ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: Το 2012 θα είναι πιο δύσκολο

Μέρκελ: Το 2012 θα είναι πιο δύσκολο

Η υπεράσπιση του ευρώ είναι ο πυρήνας του τηλεοπτικού μηνύματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για το νέο έτος.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι το ευρώ έκανε την οικονομία της χώρας της ισχυρότερη.

"Στην χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2008, μας προστάτευσε από το να συμβούν χειρότερα πράγματα. Σήμερα [. . .] κάνω τα πάντα για να ενισχύσω το ευρώ. Αλλά αυτό θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν η Ευρώπη αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν. Ένα από αυτά [τα μαθήματα] είναι ότι το κοινό νόμισμα δεν μπορεί να έχει πραγματική επιτυχία εάν εμείς στην Ευρώπη δεν συνεργαστούμε πιο στενά από ό,τι κάναμε ως σήμερα".

Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, το οποίο πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα το απόγευμα, η καγκελάριος λέει ότι αυτό συμβαίνει πλέον.

"Η Ευρώπη ενώνεται κι ενισχύεται στην κρίση. Ο δρόμος μπροστά μας είναι μακρύς και θα έχει εμπόδια, αλλά στο τέλος του δρόμου η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη από ό,τι ήταν όταν εισήλθε σε αυτή", τονίζει.

Παρότι η οικονομία της Γερμανίας πηγαίνει καλά, το 2012 "χωρίς καμιά αμφιβολία θα είναι πιο δύσκολο" από τη φετινή χρονιά, προειδοποιεί.

Η Μέρκελ αναφέρει στο μήνυμά της ότι το 2011 υπήρξε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ρήξεις, εξεγέρσεις και καταστροφές: αναφέρεται στην Αραβική Άνοιξη αλλά και στην πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα που ώθησε την κυβέρνησή της να ανακοινώσει ότι η χώρα θα πάψει να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια έως το 2022.

Αναφέρεται επίσης στους νεοναζί που δολοφόνησαν εννιά μετανάστες από το 2000 ως το 2006, αποκαλώντας τους "μια συμμορία τρομοκρατών και δολοφόνων".

"Τα εγκλήματά τους, τα οποία διέπραξαν παραμένοντας ατιμώρητοι για πάνω από μια δεκαετία αποκαλύπτουν έναν απίστευτο βαθμό μίσους και ξενοφοβίας", σημειώνει.

Προσθέτει πως η Γερμανία οφείλει στα θύματα, τους οικείους τους "και σε εμάς τους ίδιους να ερευνήσουμε πλήρως τα εγκλήματα και να προσαγάγουμε στην δικαιοσύνη όλους όσοι ενέχονται σε αυτά, περιλαμβανομένων των συνεργών".