MEETING POINT

Καιρίδης στο Meeting Point: «Η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης, η Τουρκία δεν είναι»

Καιρίδης στο Meeting Point: «Η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης, η Τουρκία δεν είναι»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία και ενώ η πολεμική σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται, στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη.

Για το μεταναστευτικό, ο Δημήτρης Καιρίδης τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μείωση των ροών. Στον Έβρο έχουμε μηδενισμό, στο Βόρειο Αιγαίο μείωση κατά 70%. «Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα στη διαχείριση του θέματος της μετανάστευσης και επηρεάζει όλη την Ευρώπη. Μέσω της συνεργασίας, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στη φύλαξη των συνόρων, στην πάταξη της λαθροδιακίνησης και στη συνεργασία των δυνάμεων ασφαλείας».

«Η επιχείρηση εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, απέτυχε. Κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ανοιγοκλείνει την "κάνουλα"» και εδώ εδράζεται η ευκαιρία για συνεργασία, εξηγεί.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτηρίζει προκλητική τη δήλωση Ερντογάν, ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική δύναμη. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι αυτή είναι μια άποψη την οποία συμμερίζονται πολλοί στον μουσουλμανικό κόσμο. Αυτό το αξιοποιεί ο Ερντογάν και «επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ο υπερασπιστής των Παλαιστινίων, την ώρα που κάνει τα ίδια στους Κούρδους».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε λύση» στο Παλαιστινιακό. «Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της πολιτικής λύσης», δηλώνει. Η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, τις συνέπειες της οποίας θα επωμιστούμε κι εμείς ως προσφυγικής κρίσης, σημειώνει ο κ. Καιρίδης. «Είμαστε στο χείλος της αβύσσου, εάν η καταστροφή επιταθεί» αναφέρει.

Για τα ελληνοτουρκικά, αναφέρει ότι πράγματι, υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν τα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όμως «εργαζόμαστε για να τον απενεργοποιήσουμε». «Από εκεί και πέρα, η δυναμική είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα είναι μέρος της Δύσης, ενώ η Τουρκία δεν είναι» τονίζει και προσθέτει: «Η Τουρκία απομακρύνεται, πηγαίνει ανατολικά. Αυτό εν τέλει είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει πολύ, μακροπρόθεσμα».

Δείτε την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τoν Δημήτρη Καιρίδη: