MEDIA

Καταλαβαίνοντας την αργκό του Twitter

Καταλαβαίνοντας την αργκό του Twitter

Mε διαθέσιμους μόλις 140 χαρακτήρες προκείμενου να κοινοποιήσει κανείς τις σκέψεις του, η γνώση της ιδιαίτερης αργκό του Twitter διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη μάθηση της δημοφιλούς αυτής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Εάν δεν είστε ένας από τους πρώτους που υιοθέτησαν το Twitter ή δεν ξοδεύετε απίστευτο χρόνο προκειμένου να ελέγξετε το χρονολόγιό σας (ή είστε ένας κανονικός άνθρωπος που σαφώς έχει κάτι καλύτερο να κάνει), σας παρουσιάζουμε ένα ταχύρρυθμο μάθημα εκπαίδευσης πάνω στη... γλώσσα-τσίου. (Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να διώξουμε μακριά τα omg και 3 lol που αισθανόμαστε κάθε φορά που διαβάζουμε αυτά τα αρκτικόλεξα).

Twitter Bird Wallpapersat

SMH = Shaking My Head. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το SMH, όταν διαβάζετε κάτι με το οποίο συμφωνείτε, ή κάτι που σας προξενεί αποστροφή.

SMDH = Shaking My Damn Head. Ο υπερθετικός βαθμός της προηγούμενης συντομογραφημένης φράσης, η οποία συνεπάγεται ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεν σας αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ αυτό που διαβάσατε.

H/T = Hat Tip. Χρησιμοποιήστε αυτό όταν μοιράζεστε κάτι που διαβάσατε ή ακούσατε από κάποιον άλλο. Είναι καλό, άλλωστε, να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ακόμη και μέσω Twitter...

RT = Retweet. Retweet σημαίνει ότι με κάτι που είπε κάποιος είτε: συμφωνείτε με αυτό, γελάσατε με αυτό ή ευχηθήκατε να το είχατε σκεφτεί πρώτος. Όταν κάνετε retweet, ουσιαστικά παίρνετε το tweet κάποιου άλλου και το βάζετε στο χρονολόγιό σας έτσι ώστε να το διαβάζουν αυτοί που σας ακολουθούν.

MT = Modified Tweet. MT σημαίνει ότι κάνετε αντιγραφή και επικόλληση το tweet κάποιου άλλου, προσθέτοντας το δικό σας σχόλιο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μικρύνετε το κανονικό tweet σε αριθμό χαρακτήρων, έτσι ώστε να χωρέσουν όλα.

TBH = To Be Honest = Για να είμαι ειλικρινής. Υπάρχει και η παραλλαγή του που είναι το TBQH (To Be Quite Honest = Για να είμαι ιδιαίτερα ειλικρινής).

IMO = In My Opinion = Κατά τη γνώμη μου. Υπάρχει και η παραλλαγή του, το ΙΜΗΟ (In My Humble Opinion = Κατά την ταπεινή μου άποψη).

ICYMI = In Case You Missed It = Σε περίπτωση που το χάσατε. Το Twitter κινείται εξαιρετικά γρήγορα. Μερικές φορές δεν μπορούμε ή να προλάβουμε όλα όσα δημοσιεύονται από αυτούς που ακολουθούμε. Σε περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος στέλνει ένα link με το ICYMI μπροστά, σίγουρα το έχει κάνει tweet νωρίτερα ή αναφέρει κάτι που εκτιμά ότι οι υπόλοιποι το έχουν ήδη διαβάσει.

tweet2

# = Hashtag. Ένας εύκολος τρόπος, για να ακολουθείτε ένα γεγονός, όπως διαδραματίζεται στο Twitter. Κάνοντας κλικ στο #όνομα hashtag (π.χ. #Newsbombgr), θα βρείτε όλα tweets τα οποία αναφέρονται σε αυτό το όνομα. Αυτό είναι καλό κυρίως για ζωντανά γεγονότα που ο κόσμος παρακολουθεί μαζικά, όπως π.χ. τα βραβεία Όσκαρ ή η διένεξη Ρωσίας - Τουρκίας, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις έκτακτης επικαιρότητας (π.χ. #ParisAttacks).

Η τελεία πριν το @όνομα κάποιου: Εάν βάλετε τελεία πριν το username κάποιου στην αρχή ενός tweet, όλοι όσοι σας ακολουθούν θα έχουν τη δυνατότητα να δουν αυτό το tweet. Αντίθετα εάν βάλετε στο tweet σας μόνον το @όνομα κάποιου, τότε θα μπορούν να το δουν όλοι όσοι ακολουθούν εσάς ΚΑΙ όσοι ακολουθούν το πρόσωπο στο οποίο στέλνετε tweet.

Subtweet = (Υπόtweet). Όχι, δεν είναι υπολοχαγός, όπως θα έλεγε και ο Κώστας Χατζηχρήστος. Το subtweeting συμβαίνει όταν κάνετε tweet για κάποιον ή κάτι χωρίς να τον κάνετε tag, χρησιμοποιώντας το σύμβολο @. Το subtweet μπορεί επίσης να είναι ένα γενικό παράπονο που δεν έχει συγκεκριμένους αποδέκτες.

Τέλος, έχουμε το #FF ή αλλιώς Friendly Friday (=Φιλική Παρασκευή): Δεν είναι τίποτα το φοβερό. Τίποτα το σπουδαίο. Επομένως, μην τρομάζετε. Το #FF ξεκίνησε μια ωραία Παρασκευή, όταν ένας τυπάς, μην έχοντας προφανώς να κάνει κάτι σπουδαίο να κάνει έβαλε δίπλα από το hashtag αυτό τα ονόματα όλων όσων αξίζει κάποιος να ακολουθεί στο Twitter. Έτσι κάπως γεννήθηκε το #FF ή #ff.

Εάν όλα τα παραπάνω σας φάνηκαν κινέζικα, απλώς αγνοήστε τα και χρησιμοποιείστε τους 140 χαρακτήρες απλά και φυσιολογικά. Μόνον προσοχή: γιατί ποτέ δεν ξέρετε, εάν αυτό που θα γράψετε και εν συνεχεία δημοσιεύσετε τι συνέπειες θα έχει. Η ουσία ενός Twitter αποκρυσταλλώνεται σε δύο λέξεις: φειδώς και - πάνω από όλα - περίσκεψη.

Σχετικές ειδήσεις