ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: Τι ισχύει για ενοίκια, έκτακτο επίδομα και αναστολές πληρωμών- Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κορονοϊός: Τι ισχύει για ενοίκια, έκτακτο επίδομα και αναστολές πληρωμών- Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΚορονοϊόςΤι προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης για τα ενοίκια εργαζομένων και επιχειρήσεων - Μέτρα  ασπίδα κατά του κορονοϊού για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Μία σειρά οικονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ανακοίνωσε χθες 18/03 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανακοίνωσαν για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία
  • Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
  • Χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
  • Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ, καθώς και για δάνεια επενδυτικού σκοπού που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση πόρων κατά 250 εκατ. ευρώ του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο μήνες.
  • Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό.
  • Αποζημίωση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ στους εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
  • Ενίσχυση 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου.
  • Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής. Σε περίπτωση απολύσεων, αυτές θα θεωρούνται άκυρες.
  • Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
  • Παράταση της καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες.

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αποζημίωση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ. Η αποζημίωση αφορά διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη.

Επιπλέον, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Τέλος, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλονται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες, και των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση

Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)

Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης

Η απόφαση της κυβέρνησης για τα ενοίκια εργαζομένων και επιχειρήσεων

Παρεμβάσεις και στα ενοίκια σπιτιών εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα κατά του κορονοϊού καθώς και επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ανακοίνωσαν οι υπουργοί κ.κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης.

Για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες θα προβλεφθεί ότι θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος ακινήτου σε περίπτωση που νοικιάζουν για το δίμηνο Μάρτιου - Απριλίου. Το υπόλοιπο 40% θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Επιπλέον, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

Επίδομα 800 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες- Ποιοι το δικαιούνται

Επίδομα 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς και όσους έχουν ατομικές επιχειρήσεις προβλέπεται:

  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες.
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.
  • Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους κλάδους που πλήττονται.

Αξίζει να σημειωθεί πως την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ την δικαιούται αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν παράλληλη μερική απασχόληση ως μισθωτοί εφόσον δεν έχουν άλλη πλήρη απασχόληση.

Αντίθετα, σε περίπτωση που είναι κάποιος ιδιοκτήτης περισσοτέρων της μίας ατομικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού δεν θα λάβει την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός-Τράπεζες: Τρίμηνη αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων για όσους λάβουν τα 800 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις