ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Παγκόσμια Τράπεζα: Η πειρατεία δεν έχει αντιμετωπιστεί ριζικά

Παγκόσμια Τράπεζα: Η πειρατεία δεν έχει αντιμετωπιστεί ριζικά

Μπορεί η πειρατεία στη Σομαλία να έχει υποχωρήσει με την παρουσία ενόπλων φρουρών στα πλοία και τις ναυτικές περιπόλους, ωστόσο αν δεν υπάρξει πολιτική λύση, οι επιθέσεις υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.


Σε έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι οι περίπολοι στον κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό, καθώς και η παρουσία των ένοπλων φρουρών είναι δύο δαπανηρά μέτρα που δεν αποτελούν λύση μακροπρόθεσμα.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι επιθέσεις των Σομαλών πειρατών βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην ξηρά, υποστηρίζοντας ότι η καλύτερη διαρκής λύση είναι «πολιτική».

«Οι πειρατές έχουν υποστήριξη στο έδαφος, όταν διεξάγουν διαπραγματεύσεις ή όταν πρέπει να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στις ακτές», τονίζει η έκθεση.

«Από την πλευρά τους, σημαντικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές συγκεντρώνουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από την πειρατεία», προσθέτει, εκτιμώντας ότι το συνολικό ποσό των λύτρων που έχουν καταβληθεί από το 2005 ανέρχεται από 315 ως 385 εκατ. δολάρια (240 ως 295 εκατ. ευρώ).

Το κόστος για το παγκόσμιο εμπόριο είναι ακόμη μεγαλύτερο, συνεχίζει η Παγκόσμια Τράπεζα: κάθε χρόνο, τα κόστη μεταφοράς αυξάνονται εξαιτίας της πειρατείας κατά 18 δισεκ. δολάρια (14 δισεκ. ευρώ).

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Γραφείο Ναυτιλίας, το οποίο προειδοποιεί ότι οι απαγωγές αυξάνονται στην ηπειρωτική Σομαλία, οι πειρατές κρατούν αυτή τη στιγμή πέντε πλοία και 77 ομήρους.