ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Το «καρτέλ του χάλυβα»: Το χρονικό ενός «θαμμένου» σκανδάλου

Το «καρτέλ του χάλυβα»: Το χρονικό ενός «θαμμένου» σκανδάλου

Προς την οριστική του επίλυση, πιθανώς και μέσω της δικαστικής οδού, οδεύει το ζήτημα του λεγόμενου καρτέλ του χάλυβα, το οποίο φέρονται να έχουν συγκροτήσει οι τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου, η Χαλυβουργική (αδελφοί Αγγελόπουλοι), η Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης) και η ΣΙΔΕΝΟΡ (Στασινόπουλος).

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τις πρώτες καταγγελίες, οι οποίες είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας το 2006, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει την ευκαιρία να επιδείξει την πολιτική βούληση, ώστε μαζί με την όποια απόφαση της Δικαιοσύνης, να μεριμνήσει για να μειωθούν άμεσα οι τιμές του σιδήρου και να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, το 2010 είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, τότε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Το καρτέλ σιδήρου ξανακτυπά εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη». Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «εναρμονισμένη πρακτική από τρεις επιχειρήσεις που ελέγχουν κατά 100% την παραγωγή σιδήρου, συγκεκριμένα τις βιομηχανίες (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ - ΣΙΔΕΝΟΡ - ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)» και επισήμαινε την κωλυσιεργία κυβερνήσεων και αρμόδιων φορέων (Επιτροπή Ανταγωνισμού) να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία επικαλούνταν στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «η ανεξέλεγκτη δράση του καρτέλ σιδήρου έχει προκαλέσει τεράστια αύξηση των τιμών σιδήρου σε ένα επτάμηνο (10/12/09 ως 7/7/2010). Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται, η τιμή σιδήρου την περίοδο αυτή έχει αυξηθεί από 0,47€ σε 0,63€ το κιλό δηλαδή κατά 34%». Μάλιστα, όλες οι ανατιμήσεις σημειώνονταν πάντα ταυτόχρονα και από τις τρεις εταιρείες, «δηλαδή την ίδια χρονική στιγμή (εντός μίας ώρας) μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους πελάτες».

Ο κ. Λαφαζάνης ερωτούσε τότε τους αρμόδιους υπουργούς αν «θα ελεγχθεί σε βάθος η καταγγελλόμενη εναρμονισμένη πρακτική των εταιρειών ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ-ΣΙΔΕΝΟΡ-ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ στη διαμόρφωση των τιμών σιδήρου». Καμία όμως κίνηση δεν έγινε, ούτε όταν το «καρτέλ του χάλυβα» προχωρούσε σε ομαδικές απολύσεις (Χαλυβουργίας Ελλάδος), σε εθελούσιες εξόδους, περικοπές επιδομάτων και διαθεσιμότητες εργαζομένων (Χαλυβουργική), ούτε όταν απαιτούσε φθηνή ενέργεια από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, παίζοντας για μία ακόμα φορά το εκβιαστικό χαρτί των απολύσεων.

Στις 29 Μαΐου, λοιπόν, συγκαλείται η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να συζητήσει πάνω στην εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής, η οποία διαπιστώνει παράβαση της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό από τις τρεις εταιρείες.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, στοιχειοθετείται παράβαση των άρθρων 1 Ν. 703/1977 και 1 του Ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ από μέρους των εταιρειών ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ (οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών για στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και τις εξαγωγές, η οποία υλοποιείται εντός της Ένωση Χαλυβουργιών Ελλάδος) και αντίστοιχη παράβαση από πλευράς της ΕΝΧΕ ως επιχείρησης που διευκολύνει την εναρμονισμένη πρακτική ανταλλαγής πληροφοριών των χαλυβουργιών - μελών της. Η σχετική αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο, όπου γινόταν λόγος για κοινές και υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των χαλυβουργικών προϊόντων. Με την έρευνα αυτή συνενώθηκαν οι καταγγελίες της εταιρίας IRON TENCO A.E και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) κατά εταιρειών του κλάδου παραγωγής και εμπορίας χάλυβα.

Σήμερα, το Newsbomb.gr παρουσιάζει το ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο είχε συντάξει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού το 2006, με αφορμή την υπόθεση της IRON TENCO, προς τη Διευθύντρια Α΄ Διεύθυνσης Εφαρμογής κ. Σ. Καμπερίδου, με κοινοποίηση στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπ. Ζησιμόπουλο, καθώς και στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών Τμήμα Α΄. Ο εισηγητής Αθ. Χατζής και ο προϊστάμενος Τμήματος Απ. Ντάφλος επισημαίνουν ότι «υπάρχουν ενδείξεις εναρμονισμένης πρακτικής» από τις εν λόγω παραγωγικές εταιρείες, καθώς και πέντε εισαγωγείς χάλυβα. «Πιθανολογείται εναρμόνιση τιμών μεταξύ των εν λόγω εταιρειών, καθώς και καταμερισμός της αγοράς. Για το λόγο αυτό προτείνεται η διενέργεια αυτεπάγγελτου ελέγχου στις τρεις εταιρείες παραγωγούς χάλυβα στην Ελλάδα, ενδεχομένως σε κάποιους εισαγωγείς, καθώς και στην Ένωση Χαλυβουργείων Ελλάδας και στο Σύνδεσμο εισαγωγέων χάλυβα, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ενδεχόμενη εναρμονισμένη πρακτική ή συμφωνία των εν λόγω εταιρειών». Δείτε το έγγραφο ΕΔΩ.

Μείνετε «συντονισμένοι» στο Newsbomb.gr, για να δείτε πώς «αξιοποίησε» το ενημερωτικό σημείωμα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Ζησιμόπουλος, ο οποίος δύο χρόνια μετά, το 2008, δήλωνε ότι δεν είχαν προσκομιστεί στοιχεία που να υποδεικνύουν σύμπραξη μεταξύ των ελληνικών εταιρειών χαλυβουργίας...

Σχετικές ειδήσεις