MEETING POINT

Πυρά Δένδια κατά Ε.Ε. για το Σουδάν: Ανεκδιήγητο να μην μπορεί να οργανώσει επιχείρηση διάσωσης

Πυρά Δένδια κατά Ε.Ε. για το Σουδάν: Ανεκδιήγητο να μην μπορεί να οργανώσει επιχείρηση διάσωσης

Εκλογές 2023: «Μπορεί να βρεθεί λύση με μια λογική Τουρκία» τονίζει για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη μετά την προκήρυξη των εκλογών. Απαντά για την αυτοδυναμία και τα σενάρια συνεργασιών, την κρίση στο Σουδάν και τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στην εκπομπή Meeting Point και την Όλγα Τρέμη

«Ανεκδιήγητο» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στο Νότιο Τομέα Αθηνών, Νίκος Δένδιας, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να οργανώσει μια κοινή επιχείρηση διάσωσης στο Σουδάν, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε κοινό έδαφος για μια ευρωπαϊκή προσπάθεια. Ενώ η πλειονότητα των μελών της ελληνικής κοινότητας έχει ήδη απεγκλωβιστεί από το εμπόλεμο Χαρτούμ, η Ελλάδα οργανώνει μια τελευταία επιχείρηση διάσωσης ομογενών και συγγενών τους από το Σουδάν.

Στο προεκλογικό τοπίο, ο Νίκος Δένδιας θεωρεί ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είναι οριακή. «Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά δεν πρέπει να μπει σε συζήτηση σεναρίων» τονίζει. Εκτιμά, πάντως, ότι το οξυμένο κλίμα θα εξομαλυνθεί καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία των εκλογών. Επίσης, αποκαλύπτει γιατί δεν είναι υποψήφιος βουλευτής στον τόπο καταγωγής του, την Κέρκυρα, και για ποιο λόγο επέλεξε το Νότιο Τομέα της Αθήνας.

Στα ελληνοτουρκικά, τονίζει ότι μπορεί «να βρεθεί λύση με μια λογική Τουρκία», που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει μετά τις τουρκικές εκλογές και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα. Προϋποθεση είναι να αποδεχτεί η Τουρκία το πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), προσθέτει ο Υπουργός και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, σύντομα θα «ξεκολλήσει» η διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την Αλβανία, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για την Τουρκία.

Αισιοδοξία, επίσης, υπάρχει για την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, ο Νίκος Δένδιας δηλώνει υπερήφανος για το έργο που έχει επιτευχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του και θεωρεί πως πρέπει να μείνει θεσμικό κεκτημένο ό,τι είναι ωφέλιμο για το μέλλον.

Δείτε την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον Νίκο Δένδια: