ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Άγρια κόντρα της ΠΕΝΕΝ με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Άγρια κόντρα της ΠΕΝΕΝ με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) είναι γνωστό ότι πνέει μένεα κατά των ναυτεργατικών σωματείων και της δράσης τους για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στην εφοπλιστική ασυδοσία.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης, στην τελευταία του δημόσια παρέμβαση σε ραδιοφωνική εκπομπή, αφού τόνισε ότι η «πόρτα του πρωθυπουργού είναι απόλυτα ανοιχτή» στους εφοπλιστές, επιτέθηκε για μία ακόμα φορά στα σωματεία του χώρου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ποιοι είναι αυτοί που θέλουν τον περίφημο συνδικαλιστικό νόμο, για τον οποίο πιέζουν οι δανειστές. Ο κ. Βενιάμης δήλωσε απογοητευμένος που ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί ο περιορισμός της δράσης των σωματείων, αποκαλύπτοντας ότι το θέμα είχε συζητήσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, όμως το ΠΑΣΟΚ έκανε την τελευταία στιγμή πίσω.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αμφισβητώντας το κατά πόσο νομιμοποιούνται οι εκπρόσωποί της να έχουν λόγο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργαζομένων στην ποντοπόρο ναυτιλία και εφοπλιστών.

Η απάντηση ήρθε από την ΠΕΝΕΝ και αποκαλύπτει την εμπάθεια με την οποία αντιμετωπίζει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τους ναυτεργάτες. «Οι επαναλαμβανόμενες και σχεδιασμένες επιθέσεις των εκπροσώπων του εφοπλιστικού κεφαλαίου ενάντια στην ΠΕΝΕΝ αποσκοπούν να συγκαλυφθεί με κάθε δυνατό τρόπο το καθεστώς των προνομίων και της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης των εφοπλιστών. Στο πλαίσιο αυτό στοχοποιείται η ΠΕΝΕΝ για τη συνεπή και αταλάντευτη θέση ταξικών αρχών και παράλληλα επιχειρείται να αποδοθεί σε αυτήν η κατηγορία ότι στη μάχη για την καρέκλα θυσιάζει χιλιάδες θέσεις εργασίας τις οποίες δήθεν θα διασφαλίσει μια ρύθμιση με μισθούς και εργασιακές ρυθμίσεις Πακιστάν – Αιγύπτου – Μπαγκλαντές για τους νέους άνεργους πολίτες της χώρας μας!!!» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

Ως προς το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών σχολών από τους εφοπλιστές, για το οποίο πιέζει εδώ και καιρό η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η ΠΕΝΕΝ τονίζει: «Η ΕΕΕ επιθυμεί να καταργηθούν οι αγκυλώσεις και τα όποια προβλήματα ώστε οι απόφοιτοι του Λυκείου να εξελίσσονται έως το βαθμό του Πλοιάρχου, ενώ όπως είναι γνωστό τάσσονται υπέρ του μοντέλου της ιδιωτικής εκπαίδευσης η οποία θα διαμορφώνει και θα υπερπαράγει μεγάλο αριθμό αξιωματικών με στόχο να δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά ναυτικής εργασίας με την υπέρμετρη προσφορά ώστε να ρίξει τους μισθούς των Αξιωματικών που αποτελεί κυρίαρχο στόχο του εφοπλιστικού κατεστημένου».

Στη συνέχεια, η ΠΕΝΕΝ τονίζει: «Η εικόνα του επιχειρηματικού δαιμόνιου των εφοπλιστών και η "αγιοποίηση" της επιχειρηματικής δράσης τους παραείναι προκλητική τη στιγμή που, ακόμη και σε αυτήν την περίοδο κρίσης για τον λαό και την χώρα, αυτοί συνεχίζουν το παιχνίδι της φοροαποφυγής, επιλέγουν να απασχολούν δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους αλλοδαπούς, την ίδια στιγμή που η ανεργία έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και ενώ οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από μια σκληρή και αδυσώπητη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική η οποία δημιουργεί φτώχεια και εξαθλίωση σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, αυτοί ζητούν και απαιτούν νέα προνόμια...

Κανένα εφοπλιστικό προπαγανδιστικό τέχνασμα δεν θα τους βγάλει από το κάδρο (ούτε αυτούς, ούτε το μεγάλο κεφάλαιο) της κοινωνικής και λαϊκής απέχθειας και καταδίκης...

Για τους Ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους και τον λαό ήταν, είναι και παραμένουν ένα παρασιτικό τμήμα του κεφαλαίου που πιέζει, εκβιάζει για να αποσπά κάθε φορά νέα προνόμια για την διεύρυνση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Δεν νοιάζονται στο ελάχιστο για την πραγματική απασχόληση Ελλήνων με όρους τις σύγχρονες ανάγκες και τις θεσμοθετημένες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Έχουν αποδείξει επίσης ότι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας έχουν εγκαταλείψει την ελληνική ναυπηγοεπισκευή και τα πλοία τους τα ναυπηγούν, τα μετασκευάζουν και τα επισκευάζουν στην Κίνα, στην Ρουμανία, στην Τουρκία κ.λπ. ενώ και στο προσωπικό των γραφείων τους πολλοί από αυτούς έχουν κάνει δρακόντειες περικοπές και μειώσεις στου μισθούς του.

Λειτουργεί αποκλειστικά με γνώμονα τα επιχειρηματικά και συντεχνιακά του συμφέροντα, δεν είχε και δεν έχει την παραμικρή σύνδεση με την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας.

Με άλλα λόγια υπερασπίζονται και ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντά τους, θέλουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο να διατηρήσουν τη φοροασυλία, τη μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία και έναν ατελείωτο κατάλογο προνομίων και όποιος αμφισβητεί αυτό το σάπιο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο γίνεται θανάσιμος εχθρός τους...

Αυτή είναι η ταμπακιέρα για την οποία δεν λέει ούτε λέξη ο κ. Βενιάμης, όπως επίσης το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δεσπόζουσα θέση στις πειρατικές σημαίες ευκαιρίας είναι ο ίδιος ως Πρόεδρος της ΕΕΕ!

Κατά τα λοιπά έχει το απίστευτο και απύθμενο θράσος να επιτίθεται και να συκοφαντεί την ΠΕΝΕΝ η οποία με συνέπεια αποκαλύπτει και ξεσκεπάζει αυτό το καθεστώς ασυδοσίας!» καταλήγει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Σχετικές ειδήσεις