ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέλος στην περίοδο χάριτος για το «καρτέλ του χάλυβα»

Τέλος στην περίοδο χάριτος για το «καρτέλ του χάλυβα»

Η περίοδος χάριτος που απολάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές στο λεγόμενο «καρτέλ του χάλυβα», δηλαδή η Χαλυβουργική (αδελφοί Αγγελόπουλοι), η Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης) και η ΣΙΔΕΝΟΡ (Στασινόπουλος) έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΔΕΝΟΡ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από πολυετή έρευνα αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις που αγγίζουν τα όρια της κωλυσιεργίας κατά πολλούς, έχει εκκινήσει επιτέλους τη διαδικασία η οποία θα οδηγήσει στην οριστική επίλυση του ζητήματος και στον πιθανό καταλογισμό ευθυνών και βαριών προστίμων στις τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, μετά από ολιγοήμερη αναβολή, καθώς η σύγκληση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υπόθεση, είχε αρχικά οριστεί για τις 29 Μαΐου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία, με τις καταθέσεις των καταγγελλόντων, των κατηγορουμένων, αλλά και πολλών μαρτύρων και εμπειρογνωμόνων.

Η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, με βάση την οποία συγκλήθηκε η Ολομέλεια, διαπίστωνε παράβαση της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό από τις τρεις εταιρείες. Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, στοιχειοθετείται παράβαση των άρθρων 1 Ν. 703/1977 και 1 του Ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ από μέρους των εταιρειών ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ (οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών για στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και τις εξαγωγές, η οποία υλοποιείται εντός της Ένωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος) και αντίστοιχη παράβαση από πλευράς της ΕΝΧΕ ως επιχείρησης που διευκολύνει την εναρμονισμένη πρακτική ανταλλαγής πληροφοριών των χαλυβουργιών - μελών της. Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, όπου γινόταν λόγος για κοινές και υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των χαλυβουργικών προϊόντων. Με την έρευνα αυτή συνενώθηκαν οι καταγγελίες της εταιρείας IRON TENCO A.E και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) κατά εταιρειών του κλάδου παραγωγής και εμπορίας χάλυβα.

Το «καρτέλ του χάλυβα» φέρεται να είχε ανεξέλεγκτη δράση, προκαλώντας τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του σιδήρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε επτά μήνες, το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2010, η τιμή του σιδήρου αυξήθηκε κατά 34%! Ο τρόπος δράσης του καρτέλ περιλάμβανε συνεννόηση και των τριών εταιρειών, της Χαλυβουργικής συμφερόντων αδελφών Αγγελόπουλου, της Χαλυβουργίας Ελλάδος συμφερόντων Μάνεση και της ΣΙΔΕΝΟΡ συμφερόντων Στασινόπουλου. Όλες οι ανατιμήσεις σημειώνονταν ταυτόχρονα, εντός μάλιστα μίας ώρας, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των τριών εταιρειών και των πελατών τους. Τη δράση του καρτέλ του χάλυβα είχε καταγγείλει στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Newsbomb.gr έχει αποκαλύψει το χρονικό του σκανδάλου, από την πρώτη συσχετιζόμενη υπόθεση το 2006, τις πρώιμες ενδείξεις για την ύπαρξη καρτέλ τις οποίες είχε επισημάνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, την διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και την ενημέρωση για την υπόθεση που είχε αρμόδιος υπουργός, χωρίς όμως να εγκύψει στην επίλυσή της.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού εμπλεκόμενων στην υπόθεση, η ακροαματική διαδικασία βρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου, καθώς ενδέχεται να χρειαστούν συνολικά ίσως και τέσσερις συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί. Ακολουθεί η σύσκεψη των μελών της Επιτροπής για την έκδοση απόφασης, η οποία στη συνέχεια καθαρογράφεται και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το Newsbomb.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της διαδικασίας, ώστε να έρθουν στο φως όλες οι πλευρές του σκανδάλου και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, εφόσον προκύψουν τα αναγκαία στοιχεία, αλλά και να καταδείξει τις όποιες χρονοτριβές διαπιστωθούν μέχρι τη δημοσιοποίηση της απόφασης.

Σχετικές ειδήσεις