ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Τούρκους μια ιστορική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης!

Σε Τούρκους μια ιστορική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης!

Στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings πωλείται η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου Α.Ε. (γνωστή ως ΜΕΛ), λόγω της κρίσης και της αδυναμίας χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Όπως δημοσίευσε το 24wro.blogspot.com, η πώληση της ιστορικής βιομηχανίας, που είναι κορυφαία στον κλάδο της και διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία ήταν μονόδρομος για τους ιδιοκτήτες.

«Από το Μάιο του 2011 μιλάμε με τους Τούρκους. Το Νοέμβριο υπογράψαμε προσύμφωνο και μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2012 ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία» δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΛ, Κυριάκος Οικονόμου, ο οποίος πρόσφατα αντιμετώπισε δικαστικές περιπέτειες, καθώς κατηγορήθηκε ότι δεν απέδωσε ΦΠΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών ύψους 800.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία είχε δρομολογήσει θερμική επένδυση 4 εκατ. ευρώ για να ρίξει το ενεργειακό της κόστος, ωστόσο οι τράπεζες δεν έδωσαν «πράσινο φως» στη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Ποια είναι η ΜΕΛ

Η ΜΕΛ ιδρύθηκε το 1964. Το 1981 πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και το 1998 ο κ. Οικονόμου, επικεφαλής ομάδας επενδυτών απέκτησε την εταιρεία.

Αρχικά, η βιομηχανία παρήγαγε 25.000 τόνους ετησίως ενώ σήμερα παράγει 100.000 τόνους, το 55% των οποίων εξάγεται.

Η ΜΕΛ είναι ηγέτιδα στον κλάδο της, ενώ έχει πωλήσεις 500 εκατ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία 15 εκατ. ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα μεταξύ 1-1,5 εκατ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις της ΜΕΛ, που παράγει χαρτόνια συσκευασίας για τρόφιμα, βρίσκονται σε έκταση 380 στρεμμάτων σε απόσταση 22 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη, η κρίση στην Ελλάδα έπληξε και τη ΜΕΛ, που είδε τον όγκο των πωλήσεών της να μειώνεται και τα λειτουργικά της κόστη, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του μαζούτ, να αυξάνονται δραματικά.

Το 2011 η εταιρεία είχε τζίρο 52 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα έναντι κερδών το 2010.

Οι διαπραγματεύσεις της βιομηχανίας με τον τουρκικό όμιλο βρίσκονται σε τελευταίο στάδιο, ενώ άγνωστο παραμένει το τελικό ποσοστό συμμετοχής της Pak Holdings.

H Pak Holdings

Ο τουρκικός όμιλος θεωρείται ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ιδρύθηκε το 1973, είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και διαθέτει θυγατρικές στη Ρουμανία. Η εξαγορά θα γίνει από τη θυγατρική Kartonsan που έχει ίδιο αντικείμενο εργασιών με τη ΜΕΛ.

Η Kartonsan είναι η πέμπτη παραγωγός χαρτοκιβωτίων συσκευασίας στην Ευρώπη και το 2010 είχε τζίρο 68 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6 εκατ. ευρώ.