ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Τρεις βιομηχανίες ελέγχονται για δημιουργία του «καρτέλ του χάλυβα»

Τρεις βιομηχανίες ελέγχονται για δημιουργία του «καρτέλ του χάλυβα»

Για ενέργειες που δείχνουν τη δημιουργία... και δράση καρτέλ του χάλυβα, ελέγχονται οι διοικήσεις τριών βιομηχανιών και συγκεκριμένα της Χαλυβουργικής, της Χαλυβουργίας και της ΣΙΔΕΝΟΡ.

Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΩΝ, Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΕΣΗ ΚΑΙ Η ΣΙΔΕΝΟΡ ΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΕΣ - ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ

Οι εξελίξεις είναι πλέον καταιγιστικές και σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο «Εκρηκτικό Δελτίο»του τηλεοπτικού σταθμού ΑΡΤ, ο κ. Γ. Φλωράς, επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Λιανικού Εμπορίου, υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία στη διάθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από πολυετή έρευνα, οδήγησαν την αρμόδια υπηρεσία να εισηγηθεί προς την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εξετάσει, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 (πρώην 1 και 2 του ν. 703/1977), λόγω ιδίως της συμμετοχής εταιριών του κλάδου της παραγωγής και εμπορίας επιμήκων ελατών προϊόντων χάλυβα σε σύστημα ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών.

«Ανακοινώθηκε πριν από μια εβδομάδα το καρτέλ του χάλυβα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωράς, ο οποίος ήταν καταπέλτης: «Έπιασαν τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες, με ονόματα που τα ακούς και λες Παναγίας μου...». Οταν ο κ. Φλωράς πιέστηκε να μιλήσει με ονόματα, εκείνος σήκωσε το γάντι... «Ο Αγγελόπουλος, ο Στασινόπουλος, η ΣΙΔΕΝΟΡ. Βέβαια, τους έπιασαν το 2015, για να τους τιμωρήσουν το 2016, για να πληρώσουν το 2018... Και έχουν τα χαρτιά στα χέρια τους από το 2006, όπως τα έχω κι εγώ, μου τα έδωσαν κι εμένα. Εμείς είμαστε η καλή Επιτροπή Ανταγωνισμού του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Υπάρχει η κανονική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επίσημη του κράτους, η οποία αντί να τα κυνηγά αυτά, τα κοιτάζει και σφυρίζει αδιάφορα και κάνει 8-10 χρόνια για κάθε υπόθεση».

Οι καταγγελίες αυτές από την πλευρά του κ. Φλωρά, έγιναν παρουσία του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Δημήτρη Καμμένου στο πάνελ και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος ήταν στην τηλεφωνική γραμμή και δεν δίστασε να ομολογήσει δημόσια, ότι αυτές οι καταγγελίες δεν υπάρχει περίπτωση να δουν το φως της δημοσιότητας σε κανένα από τα συστημικά κανάλια της χώρας.
«Πρέπει να κάνουμε ιδιαιτερη μνεία για το θέμα της ισονομίας και της δικαιοσύνης. Τα γνωρίζω αυτά και πράγματι έτσι είναι. Και πρέπει να πούμε ένα μπράβο στο ΑΡΤ γιατί σε κανένα μεγάλο κανάλι δεν θα μπορούμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα και να βγουν στη δημοσιότητα» τόνισε ο κ. Μιχελογιαννάκης.

Πλέον, η υπόθεση της καταγγελίας δημιουργίας και δράσης του καρτέλ του χάλυβα περνά στα χέρια των μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που θα κρίνουν αν η Χαλυβουργική των αδερφών Αγγελόπουλων, η Χαλυβουργία του Μάνεσης και η ΣΙΔΕΝΟΡ της οικογένειας Στασινόπουλου θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 (πρώην 1 και 2 του ν. 703/1977), λόγω ιδίως της συμμετοχής εταιριών του κλάδου της παραγωγής και εμπορίας επιμήκων ελατών προϊόντων χάλυβα σε σύστημα ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών.

Οι τρεις εταιρείες και οι διοικήσεις τους ελέγχθηκαν για απαγορευμένες συμπράξεις και καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο, όπου γινόταν λόγος για κοινές και υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των χαλυβουργικών προϊόντων, με την οποία συνενώθηκαν καταγγελίες της εταιρίας IRON TENCO A.E. και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) κατά εταιριών του κλάδου παραγωγής και εμπορίας χάλυβα.

Σύμφωνα με την Εισήγηση, από τις εταιρίες Σιδενόρ (Στασινόπουλος), Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης) και Χαλυβουργική (Αδερφοί Αγγελόπουλοι) ανταλλάσσονταν, επί σειρά ετών, εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν στοιχεία παραγωγής και εξαγωγών των εν λόγω εταιριών και στοιχεία που αφορούσαν τις εισαγωγές, μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ένωση Χαλυβουργιών Ελλάδος (ΕΝΧΕ) στην οποία οι προαναφερόμενες συμμετέχουν.

Κατά την Εισήγηση, στοιχειοθετείται παράβαση των άρθρων 1 Ν. 703/1977 και 1 του Ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ από μέρους των εταιριών ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ (οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών για στοιχεία που αφορούν την παραγωγή και τις εξαγωγές, η οποία υλοποιείται εντός της ΕΝΧΕ) και αντίστοιχη παράβαση από πλευράς της ΕΝΧΕ ως επιχείρησης που διευκολύνει την εναρμονισμένη πρακτική ανταλλαγής πληροφοριών των χαλυβουργιών - μελών της, ενώ, σύμφωνα με την εισήγηση, δεν προέκυψαν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία για τα λοιπά καταγγελλόμενα».

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σπεύδει πάντως να... προτρέξει και να σημειώσει ότι η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού δεν είναι δεσμευτική για την Ολομέλεια, η οποία θα συνεδριάσει για τη λήψη απόφασης σχετικά με την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, στις 29/05/2015 «συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών».

Γι' αυτό και ο κ. Φλωράς μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αρτ για μια επιτροπή, καταγγέλλοντας την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που αντί να τα κυνηγά τα καρτέλ, τα κοιτάζει και σφυρίζει αδιάφορα... εξετάζοντας 8-10 χρόνια κάθε υπόθεση.

Πλέον, η υπόθεση του καρτέλ του χάλυβα πρέπει να περάσει και μέσα στη Βουλή, κάτι που προτίθενται να κάνουν άμεσα οι δύο βουλευτές που συμμετείχαν στη συζήτηση με τον κ. Φλωρά και έγιναν αποδέκτες των καταγγελιών του, ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί να πάρουν θέση και να στείλουν εκείνοι με τη σειρά τους, την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, από κοινού με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή δρώντας αυτεπάγγελτα, σε περίπτωση που επιχειρηθεί... κουκούλωμα της υπόθεσης, λόγω των πανίσχυρων συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτή.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, άλλωστε, ότι από το 2006 που ξεκίνησε η υπόθεση από καταγγελία εταιρείας που επιθυμούσε να ανταγωνιστεί τα... «ιερά τέρατα» της ελληνικής χαλυβουργίας, πέρασαν 9 ολόκληρα χρόνια, για να βγει το πόρισμα.

Η έρευνα των αρχών μπορεί να πέρασε από 40 κύματα όλα αυτά τα χρόνια, όμως έστω και με αυτή την καθυστέρηση, κατέληξε -σύμφωνα με δημοσιεύματα- σε επαρκείς ενδείξεις και στοιχεία για να παραπέμψει τους υπευθύνους των τριών εταιρειών σε δίκη.

Σχετικές ειδήσεις