ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή – Από Δευτέρα η εκταμίευση

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή – Από Δευτέρα η εκταμίευση

Το άνοιγμα πλατφόρμας της ΑΑΔΕ ώστε να αποδεχθούν οι επιχειρηματίες το ποσό στήριξης του 1 δισ. ευρώ μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Ευελπιστούμε σήμερα να ανοίξει μία πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις, οι οποίες δυνητικά θα ωφεληθούν και εκτιμούμε ότι είναι 90.000, θα βάλουν τικ σε ένα κουτάκι ώστε να πουν ότι αποδέχονται τους όρους του δανείου με πολύ ευνοϊκούς όρους έτσι ώστε από τη Δευτέρα να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε πως το ποσό ξεκινά από 2.000 ευρώ για επιχείρηση που δεν έχει εργαζόμενους και κλιμακώνεται στα 4.000 ευρώ, 8.000 και κ.ο.κ.

Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα που θα καλύψει πολύ περισσότερες επιχειρήσεις που ήταν ζημιογόνες τον Απρίλιο. Πάντως, για τον 1ο κύκλο, η προθεσμία αυτού του Σαββατοκύριακου δεν είναι αποκλειστική.

Όσοι δεν προλάβουν θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση και τις επόμενες ημέρες και έως τις 15 Μαΐου όπως ορίζει η ΚΥΑ.

Αναφερόμενος στην συμφωνία του Eurogroup και τον μηχανισμό στήριξης για να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: «Δεν χρειαζόμαστε να προσφύγουμε σε δανεισμό σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας θα γίνει ένα πρόγραμμα - γέφυρα παίρνοντας το κράτος από τις μηνιαίες δόσεις των δανείων και κόκκινων και πράσινων δανειοληπτών.

«Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες θα είναι συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι την υγειονομική κρίση, θα έρθει η πολιτεία πχ για τρεις μήνες θα τους επιδοτήσει το πολύ υψηλότερο ποσοστό της δόσεως τους στην συνέχεια αυτό το ποσό θα γίνει μικρότερο για ίσως ακόμα ένα τρίμηνο και έτσι για 9 μήνες το κράτος θα πάρει ένα μεγάλο βάρος από τις δόσεις που θα πλήρωνε ο πολίτης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Μέτρα στήριξης για ιδιοκτήτες ακινήτων εντός Μαΐου

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέφερε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα στον Μάιο θα υπάρχει πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά θα επιμερίζει το κόστος της κρίσεως, ελαφρύνοντας από το υπάρχον κόστος (ένα μέρος του κόστους) τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Αρκεί αυτοί οι ιδιοκτήτες να αποδείξουν ότι όντως υπήρξε μείωση του ενοικίου κατά 40%». Ερωτηθείς για το αν θα συμπεριληφθεί μέριμνα για μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεταξύ αυτών των μέτρων, πάντως, απέφυγε να απαντήσει και επανέλαβε ότι μέσα στον Μάιο θα υπάρξουν αποφάσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικές πληροφορίες Newsbomb.gr: Πότε θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα