«Ημέρα Κρίσης» για το «Μαρινόπουλο» - Εμπόδια από το ελληνικό Δημόσιο (pics+vids)

«Ημέρα Κρίσης» για το «Μαρινόπουλο» - Εμπόδια από το ελληνικό Δημόσιο (pics+vids)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ – Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

Καταλύτης για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εξυγίανσης της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» χαρακτηρίζεται η σημερινή εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Αθηνών του προσωρινού αιτήματος προστασίας της εταιρείας από τις αξιώσεις των πιστωτών της.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Το απόγευμα της Παρασκευής (01/07/2016) θα εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας επί των τεσσάρων αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο όμιλος Μαρινόπουλος με τις οποίες ζητεί την έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου εκδικασθούν οι κύριες αιτήσεις που έχει καταθέσει στις 21 Σεπτεμβρίου, για υπαγωγή του στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η συζήτηση των αιτήσεων ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00 σήμερα το πρωί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και, όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά τις 17:00.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δικαστήριο αναμένεται να αποδεχθεί την προσωρινή διαταγή για την προστασία της Μαρινόπουλος και των τριών συγγενικών με αυτήν εταιρειών, από τους πιστωτές τους. 

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας απο τους πιστωτές άσκησαν-μεταξύ άλλων-οι τράπεζες (Παγκρήτια, Πανγαία κ.α), το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενώ παρεμβάσεις ασκήθηκαν επίσης από άλλες τράπεζες, εργαζόμενους και πιστωτές (επιχειρήσεις).

Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας.

Παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινοπουλος έγινε από το ελληνικό Δημόσιο. Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η εταιρεία και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση.

Σύμφωνα με τους νομικούς παραστάτες του Δημοσίου το ποσό της οφειλής του Ομίλου Μαρινόπουλος απέναντι στο κράτος ανέρχεται στο ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Απο την πλευρά τους οι δικηγόροι του Ομίλου δεσμεύθηκαν ότι η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους. Συνολικά - όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο - οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, οι νομικοί παραστάτες του Ομίλου δήλωσαν ότι χθες βράδυ (30/06/2016) εκδήλωσε ενδιαφέρον στρατηγικός επενδυτής για την είσοδό του στον Όμιλο υπό προϋποθέσεις.

Αναγνώσθηκε μάλιστα στο δικαστήριο και επιστολή από την εταιρεία Σκλαβενίτης η οποία αναφέρει:

«Μετά από τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιγείσες από τον όμιλο Μαρινόπουλος, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες».

Στην ίδια επιστολή η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης επισημαίνει ότι η τελική συμμετοχή της «εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρους, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας αλλά μοναδικός σκοπός είναι να προστατευθεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας και η περιουσία του που περιλαμβάνει «πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης».

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν τι δηλώνουν στο Newsbomb.gr οι εργαζόμενοι:

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση των εργαζομένων του Μαρινόπουλου έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων

Χθες, Πέμπτη (30/06/2016) η διοίκηση της «Μαρινόπουλος» ήρθε σε συμφωνία με το σωματείο των εργαζομένων, βάσει της οποίας θα εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας κατά τη σημερινή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης.

Θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι;

Παράλληλα, η διοίκηση της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταβολή των δεδουλευμένων και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η διοίκηση της εταιρίας Μαρινόπουλος ΑΕ, μετά από σχετικό αίτημα των εργαζομένων της, δεσμεύτηκε προς το Πανελλαδικό Επαγγελματικό Σωματείο, «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», ότι κατά την αυριανή εκδίκαση για το αίτημα υπαγωγής της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους θα προβεί στα ακόλουθα αιτήματα και δηλώσεις προς το Δικαστήριο:

α) Να εξαιρεθούν ρητά όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας, τόσο των νυν εργαζομένων όσο και των απολυμένων ή με άλλο τρόπο αποχωρησάντων μέχρι σήμερα, αλλά και όσων τυχόν θα αποχωρήσουν από τώρα και στο εξής. Πιο συγκεκριμένα: όλες οι παραπάνω, ενδεικτικώς απαριθμούμενες γεγενημένες εργατικές απαιτήσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σύμφωνα με τις επιμέρους ιδιωτικές συμφωνίες ή/και ρυθμίσεις σταδιακής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ή/και προκειμένου περί αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας σύμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες διατάξεις περί σταδιακής καταβολής αποζημίωσης.

β) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συνεχίσουν την καταβολή των πάσης φύσεως δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

γ) Οι εταιρίες της Μαρινόπουλος ΑΕ δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθούν άπασες οι θέσεις εργασίας.

δ) Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω δηλώνουν ότι αναγνωρίζουν ως εύλογο και δίκαιο το δικαίωμα των εργαζομένων είτε ατομικά είτε συλλογικά, όπως εκπροσωπούνται από το Σωματείο με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις: «ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», να ασκήσουν Αίτηση Ανάκλησης της χορηγηθείσας Προσωρινής Διαταγής εξαιτίας αυτών των παραβάσεων, στην δε αίτηση των εργαζομένων προς ανάκληση της προσωρινής διαταγής, οι δηλούσες Εταιρείες δεσμεύονται ότι δεν θα αντιλέξουν για οποιονδήποτε λόγο και αιτία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαρινόπουλος: Η συμφωνία της διοίκησης με τους εργαζόμενους

Μαρινόπουλος: Η συμφωνία της διοίκησης με τους εργαζόμενους

Ενδιαφέρον από τον Σκλαβενίτη

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία «Σκλαβενίτης» απέστειλε χθες, διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της, επιστολή στον Μαρινόπουλο, με την οποία εκφράζει το ενδιαφέρον της με απόλυτα μη δεσμευτικό τρόπο.

Με την επιστολή αυτή, η Σκλαβενίτης γνωστοποιεί ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες που άνοιξε η Μαρινόπουλος, με την αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες.

Όπως όλα δείχνουν, η τελική συμμετοχή του Σκλαβενίτη στο σχέδιο εξυγίανσης εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλο και τις τράπεζες.

Κρίσιμες προϋποθέσεις, είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence, η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διατήρηση των υφισταμένων λειτουργιών της Μαρινόπουλος (όπως δίκτυο) αλλά και όσων διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

PHOTO GALLERY