Στη φάση της σύνταξης η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες

Στη φάση της σύνταξης η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες

Προς την τελική ευθεία βαίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως όλα δείχνουν. Σε δηλώσεις που έκαναν σήμερα ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, και ο αντιπρόεδρος, Ροδόλφος Μορώνης, ανέφεραν ότι η προκήρυξη βρίσκεται στη φάση της σύνταξης και καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί αισίως.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της σύνταξης της προκήρυξης, υπάρχουν κάποια θέματα που χρειάζονται νομοθετικές βελτιώσεις και είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έτσι ώστε η προσπάθεια αυτή να μην έχει την τύχη που είχαν όσες άλλες προσπάθειες έχουν γίνει από το 1993 μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Μορώνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σημειώνοντας πως «η προσπάθειά μας, είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί αισίως».

Εξάλλου ενημέρωσε ότι το ΕΣΡ έχει συστήσει τρεις επιστημονικές επιτροπές για την αναθεώρηση των Κωδίκων Δεοντολογίας για την άσκηση της Δημοσιογραφίας, για την Ποιότητα Περιεχομένου Προγραμμάτων των Σταθμών και της Διαφήμισης, οι οποίοι αποτελούν εκκρεμότητα δεκαετιών. Ακόμη, η Ανεξάρτητη Αρχή, προχωρεί στην αναθεώρηση της σήμανσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθώς αποδείχθηκε από σχετική έρευνα ότι αυτά δεν είναι κατανοητά από τους τηλεθεατές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις Εκθέσεις Πεπραγμένων των ετών 2014 - 2015 και επισήμανε ότι αφότου ανέλαβε το ΔΣ τα καθήκοντά του, βρίσκεται αντιμέτωπο με προβλήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «προπατορικά αμαρτήματα» και προσέθεσε «χωρίς κανένα βερμπαλισμό» ότι η Αρχή είναι αναγκασμένη να κινείται μέσα σε ένα «νομικό ναρκοπέδιο» για διάφορα θέματα, τα οποία ωστόσο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να απαντηθούν από τη διοίκηση.

«Ο νομοθέτης προσπαθεί να συμβιβάσει πράγματα που μεταξύ τους είναι ασυμβίβαστα», είπε επίσης ο κ. Κουτρομάνος και εξήγησε πως το «προπατορικό αμάρτημα» είναι η ίδια η λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια, κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα. «Και αντί να οδηγηθούν σε ποινική δίκη, νομιμοποιήθηκαν –είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών», είπε.

Επίσης, ο κ. Μορώνης έκανε λόγο για την έλλειψη κανονιστικών αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ με αποτέλεσμα να απαιτείται εξουσιοδότηση για ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα κι έτσι να σημειώνονται καθυστερήσεις. Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ενημέρωσε ότι κατά το διάστημα των εννέα μηνών, οπότε και ανέλαβε το νέο Συμβούλιο, έχουν διεκπεραιωθεί ή είναι σε φάση οριστικών αποφάσεων 190 υποθέσεις από τους 230 φακέλους υποθέσεων που εκκρεμούσαν.