ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος μεταβίβασης ακινήτων: Ηλεκτρονικά από τον Οκτώβριο

Φόρος μεταβίβασης ακινήτων: Ηλεκτρονικά από τον Οκτώβριο
Pixabay

Τέλος στην ταλαιπωρία στο Ε9 αναμένεται να βάλει το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων

Αγοραπωλησίες-εξπρές χωρίς ταλαιπωρία και λάθη στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνουν δύο καινοτομίες που προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης μεταβιβάσεων ακινήτων, το οποίο η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει να εφαρμόζει πιλοτικά από τον Οκτώβριο θα απλοποιούνται οι διαδικασίες για τους ιδιοκτήτες, καθώς θα αρκεί μία απλή εκτύπωση φορολογικής ενημερότητας για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Η διαδικασία μεταβίβασης έως τώρα γίνεται στις ΔΟΥ όπου ανήκει το ακίνητο. Η ταλαιπωρία είναι τεράστια καθώς εκτός από τον συμβολαιογράφο που είναι η πρώτη στάση» μετά τη ΔΟΥ θα πρέπει να επισκεφτούν την αρμόδια Εφορία για να πληρώσουν τον φόρο μεταβίβασης (ή κληρονομιάς, γονικής παροχής) ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Η ταλαιπωρία αυτή καταργείται από φέτος, καθώς όλη η διαδικασία της δήλωσης, υπολογισμού και έκδοσης ταυτότητος οφειλής για τον φόρο που πρέπει να πληρωθεί θα γίνεται επιτόπου στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Έτσι, μπαίνει ένα τέλος στα έξοδα, στην ταλαιπωρία, αλλά και στην γραφειοκρατία που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Νέα απόφαση - «βόμβα» για τα αναδρομικά

Προστασία πρώτης κατοικίας: Από σήμερα οι αιτήσεις - Μόνο ηλεκτρονικά η ρύθμιση