ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός - Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τα μέτρα

Κορονοϊός - Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τα μέτρα

Κορονοϊός: Δικαίωμα αναστολής συμβάσεων δίνει η κυβέρνηση - Στο ακέραιο αλλά αργότερα το δώρο Πάσχα - Έκτακτο επίδομα 800 ευρώ σε 1,4 εκ εργαζόμενους τις επόμενες ημέρες - Για «τσουνάμι» απολύσεων κάνει λόγω ο γνωστός εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr.  

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εισάγεται η δυνατότητα του εργοδότη για προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Τι σημαίνει όμως αναστολή σύμβασης και κατά πόσο επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις; Είναι πολλά και εύλογα τα ερωτήματα των αναγνωστών του Newsbomb.gr για τα εργασιακά.

Μάλιστα μετά και τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για δραματική αύξηση των απολύσεων οι φόβοι των εργαζομένων μεγαλώνουν.

Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε σε τηλεοπτικό σταθμό πριν λίγες μέρες, πως σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία τον μήνα Μάρτιο έχουν γίνει περίπου 41.000 απολύσεις!

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξη Μητρόπουλο.

«Αναστολή είναι μία νομική κατάσταση που μπορεί να συμβεί είτε στο πρόσωπο του εργοδότη είτε στο πρόσωπο του εργαζόμενου ή λόγω έκτακτων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών όπου η εργασιακή σχέση δεν λύεται, παραμένει σε ζωντανή και νομικά ισχυρή μέχρι λήξεως συνθηκών που την επέβαλλαν, οπότε και επαναβιώνει και συνεχίζει να λειτουργεί με όλα τα εκατέρωθεν δικαιώματα και υποχρεώσεις των δύο πλευρών (εργοδοτών- εργαζομένων)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.

Mε την νέα ΠΝΠ δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες με σημαντική μείωση τζίρου να θέτουν ως έκτακτο μέτρο σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέρος ή όλο το προσωπικό τους.

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται σε αναστολή της εργασιακής τους σύμβασης γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη υπολογιζόμενη επί του συνολικού ονομαστικού τους μισθού.

Αναφορικά με το ποσό των 800 ευρώ που θα δοθεί στους ιδιωτικού υπαλλήλους ο κ. Μητρόπουλος είπε «το ποσό των 800 ευρώ αφορά το διάστημα μεταξύ 18/03 έως και 30/04. Άρα δεν αφορά ένα μήνα όπως πολλοί εργαζόμενοι πιστεύουν αλλά ενάμιση».

Από αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει πως ολόκληρες οικογένειες καλούνται να ζήσουν με 400 ευρώ το μήνα.

Το νέο πακέτο της κυβέρνησης φέρνει μεγάλες απώλειες για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα

Ο κ. Μητρόπουλος μας εξηγεί με ένα απλό παράδειγμα πόσα χρήματα χάνει ένας υπάλληλος τον ενάμιση μήνα «για έναν εργαζόμενο που είχε μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ και έπρεπε να λάβει 500 ευρώ για το δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και 1.000 ευρώ για το μήνα Απρίλιο σύνολο (1.500 ευρώ ) μαζί με το δώρο του Πάσχα (μισός μισθός, άλλα 500 ευρώ) δηλαδή σύνολο 2.000 ευρώ αντί αυτού του ποσού η κυβέρνηση του καταβάλλει 800 ευρώ. Έτσι, ο εργαζόμενος χάνει 1.200 ευρώ» είπε ο καθηγητής.

Δώρο Πάσχα 2020

Προσφέρεται η δυνατότητα στους εργοδότες να καταβάλουν το δώρο Πάσχα, στο σύνολό του και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο, στους εργαζόμενους τους, το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας, χωρίς αυτή η αναβολή να επιφέρει κυρώσεις.

Αντίθετα με την χρονική μετάθεσή του μεταφέρονται και οι ποινικές και άλλες κυρώσεις μη πληρωμής του στο νέο χρόνο καταβολής του.

Ασφαλώς όσοι εργοδότες μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους τους. Υπενθυμίζεται πως το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί για σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει εργοδότης που θα καταβάλλει το δώρο του Πάσχα στην ώρα του ο κ. Μητρόπουλος απάντησε «με απόφαση της κυβέρνησης είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να καταβάλλει το δώρο μέχρι το καλοκαίρι (μαζί με το επίδομα καλοκαιριού). Πολύ φοβάμαι ότι οι περισσότεροι εργοδότες θα κάνουν χρήση αυτής της διακριτικής ευχέρειας» επισημαίνει ο καθηγητής.

«Η άποψη μου είναι ότι η κυβέρνηση έσφαλε που έθεσε το ζήτημα αυτό στην διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Σε ερώτηση για το εάν τελικά οι εργοδότες δώσουν το δώρο Πάσχα - όπως λέει η κυβέρνηση - το καλοκαίρι, τώρα που υπάρχει ανάγκη επιβίωσης, πώς θα ζήσουν οι οικογένειες ; Ο κ. Μητρόπουλος απαντά «θεωρώ ότι η κυβέρνηση με δεδομένο, όπως υποστηρίζει, ότι έχει εξασφαλίσει πόρους από τους Ευρωπαίκούς Θεσμούς θα έπρεπε πάση θυσία να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία και να καταβληθεί το δώρο σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους στην ώρα του» ανέφερε.

Αναστολή σύμβασης εργασίας και στο βάθος απολύσεις

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις αλλά και την νέα διάταξη της κυβέρνησης ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου βλέπει να έρχεται «τσουνάμι» απολύσεων.

«Η διάταξη αυτή της κυβέρνησης συνιστά για εμάς διάταξη «Δούρειο Ίππο» για πιθανές μελλοντικές απολύσεις μετά τη λήξη της αναστολής της εργασιακής σχέσης» ανέφερε χαρακτηριστά ο κ. Μητρόπουλος και εξηγεί «οδηγούμεθα σε αυτό το συμπέρασμα γιατί η προστασία από απόλυση είναι χρονικά περιορισμένη και φτάνει μέχρι τη λήξη ισόχρονου διαστήματος με εκείνου της αναστολής».

«Αυτή η διάταξη μπορεί να "ανοίξει την όρεξη' πολλών εργοδοτών για μελλοντικές απολύσεις» τόνισε ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος,

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τέσσερις νεκροί το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα - Στους 10 οι νεκροί από τον ιό

Σχετικές ειδήσεις