ΕΡΓΑΣΙΑ

Έτσι θα υπολογίσετε τα ένσημά σας

Έτσι θα υπολογίσετε τα ένσημά σας

Με ένα «κλικ» θα μπορεί κάθε ασφαλισμένος να δει το ασφαλιστικό του «προφίλ» και να μάθει πόσα ένσημα έχει, πότε μπορεί να πάρει σύνταξη, ακόμα και το ύψος αυτής.

Η έναρξη της εφαρμογής θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 και σε πρώτη φάση, θα είναι «διαθέσιμα» τα τελευταία 20 χρόνια, δηλαδή από το 1994 έως και σήμερα για 5,35 εκατομμύρια ασφαλισμένους στη χώρα.

Έως το τέλος του 2015 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 100% της καταγραφής και για τα έτη πριν το 1994.

Το πληροφοριακό σύστημα «Άτλας» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα atlas, στο οποίο μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση με το ποντίκι του υπολογιστή.


Ήδη, από την αρχή του 2014, μέσω του συστήματος «Άτλας» οι ατομικοί λογαριασμοί ασφάλισης κάθε εργαζόμενου - ασφαλισμένου ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, ανά μήνα καθώς τα ασφαλιστικά Ταμεία αποστέλλουν ηλεκτρονικά στην εταιρεία πληροφορικής των Ταμείων, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., όλα τα νέα δεδομένα του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών που καταβάλλονται.

Πως γίνεται η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του «Άτλαντα»

Αφού επιλέξει το «ασφαλιστικό βιογραφικό» στο atlas, κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας που θέλει να ενημερωθεί πρέπει να καταχωρήσει τους κωδικούς taxis και τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Στην οθόνη του θα εμφανιστούν τα διαγράμματα ασφάλισης σε κάθε φορέα, ακόμα και αν έχει διαδοχική ασφάλιση σε πολλά Ταμεία.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν με αυτόν τον τρόπο να διαπιστώσουν και αν υπάρχουν λάθη ή αν χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις στο χρόνο ασφάλισης ή στα ένσημά τους και να κινήσουν έγκαιρα τις ανάλογες διαδικασίες.

Ο Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης προς το παρόν περιλαμβάνει στοιχεία από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ, ενώ σύντομα αναμένεται να ενταχθούν το ΝΑΤ, οι υπόλοιποι τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα επικουρικά.


Έκδοση σύνταξης εξπρές στο τέλος 2015

Έως το τέλος του 2015 εξάλλου, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, μέσω του οποίου θα εκδίδονται οι συντάξεις για όλα τα Ταμεία σε λίγες ημέρες.

Σχετικές ειδήσεις