ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των 800 ευρώ»

Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: «Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των 800 ευρώ»

Πρεμιέρα σήμερα 01/04 για την πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της αποζημίωσης - Ποιοι τη χάνουν - Εκτός από την αποζημίωση των 800 ευρώ τι επιπλέον  δικαιούνται. 

Στις 37.000 έχουν φτάσει οι υπεύθυνες δηλώσεις από τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είτε ανέστειλαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους λόγω εντολής δημόσιας αρχής είτε βάσει των ΚΑΔ έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τη φοροτεχνικό Σάντρα Γεράγγελου για μας δώσει όλες τις πληροφορίες για την αίτηση που θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι για πάρουν την ειδική αποζημίωση.

«Οι εργαζόμενοι- δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800 ευρώ), θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους προκειμένου να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το επίδομα» ανέφερε η κυρία Γεράγγελου.

Όπως μας είπε η φοροτεχνικός «σήμερα οι αιτήσεις γίνονται από τους εργαζόμενους που έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της επιχείρησης που έκλεισε με εντολή δημόσιας Αρχής που έκανε αναστολή της σύμβασης εργασίας και τελειώνει το ΑΦΜ σε 1. διευκρίνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως από σήμερα ξεκινάει και η υποβολή των αιτήσεων των εργαζομένων των επιχειρήσεων που βάσει ΚΑΔ έχουν πληγεί. «οι εν λόγω εργαζόμενοι μπορούν να μπουν μόνο εφόσον έχουν ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 καθώς ακόμη η εφαρμογή δεν μπορεί να διακρίνει τους εν λόγω εργαζόμενους με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μη μπορούν να εισέλθουν οι εν λόγω εργαζόμενοι στην πλατφόρμα, παρά μόνο βάσει ΑΦΜ» επισήμανε η φοροτεχνικός.

Ειδικότερα όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί με απόφαση του κράτους ή πλήττονται σημαντικά μπορούν να μπουν στην φόρμα και να υποβάλουν την Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένου στον ΕΡΓΑΝΗ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr/(S(xawae15x3r30sstgksr41tmz))/login.aspx.

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από σήμερα μέχρι και 10/4/2020, ως εξής :

  • Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
  • Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
  • Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
  • Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
  • Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
  • Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
  • Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
  • Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
  • Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
  • Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι

  • Εργαζόμενοι επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία τους ανεστάλλει με κρατική απόφαση
  • Εργαζόμενοι επιχειρήσεων , οι οποίες πλήττονται με βάση την δημοσιευμένη λίστα των Κ.Α.Δ. από το Υπουργείο Οικονομικών
  • Εργαζόμενοι οι οποίοι απολύθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς από 01/03-20/03.

«Η αποζημίωση ειδικού σκοπού αφορά διάστημα 45 ημερών , για το οποίο παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη» τόνισε η κυρία Γεράγγελου.

Η φοροτεχνικός μας εξηγεί τα βήματα προκειμένου να λάβει ο δικαιούχος το επίδομα

θα πρέπει να γίνουν δύο αίτησεις.

Η πρώτη αίτηση γίνεται από την επιχείρηση- εργοδότη. Οι επιχειρήσεις για τις οποίες ανεστάλλει με κρατική απόφαση η λειτουργία τους, οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση , δηλώνοντας την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ , έως 10 Απρίλιου (κατόπιν παράτασης).

Οι εργαζόμενοι των ανωτέρω επιχειρήσεων μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Αναμένεται παράταση και των ανωτέρω προθεσμιών.

Εκτός από την αποζημίωση των 800 ευρώ δικαιούνται επιπλέον

  • Αναστολή πληρωμών οφειλών προς την Δ.Ο.Υ
  • Αναστολή πληρωμών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία 25% έκπτωση εφόσον οι ανωτέρω οφειλές πληρωθούν εμπρόθεσμα, δηλαδή δεν κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών
  • Έκπτωση 40% στο ενοίκιο που πληρώνουν για κύρια κατοικία , εφόσον το μισθωτήριο είναι στο όνομά τους.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στη λίστα των πληττόμενων Κ.Α.Δ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο ΕΡΓΑΝΗ ,δηλώνοντας την αναστολή συμβάσεων εργαζομένων τους, από 24/03 έως 20/4.

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι των ανωτέρω επιχειρήσεων μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα του Υπ. Εργασίας έως 30/04.

  • Εκτός από την αποζημίωση των 800€ δικαιούνται επιπλέον
  • Αναστολή πληρωμών οφειλών προς την Δ.Ο.Υ
  • Αναστολή πληρωμών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία 25% έκπτωση εφόσον οι ανωτέρω οφειλές πληρωθούν εμπρόθεσμα, δηλαδή δεν κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμών.

Για την αίτηση στην ηλ. Διεύθυνση supportemployees.yeka.gr οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν τους κωδικούς TAXISnet.

Αφού εισέλθουν στην πλατφόρμα θα πρέπει να δηλώσουν τηλέφωνο και email επικοινωνίας.

Στη συνέχεια θα επιλέξουν την επιχείρηση – εργοδότη (αρ,.πρωτοκόλλου) που έχει θέσει σε αναστολή την σύμβασή τους . Τέλος θα δηλώσουν αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο επιθυμούν να πιστωθούν τα χρήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ο εργαζόμενος, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η αίτηση του εργοδότη και μάλιστα να του έχει γνωστοποιήσει και τον αρ. πρωτοκόλλου της αίτησης στον εργαζόμενο» τόνισε.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους που εργάζονται σε περισσότερους του ενός εργοδότες, και έχουν τεθεί όλες οι συμβάσεις τους σε αναστολή «θα επιλέξουν ΜΟΝΟ έναν εργοδότη προκειμένου να είναι δικαιούχοι του επιδόματός» διευκρίνισε η κυρία Γεράγγελου και πρόσθεσε «εργαζόμενοι που εργάζονται σε περισσότερους του ενός εργοδότη , και ο ένας τον θέσει σε αναστολή ενώ η άλλη σύμβαση παραμένει ενεργεί ΔΕΝ δικαιούται το επίδομα» είπε.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Βήμα-βήμα πώς θα κάνετε την αίτηση για την μείωση του ενοικίου

Σχετικές ειδήσεις