου, από την πρώτη στιγμή, από όταν ήταν μωράκια. Αλλά με ξεκούραζε. Ακόμα με ξεκουράζει. Αν έχω ελεύθερη ώρα δεν θα κλείσω τα μάτια μου στον καναπέ, θα παίξω με τα παιδιά μου, θα βγούμε έξω. Μου δίνουν ανάσες τα παιδιά μου… Είμαι παθιασμένος μαζί τους».

«Τα παιδιά μου, μου δίνουν πολύ μεγάλη δύναμη, το focus μου είναι εκεί. Η νεότητα των παιδιών μου και το γεγονός ότι τα έχω κοντά μου, με αναζωογονεί. Όσο κουρασμένος και να είμαι, αν πάρω μία αγκαλιά τα παιδιά μου, περνάνε όλα», έχει υποστηρίξει.

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Στάνκογλου: «Η προσωπική ζωή είναι απαραβίαστη, έχετε προξενήσει ζημιά στην οικογένειά μου»

Τάσος Τρύφωνος: Προτεραιότητα του Γιάννη Στάνκογλου είναι τα παιδιά του

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ