Μειώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές με εξαίρεση τα τρόφιμα

Newsroom Newsroom

Μειώθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές με εξαίρεση τα τρόφιμα

Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις ελληνικές εισαγωγές και εξαγωγές κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών επανεμφανίστηκαν οι πιέσεις στο εξαγωγικό εμπόριο, αντανακλώντας και τη μείωση της δραστηριότητας στην ελληνική μεταποίηση, που αποδίδεται στην αβεβαιότητα γύρω από τα μακροοικονομικά μεγέθη και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αυτό εκτιμά ο ΠΣΕ και συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιανουάριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 10,4% (στα 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2016). Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει υποχώρηση της τάξης των 17,2 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 1,1%. «Ουσιαστικά, η υποχώρηση των εξαγωγών (χωρίς πετρελαιοειδή) επαναφέρει μοτίβο ανάλογο των αρχών του 2016, κατά το οποίο η αβεβαιότητα αντανακλάται αλλαγή προσήμων (άνοδος/πτώση) από μήνα σε μήνα» όπως αναφέρεται.

Σε επίπεδο διμήνου, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται αυξημένη κατά 17,1% (στα 4,24 δισ. ευρώ, από 3,62 δισ. στο δίμηνο του 2016), ενώ η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή καταγράφει αύξηση κατά 75,9 εκατ. ευρώ ή κατά 2,7%.Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 23,4% προς τις Τρίτες Χώρες, χάρη κυρίως στις υψηλότερες τιμές πετρελαιοειδών, ενώ η αύξηση προς τις χώρες της ΕΕ υπολογίστηκε στο +1,1%.

Αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, προκύπτει μείωση των εξαγωγών τόσο προς τις Τρίτες Χώρες (-0,9%), όσο και προς τις χώρες της ΕΕ (-1,3%). Οι εν λόγω επιδόσεις οδήγησαν το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών στο 53,3%, έναντι 46,7% των Τρίτων Χωρών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αναλογία διαμορφώνεται εκ νέου υπέρ των κρατών μελών σε ποσοστό 68,6% (έναντι ποσοστού 31,4% των Τρίτων Χωρών). Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες ΕΕ, χωρίς πετρελαιοειδή, είχε φτάσει ως το 71%.

Οι κλάδοι

Ενδεικτικό στοιχείο των πιέσεων που ασκήθηκαν στο εξαγωγικό εμπόριο είναι ότι 5 από τους 10 κύριους κλάδους εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Μεγαλύτερη είναι η πτώση για τα ποτά/καπνό (-28,7%) και το ελαιόλαδο (-28,1%), ενώ σημαντική είναι η υποχώρηση για ‭ ‬τα‭ ‬διάφορα‭ ‬βιομηχανικά‭ ‬προϊόντα‭‭ ‬(-16,1%)‭ ‬και‭ ‬τα‭ ‬μηχανήματα‭ ‬(-9,1%),‭ ‬με‭ ‬‬τα τρόφιμα να επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντοχές (-1,1%). Στον αντίποδα, πέρα από την εκρηκτική αύξηση των πετρελαιοειδών (+56,1%), θετικό είναι το γεγονός των αυξήσεων σε πρώτες ύλες (+47,4%), των χημικών (+6%) και των βιομηχανικών προϊόντων (+4,8%). Οι αυξήσεις αποδίδονται κατά ένα σημαντικό μέρος στις επιδόσεις ρεκόρ που σημειώνει το τελευταίο διάστημα η ευρωπαϊκή μεταποίηση (σε αντίθεση με την Ελλάδα).

Εισαγωγές

Νέα ανοδική κίνηση κατέγραψαν πάντως και οι εισαγωγές, χωρίς μάλιστα να δέχονται ώθηση από τον κλάδο της ναυτιλίας (παραλαβές πλοίων), όπως συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι αύξηση καταγράφεται τόσο σε επίπεδο συνολικής αξίας‭ ‭ ‬(+13,8%‭‭ ‬στα‭ ‬4,08‭ ‬δισ.‭ ‬ ευρώ‭ ‬ ‭ ‬από‭‭ ‬3,58‭ ‬ ‭δισ. ‭ ‬ευρώ‭ ‬ ‭ ‬πέρυσι),‭ ‬όσο‭ ‬και‭ σε‭ αξία εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (+2,5% ή κατά 72,8 εκατ. ευρώ). Έτσι, στο πρώτο δίμηνο του 2017 καταγράφεται σωρευτική αύξηση κατά 31,2% (στα 8,6 δις ευρώ, από 6,52 δις την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, η αύξηση των εισαγωγών περιορίζεται στο +4% (ή κατά 203,4 εκατ. ευρώ). Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, καταγράφεται και νέα αύξηση του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά 17,7% ή κατά 1,97 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση και κατά 48,9% ή κατά 4,24 δισ. ευρώ σε διμηνιαία βάση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved