ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός: «Θρίλερ» με το δώρο του Πάσχα - Θα καταβληθεί ή όχι

Κορονοϊός: «Θρίλερ» με το δώρο του Πάσχα - Θα καταβληθεί ή όχι

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί φέτος τον Απρίλιο το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει και θα συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα το επόμενο διάστημα, ότι αποτελεί κύριο μέλημά της η στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, ενώ η ΝΔ, ως το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς παράταξης με ιδεολογικό πυρήνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που κατά κύριο λόγο διαχρονικά οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος, το τιμά και το στηρίζει», αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωση- απάντηση στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με την καταβολή ή μη του δώρου του Πάσχα από επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ και ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι θα αξιολογηθεί. Υπήρξε στη συνέχεια δήλωση του κ. Τσακαλώτου, στην οποία αναφέρει προς τον υπουργό Οικονομικών «ούτε να το διανοηθεί (σ.σ. τη μη καταβολή του δώρου), ενώ στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα.

Η δήλωση του κ. Σταϊκούρα έχει ως εξής:

«Την τρέχουσα περίοδο, οι κύριες μάχες δίνονται για τη δημόσια υγεία, τη διαφύλαξη των συνόρων της χώρας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Λυπάμαι που ο κ. Τσακαλώτος, αντί να συνταχθεί με όλους τους Έλληνες στην πρώτη γραμμή αυτών των μαχών, διολισθαίνει ταχύτατα σε μία από τις χειρότερες πρακτικές του, επιδιδόμενος σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και μαξιμαλισμού.

Το υπεύθυνο πρόσωπο που προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα κατέρρευσε εντός ελαχίστου χρόνου.

Όμως, παρόλα αυτά, δεν μπορεί παρά να του απαντήσω.

1ον. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί 5 χρόνια δεν κατάφερε να πιάσει το στόχο της ανάπτυξης και που επί διακυβέρνησής του η οικονομία έτρεξε με μέσο εξαμηνιαίο ρυθμό 0,84%, πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (2,02%), δεν μπορεί με αξιοπιστία να εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έπιασε φέτος το στόχο της ανάπτυξης και που επί διακυβέρνησής της η οικονομία έτρεξε με 1,62%, αισθητά υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,10%).

2ον. Όλες οι συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης στο δεύτερο παρά στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 8,4% το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έναντι 0,9% στο πρώτο εξάμηνο, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,2% στο δεύτερο εξάμηνο έναντι 0,4% στο πρώτο εξάμηνο, και οι πραγματικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,0% το δεύτερο εξάμηνο έναντι 4,8% στο πρώτο εξάμηνο.

3ον. Διαπιστώνουμε και σε επίπεδο τριμήνου μία θετική και ευοίωνη πορεία των συνιστωσών του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1,8%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το 2007. Και οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,4%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2006.

4ον. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως το μεγάλο κόμμα της κεντροδεξιάς παράταξης με ιδεολογικό πυρήνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που κατά κύριο λόγο, διαχρονικά, οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος, το τιμά και το στηρίζει.

5ον. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει και θα συνεχίσει να αποδεικνύει έμπρακτα, το επόμενο διάστημα, ότι αποτελεί κύριο μέλημά της η στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων.

Προφανώς, δεν θα μπω αυτή την ώρα σε "ιδεολογικές σκιαμαχίες" και δεν θα αναλώσω περισσότερο χρόνο για να απαντήσω σε αυτονόητες ρήσεις του κ. Τσακαλώτου. Είναι σαφές ότι ο καθένας και η καθεμία που συμμετέχουμε στην πολιτική αξιολογούμαστε διαρκώς από τους πολίτες.

Εγώ σε ό,τι με αφορά έχω πλήρη συνείδηση αυτής της αλήθειας».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να διασφαλίσει το δώρο Πάσχα και να παρέμβει για πάγωμα οφειλών δανειοληπτών

«Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και να λάβω από πρώτο χέρι μια εικόνα για την ανταπόκριση των μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση. Η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της αγοράς», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μέτρα 1% είχα ανακοινώσει εγώ πέρυσι το Μάη, όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται», σχολίασε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα. Παρά μονάχα αποσπασματικά, τρέχει πίσω από το πρόβλημα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «δεν είναι μόνο το ύψος των παρεμβάσεων αλλά και ο χαρακτήρας τους. Μέτρα που δεν είναι οριζόντια, αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης. Αν αυτό συνεχιστεί, οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, καθώς και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση, τότε σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι, δεν θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίες δίχως ασφυκτικά προβλήματα».

«Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα "ασπιρίνες", αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία. Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα. Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις, καθώς και η δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκρότηση, τέλος, ενός αντίστοιχου "σχεδίου Ηρακλής" για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται να μπει σε μια τέτοια λογική. Είναι δέσμιος των νεοφιλελεύθερων απόψεών του για την οικονομία. Αυτών που οδήγησαν, όμως, την οικονομία ήδη πριν τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε καθοδική τροχιά» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι «τώρα οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι ήδη νεκρές. Τώρα όλοι τρέχουν να σωθούν πίσω από γενναίες κρατικές παρεμβάσεις. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για την οικονομία και κυρίως για τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Προσοχή - Το πρώτο σύμπτωμα που αγνοούν όλοι

Σοκ: Νεκρός πασίγνωστος ποδοσφαιριστής