ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Οι αυξήσεις για όλα τα ταμεία - Πώς θα φορολογηθούν 70.000 συνταξιούχοι για αναδρομικά

Συντάξεις: Οι αυξήσεις για όλα τα ταμεία - Πώς θα φορολογηθούν 70.000 συνταξιούχοι για αναδρομικά
ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή ακύρωση των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αρχίζει από την Τρίτη 2 Ιουνίου με την πληρωμή αυξήσεων από 20 ως 205 ευρώ το μήνα στις επικουρικές που μειώθηκαν το 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου.

Πώς θα φορολογηθούν 70.000 συνταξιούχοι για αναδρομικά ποσά που εισέπραξαν το 2013

Νομοθετική διάταξη με την οποία η κυβέρνηση θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία 70.000 συνταξιούχων, οι οποίοι έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα με πρόσθετους φόρους για τα αναδρομικά των ετών 2010-2013, κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Παράλληλα θα έρθει στην Βουλή, ίσως και εντός της εβδομάδος, νέα διορθωτική ρύθμιση η οποία και θα σβήνει τις φωτιές που άναψε στις συνταξιούχους η παραλαβή των επιστολών με τα αδήλωτα αναδρομικά ποσά για την περίοδο 2010 – 2013.

Η διάταξη θα προβλέπει αφενός τη διαγραφή των φόρων που καταλογίστηκαν σε χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι όμως είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα τα ποσά που τους αναλογούσαν από τα αναδρομικά που έλαβαν και από λάθος η εφορία τους τα ξανά χρέωσε.

Επίσης θα διαγραφούν πρόστιμα και προσαυξήσεις ενώ ο φόρος θα επιμεριστεί στα έτη που δημιουργήθηκαν οι υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να πληρώσουν τους φόρους από τα αναδρομικά έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Την νέα ρύθμιση την έχει σχεδόν έτοιμη ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και θα προβλέπει μεταξύ των άλλων:

  • Παράταση της προθεσμίας υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, ενώ κανονικά έληγε στις 31 Μαΐου.
  • Η τροποποιητική δήλωση θα υποβάλλεται στην Εφορία για την φορολόγηση των αναδρομικών στο έτος που ανάγονται.
  • Θα προβλέπεται επιμερισμός των αναδρομικών ποσών σε περισσότερα χρόνια και έτσι θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων.
  • Θα γίνεται νέα εκκαθάριση μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και θα εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά για τους συνταξιούχους.
  • Θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν για τη μη δήλωση των αναδρομικών ποσών με τη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2014.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ποσά φόρων για αναδρομικά που επιβλήθηκαν από λάθος σε συνταξιούχους οι οποίοι είχαν δηλώσει τα ποσά που είχαν εισπράξει με χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις θα διαγραφούν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 συνταξιούχοι οι οποίοι ενώ είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και πλήρωσαν φόρο για τα αναδρομικά που είχαν λάβει το 2013 έλαβαν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου τα εκκαθαριστικά με τα οποία καλούνταν να πληρώσουν ξανά, και μάλιστα φουσκωμένο φόρο, για τα ποσά των συντάξεων που είχαν λάβει με καθυστέρηση δύο ή τριών ετών. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι με μια αίτησή τους στην εφορία θα μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και να διαγράψουν τον φόρο που τους βεβαιώθηκε.

Οι πίνακες για αυξήσεις και αναδρομικά

Αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή ακύρωση των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αρχίζει από την Τρίτη 2 Ιουνίου με την πληρωμή αυξήσεων από 20 ως 205 ευρώ το μήνα στις επικουρικές που μειώθηκαν το 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου.

Οι θετικές αναπροσαρμογές που για πρώτη φορά θα δουν οι συνταξιούχοι μετά από μια 10ετία περικοπών και μνημονίων αφορούν άμεσα και έμμεσα σχεδόν 1,1 εκατ. συνταξιούχους με κύρια και επικουρική σύνταξη. Εξ αυτών, περίπου 550.000 με 600.000 θα δουν διαφορά (αύξηση) στην τσέπη ενώ οι υπόλοιποι θα κερδίσουν λογιστικά από τη μείωση έως και μηδενισμό της «προσωπικής διαφοράς».

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά επικουρικών για συνταξιούχους 21 Ταμείων

Οι αυξήσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, θα είναι αντιστρόφως ανάλογες των μειώσεων που έγιναν στις επικουρικές τον Ιούνιο του 2016, δηλαδή σε μεγάλες μειώσεις θα έρθουν μεγάλες αυξήσεις.

Δικαιούχοι αυξήσεων είναι 243.000 με 250.000 συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ και με αυτό το αντισυνταγματικό, όπως κρίθηκε από το ΣτΕ κριτήριο, έγιναν μειώσεις στις επικουρικές τον Ιούνιο του 2016.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Έτσι θα ανοίξουν σήμερα τα εμπορικά κέντρα - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις και σχολεία