MEDIA

Εκλογές - «ντέρμπυ» λόγω της αβεβαιότητας

Εκλογές - «ντέρμπυ» λόγω της αβεβαιότητας

Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, οι τάσεις στη συσπείρωση των κομμάτων και τα μηνύματα από τα social media δίνουν το στίγμα της προεκλογικής μάχης

Το περίφημο «Σχέδιο Β» του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αρχίσει η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη απασχόλησε τους καλεσμένους της αποψινής εκπομπής «Αποκαλύπτω». Επίσης, δόθηκαν τα κυριότερα στοιχεία από τις τάσεις εν όψει των εκλογών στη συσπείρωση των κομμάτων, αλλά και η κινητικότητα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τόσο για τα κόμματα, όσο και για τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων μίλησαν για την επόμενη μέρα των εκλογών και για το κατά πόσο είναι εφικτές οι συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Spin Communicationsκ. Ζαχαρίας Λουδάρος ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης, τονίζοντας: «Όλοι θέλουν να έχουμε κυβέρνηση την Δευτέρα. Το θέμα είναι αν μπορούμε. Τα στατιστικά στοιχεία έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Η διαφορά ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο είναι στο όριο του στατιστικού σφάλματος στο συν – πλην 3%.

Το δεύτερο στοιχείο που μπορούμε να εκθειάσουμε, είναι πως ένα κόμμα είναι σταθερά στην πρώτη θέση και το άλλο ακολουθεί στη δεύτερη από τις 25 Μαΐου.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν κυβερνητικά σχήματα που μπορεί να προκύψουν. Σίγουρα το πρώτο κόμμα θα είναι ο κορμός της κυβέρνησης. Το δεύτερο δεν έχει την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη συγκατάθεση του πρώτου κόμματος».

Οι κ.κ. Κ. Παλιού, Μ. Αγγελάκας και Ν. Μαρκάτος

Η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παλιού έκανε λόγο για συνεργασία με τις «καθαρές δυνάμεις» της αριστεράς. Μάλιστα η ίδια αποκάλυψε πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει το …περίφημο “Plan B” για το οποίο όλοι τον κατηγορούν πως δεν διαθέτει, αλλά δεν θέλει να το αποκαλύψει. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει ζυμώσεις, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις από τους δανειστές, την τρόικα και κυρίως τη Γερμανία.

Στην ανυπαρξία των νούμερων στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο υποψήφιος βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Μανώλης Αγγελάκας: «Αν κοιτάξετε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν νούμερα. Η απάντηση που παίρνουμε είναι πως θα κάνουμε ένα μπραντ ντε φερ με τους δανειστές μας. Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό θέλουμε να προωθήσουμε διορθωτικές αλλαγές και έχουμε πρόγραμμα που το θέσαμε στον ελληνικό λαό».

Ο υποψήφιος βουλευτής με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» κ. Νίκος Μαρκάτος σχολίασε: «Το Μνημόνιο είναι για διαγραφή. Η κυριαρχία της Ελλάδας έχει δοθεί στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ταμείο στο οποίο πάει ο «ιδρώτας» του ελληνικού λαού και εμείς ικανοποιούμε πρώτα τον ευρωπαίο και μετά τον πεινασμένο Έλληνα. Πήρε δάνειο η Ισπανία χωρίς μέτρα και δεν γράφτηκε τίποτα στον ελληνικό τύπο πέραν του «Ελεύθερου Τύπου».

Παρέμβαση από Skype

Ο καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Μαρδάς, σε επικοινωνία του από το SKYPE, τόνισε: «Η Ελλάδα δεν είχε περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης ακόμα πριν τις 6 Μαΐου. Εκείνες οι εκλογές δεν έπρεπε να είχαν γίνει. Η 18η Ιουνίου δεν έχει την παραμικρή σχέση με την 5η Μαΐου ως προς τα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Όλοι θα δούμε πόσο ακριβά πληρώσαμε αυτό το πείραμα, την επομένη των εκλογών. Η 18η Ιουνίου θα είναι άγνωστη μέρα. Πρέπει να δούμε τα στοιχεία σε έξοδα και δαπάνες».

Η κ. Σίσσυ Αλιγιζάκη

Στη συνέχεια μίλησε η υποψήφια με το ΛΑΟΣ κ. Σίσσυ Αλιγιζάκη η οποία αναφέρθηκε στις «ανακρίβειες του Τσίπρα», σχολιάζοντας: «Ο κ. Τσίπρας λέει ανακόλουθα πράγματα. Είναι αντιφατικός. Όταν ρωτάς πως είναι δυνατόν να καταργήσεις το Μνημόνιο και να επαναδιαπραγματευθείς την δανειακή σύμβαση, σου απαντούν πως καταργούν το πρώτο μνημόνιο και επαναδιαπραγματεύομαι το δεύτερο. Φοβίζουν τον κόσμο. Ο λαός να μην φοβάται, χρειάζεται ψυχραιμία και να πάρουν όλοι σωστή απόφαση στην κάλπη».

Harvantics: Οι τάσεις στα κοινωνικά δίκτυα

Τον λόγο πήρε ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός κ. Παύλος Λινός του Harvantics.com. Έκανε ανάλυση της σελίδας του Newsbomb στα Harvantics αλλά και ανάλυση των τάσεων των κομμάτων στα Social Media. «Το newsbomb σχολιάστηκε σήμερα στο twitter από 10.000.000 users» είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε τις τάσεις που έχουν οι χρήστες στα social media όσον αφορά στο ποια κόμματα παρακολουθούν πιο πολύ. Πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούσε η Χρυσή Αυγή.

Παρέμβαση έκανε η υποψήφια Α’ Θεσσαλονίκης ΠΑΣΟΚ κ. Εύα Καϊλή. Αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη του κόσμου προς τα κόμματα, η οποία έχει χαθεί: «Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη, είναι όπως σε όλη την Ελλάδα. Ο κόσμος αισθάνεται πως δεν μπορεί να ελπίζει στα κυβερνώντα κόμματα, ενώ δεν πιστεύουν αυτούς που δεν έχουν κυβερνήσει και τάζουν. Απέναντι στις ανεπαρκείς ηγεσίες η προσπάθεια να λυθεί η κρίση μέσω μνημονίου, έχει θυμώσει τον κόσμο, όμως η εναλλακτική του δεν είναι αυτή που του αξίζει. Πολλά κόμματα υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιήσουν».

Η κ. Καϊλή επιβεβαίωσε μάλιστα τις πληροφορίες από ρεπορτάζ του “Newsbomb.gr” ότι από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει το στίγμα των αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ και της ανανέωσης του κόμματος στο νέο κεντροαριστερό, φιλευρωπαϊκό μοντέλο.