ΕΡΓΑΣΙΑ

Αυτή είναι «ανάπτυξη»: Χάθηκαν πάνω από 14.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο

Αυτή είναι «ανάπτυξη»: Χάθηκαν πάνω από 14.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που καταδεικνύουν ραγδαία αύξηση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και χάθηκαν συνολικά 14.402 θέσεις εργασίας, ενώ μέσα στο οκτάμηνο ενισχύθηκαν οι ευέλικτες και υποαμειβόμενες θέσεις εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017 μόλις το 47,62% των νέων προσλήψεων αφορούσε σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ αθροιστικά, το ίδιο διάστημα, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.588.065 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν το 1.339.322, εκ των οποίων οι 687.546 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 651.776 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πως οι πανηγυρισμοί τις προηγούμενες ημέρες τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα όσο και της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, αναφορικά με την «αλλαγή σελίδας» δεν είναι τίποτε περισσότερα από μια προσπάθεια φτηνής συγκάλυψης της αλήθειας. Οι αριθμοί, άλλωστε, τους διαψεύδουν και δείχνουν πως η απασχόληση στην Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο της ελαστικής αλλά και της «μαύρης» εργασίας.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», κατά το μήνα Αύγουστο καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 164.513, ενώ οι αποχωρήσεις σε 178.915. Από τις 178.915 συνολικά αποχωρήσεις, οι 102.037 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 76.878 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Μάλιστα, ο φετινός Αύγουστος είναι ο πρώτος μήνας που παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, έπειτα από έξι συνεχόμενους μήνες, όπου το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης καταγραφόταν με θετικό πρόσημο.

Όπως προκύπτει, τέλος, από τα στοιχεία της «Εργάνης», οι κλάδοι που κατά κύριο λόγο «γεννούσαν» νέες θέσεις εργασίας όλους τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή της εστίασης και των καταλυμάτων, είναι αυτοί που εμφάνισαν το μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο, με τις απολύσεις να υπερισχύουν των προσλήψεων κατά περίπου 17.000.

Αντίστοιχα, περισσότερες ήταν οι προσλήψεις στην εκπαίδευση (+5.251 νέες θέσεις εργασίας) καθώς και το χονδρικό εμπόριο (+3.079 νέες θέσεις εργασίας).

Σχετικές ειδήσεις